Archive

БХРА подкрепя въвеждане на балансиран подход за забрана на тютюнопушене на обществени места, като се използват най-добрите европейски практики

21.04.2009

На пресконференция в София представителите на туристически организации аргументират с факти позицията си как да се минимизира риска от загуби и фалити за туристическата индустрия и настояват за едногодишна отсрочка на пълната забрана за тютюнопушене в ситуацията на глобалната икономическа криза

На пресконференцията, организирана от БХРА на 16 април т.г. в София, по повод приетите на първо четене промени в Закона за здравето, асоциацията покани всички национално представени браншови туристически организации, за да изложат своята позиция, относно предстоящото въвеждане на пълна забрана за тютюнопушене на обществени места. Участие в пресконференцията в пресклуба на БТА взеха Благой Рагин, председател на БХРА, Елена Иванова, председател на “Съюза на собствениците” – кк ”Слънчев бряг” и заместник-председател на БХРА, Байко Байков, заместник-председател на АБТТА, Огнян Благоев, член на Борда на директорите на WATA (Световната асоциация на туристическите агенции), Румен Калайджиев, председател на регионалната секция на БХРА – Благоевград, Атанас Димитров, председател на регионалната секция на ресторантьорите – София, Мария Иванова от ДАТ и др.

Основен фокус на дискусията бе отражението при въвеждане на пълна забрана за тютюнопушене на обществени места върху туристическата индустрия. Представителите на бранша подчертаха, че балансираният подход при въвеждането на рестрикции за тютюнопушене е много по-подходящ за особеностите на българския пазар, в контекста на глобалната икономическа криза. Данните от малкото европейски страни, където пълна забрана е приложена в действие категорично показват, че тази крайна мярка има най-негативен ефект върху заетостта в хотелиерската и ресторантьорската индустрия, а не толкова върху броя на пушачите. В България пълната забрана за тютюнопушене на обществени места ще доведе до спад на оборота с около 30%, а голям брой от по-малките заведения ще бъдат изправени пред реален риск от фалит.

„Проучванията сочат, че в държавите, в които е наложена пълна забрана за пушене, е имало голям брой фалити, и то най-вече на малки заведения. Процентът на пушачите в различните страни, обаче бележи спад с максимално 1%. Особено в момента на криза, в която нашата индустрия е една от най-потърпевшите, не можем да останем безучастни при опитите за въвеждане на закони, които пряко засягат един от основните икономически сектори у нас”, коментира пред медиите Благой Рагин, председател на БХРА.

В страните от ЕС тотална забрана за пушене на обществени места съществува в Ирландия и Шотландия. В Шотландия оборотът на заведенията спада с 10% през първите 4 месеца след въвеждане на забраната, а в Ирландия се наблюдава рязък спад на заетостта в сектора. Гъвкавата политика при въвеждане забраната за тютюнопушене от своя страна е практиката в страните с туристически профил като Испания и Португалия. Забраната за тютюнопушене на обществени места там е не по-малко строга, но позволява някои изключения като създаване на специални правила за ресторантите и заведенията за развлечения. Такава е практиката и в Белгия, Дания, Германия и Румъния. Конкретни примери с практиката в редица европейски страни посочи и Елена Иванова, председател на “Съюза на собствениците” – кк ”Слънчев бряг” и заместник-председател на БХРА.

По-различна позиция представи г-н Байко Байков от АБТТА, който анализира ситуацията на европейския туристически пазар и отношението на туристите, които избират за семеен туризъм именно страни, в които няма изключения в забраната за тютюнопушене на обществени места. Огнян Благоев от WATA аргументира позицията си в подкрепа на по-гъвкава политика при въвеждане на забраната у нас с други екопрактики и природозащитни инициативи, които тепърва България ще въвежда, за да бъде в унисон с европейските стандарти.

БХРА подкрепя предложението на бранша и в България да се въведе балансиран подход за забрана на тютюнопушене на обществени места, като се използват най-добрите европейски практики. Алтернативата на пълната забрана ще доведе не само до минимизиране на риска от загуби за туристическата индустрия, но и ще гарантира постъпване на повече средства в държавата от лицензи на заведенията, където може да се пуши. Представителите на туристическата индустрия са категорични, че българските политици трябва да се вслушат в исканията на бизнеса, който и без това страда от последствията на глобалната криза.

В подкрепа на исканията на бранша за едногодишна отстрочка на пълната забрана на тютюнопушене на обществени места в условията на икономическата криза, БХРА получи категорични становища от десетки свои регионални структури в страната.

в. "24 Часа"
17.04.2009

BHRA

в. "Дневник"
17.04.2009

BHRA

в. "Експрес"
17.04.2009

BHRA

в. „Класа”
17.04.2009

BHRA

в. „Монитор”
17.04.2009

BHRA

в. „Новинар”
17.04.2009

BHRA

в. „Пари”
17.04.2009

BHRA

в. „Стандарт”
17.04.2009

BHRA

BHRA

Материалът е публикуван и в рубриката "Пресата за нас"


  Назад към Новини