Archive

Рекорден брой филми и изложби на изложението „Културен туризъм 2009”

21.04.2009

Членовете на журито на филмовия фестивал „На Източния бряг на Европа” с председател Пламен Масларов - директор на Българската национална филмотека, оцениха 43 продукции в петото издание на фестивала

Над 12 изложби и над 40 продукции участваха тази година в Международното изложение „Културен туризъм 2009” във Велико Търново. Участниците, гостите и жителите на града ден след ден обикаляха пъстрите изложби на борсата и наблюдаваха на живо възстановки на обичаи и занаяти. Своят талант на борсата показаха занаятчии, художници, иконописци, певци и др.

Културен туризъм 2009Културен туризъм 2009

Изложбата на Ареалния етнографски комплекс „Златоград”, която инж. Александър Митушев, член на БХРА осигури за борсата, демонстрира работата на майсторите от комплекса и специфичните за региона занаяти и сувенири. Наградената за атрактивна експозиция на изложението изложба на Исторически музей Велинград събираше всеки ден много посетители – деца и възрастни, които сами изписваха своето великденско яйце. Музеят във Велинград е известен и с това, че в него се съхранява най-голямата колекция на писани яйца в България.

Културен туризъм 2009Културен туризъм 2009

Изложбата от фондовете на Регионалния исторически музей Шумен „Шареният свят на киното” също беше отличена за атрактивна промоция на музейна експозиция. Тя привлече вниманието с уникални филмови плакати - основната част от колекцията са 2 200 съхранени филмови плаката от първата половина на ХХ век, сред тях бяха и постерът на лентата „Крачун и Малчо” и първият български игрален филм „Калин - орелът”.

Културен туризъм 2009Културен туризъм 2009

В изложбените зали „Рафаел Михайлов” беше показана експозицията „Съкровищата на тракийския династ”, а изложбата „Оръжието през вековете” - в Археологическия музей на града. Промоции на две великолепни книги - „Откритията на българския Индиана Джоунс” на проф. Николай Овчаров и „Траките край Артюс” на Иван Църов бяха част от интересната съпътстваща програма на изложението тази година.

Културен туризъм 2009Културен туризъм 2009

Уникални златотъкани епископски одежди от XII век бяха показани за първи път в специална експозиция по време на Международното изложение „Културен туризъм” във Велико Търново. Те са открити от археолога проф. Николай Овчаров – почетен председател на борсата, при разкопки в църквата „Св.Йоан Предтеча” в Кърджали, където е имало епископски погребения. В един от гробовете, където е погребан епископ, облечен в пълно литургично облекло, е намерена ценната реликва. След повече от четиригодишни усилия одеждите са реставрирани в лабораторията на РИМ - Велико Търново и показани пред обществеността в рамките на изложението. Експонирани са част от епитрахила на висшия духовник, по който със злато са извезани геометрични и растителни орнаменти. Другата реставрирана част е от наръкавник, върху която се вижда изображение на Богородица. Пред медиите проф. Николай Овчаров подчерта, че това е най-ранно открития текстил по нашите земи, до днес са известни само находки от XIV век.

Културен туризъм 2009Културен туризъм 2009

Най-оживено на входа на изложението беше около талантливите троянки - Борислава Кацарова (иконопис), Ралица Йовкова (керамик) и Росица Пенчева (художник на маслени платна). Първите две – Борислава и Ралица участват за втори път на борсата и се радват вече на много голям интерес сред участниците и посетителите. Желанието им не само да покажат, но и да разкажат за изкуството, което свързва живота им с иконописта и керамиката, привличаше около тях нови колеги и приятели.

Културен туризъм 2009Културен туризъм 2009

АЕК „Етъра”, член на БХРА, представи в текст и снимки най-известните български народни обичаи и възстановката им в уникалния музей край Габрово. Майсторът-грънчар демонстрираше древния занаят пред посетителите и учеше желаещите да направят своя първи глинен съд...На особен интерес се радваше уникалната изложба ”Носталгия по стария град” на община Несебър, която в десетки фотоси показваше историята на града и живота на неговите жители от старите снимки. Със своите изложби общините и музеите от Златоград, „Етъра”, Шумен, Велинград, Несебър, Велико Търново, Троян, Поморие и др. допълниха по естествен начин съпътстващата програма на изложението и доказаха необходимостта от нов поглед към музейното богатство на България и включването му в развитието на културния туризъм.

Другата изненада във Велико Търново беше рекордния брой филмови продукции за петото издание на фестивала. Сред „невидимата”, но най-натоварена работа на изложението е тази на журито на филмовия фестивал „На Източния бряг на Европа”. Тази година негов председател беше Пламен Масларов, директор на Българската национална филмотека, а членове: Стела Балтова – заместник-председател на ДАТ, доц. д-р Соня Алексиева – член на УС и РR на БХРА, преподавател н НБУ, доц. д-р Емилия Стоева – преподавател по операторско майсторство – НАТФИЗ, доц. д-р Лина Анастасова – преподавател по маркетинг в туризма на Бургаския свободен университет, Николай Вълчинов – сценарист и режисьор, Симеон Идакиев – телевизионен водещ и сценарист, Цанко Василев - продуцент и режисьор и Антони Цонев - режисьор, организационен секретар на фестивала.

Културен туризъм 2009

Специално за сайта на БХРА – www.bhra-bg.org, директорът на филмовия фестивал Мария Карагьозова сподели, че единодушното мнение на журито е, че „тази година не се е явила продукция, която може да бъде определена като рекламен филм по посочените критерии. и не присъжда почетното звание „Най-добра рекламна туристическа продукция на фестивала” и статуетката на фестивала. В тази категория се връчва само поощрителна награда на "Магията на скалите - Белоградчик" с продуцент продуцентска къща "Едита груп" за кинематографично отбелязване на уникален за света природен феномен.”

Тази година номинираните продукции в категория телевизионно предаване бяха:

1. "НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ" С ПРОДУЦЕНТ ПРОДУЦЕНТСКА КЪЩА "ФУТУРА ВИЖЪН" ЕООД - С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 23 МИНУТИ.

2. " РАЗЛОГ - ЛИЦЕТО НА ТРАДИЦИЯТА" С ПРОДУЦЕНТ ОБЩИНА РАЗЛОГ И С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 25 МИНУТИ.

3. "ПО СЛЕДИТЕ НА ТРАКИТЕ" С ПРОДУЦЕНТ РТВЦ БЛАГОЕВГРАД И С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 26 МИНУТИ.

Наградата беше присъдена на "ПО СЛЕДИТЕ НА ТРАКИТЕ" С ПРОДУЦЕНТ РТВЦ БЛАГОЕВГРАД, представящ връзката на съвремието ни с особеностите на езическите ритуали по българските земи, запазили своите корени и до днес.

Номинираните продукции в категория рекламен филм бяха:

1. "МАГИЯТА НА СКАЛИТЕ - БЕЛОГРАДЧИК" С ПРОДУЦЕНТ ПРОДУЦЕНТСКА КЪЩА "ЕДИТА ГРУП" - С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 13 МИНУТИ.

2. " РОДОПИТЕ РАЗКАЗВАТ" С ПРОДУЦЕНТ ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ И С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 18 МИНУТИ И 40 СЕКУНДИ.

3. "БЕЛИТЕ НОЩИ НА РАЗГРАД" С ПРОДУЦЕНТ ОБЩИНА РАЗГРАД И С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 7 МИНУТИ.

Номинираните продукции в категория рекламен клип бяха:

1. "ОТКРИВАНЕ НА СКИ СЕЗОН БОРОВЕЦ " С ПРОДУЦЕНТ ЕТ "ВЕЛОКС НИКОЛАЙ ДУХНЕВ" - С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 10 СЕКУНДИ.

2. " ПРЕЗ РОДОПИТЕ - 200 КМ БИОРАЗНООБРАЗИЕ И ТУРИЗЪМ" С ПРОДУЦЕНТ РЕГИОНАЛНА ТУРИСТИЧЕСКА АСОЦИАЦИЯ "РОДОПИ" И С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 3 МИНУТИ.

Наградата беше присъдена на "ОТКРИВАНЕ НА СКИ СЕЗОН БОРОВЕЦ " С ПРОДУЦЕНТ ЕТ "ВЕЛОКС НИКОЛАЙ ДУХНЕВ" за ясно и въздействащо рекламно послание.

Номинираните продукции в категория научно-опулярен и документален филм, представящ туристически потенциал бяха:

1. "100 НАЦИОНАЛНИ ТУРИСТИЧЕКИ ОБЕКТА - ЗЛАТОГРАД" С ПРОДУЦЕНТ "ОРКА ФИЛМС " ЕООД - С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 18 МИНУТИ.

2. " ПО СЛЕДИТЕ НА ЛЕГЕНДИТЕ" С ПРОДУЦЕНТ ПРОДУЦЕНТСКА КЪЩА "ФУТУРА ВИЖЪН" ЕООД И С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 27 МИНУТИ.

3. "СОЗОПОЛ - 2600 ГОДИНИ ИСТОРИЯ " С ПРОДУЦЕНТ ОБЩИНА СОЗОПОЛ И С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 30 МИНУТИ.

Културен туризъм 2009

Наградата беше присъдена на "ПО СЛЕДИТЕ НА ЛЕГЕНДИТЕ" С ПРОДУЦЕНТ ПРОДУЦЕНТСКА КЪЩА "ФУТУРА ВИЖЪН" ЕООД за емоционално послание при представяне красотата на северното ни Черноморие - нос Калиакра и легендите му.

Журито присъди Специалната награда за компонент (операторско майсторство, монтаж и саунддизайн) на продукцията " 100 национални туристически обекта - Златоград" с творчески екип Орка филмс ЕООД - в лицето на авторите за пластичното решение, представящо историческия и днешния образ на Златоград и хората му. Организаторите на изложението, в това число и УС на БХРА, благодарят на всички продуценти за това, че са вложили средства в туристически продукции, както и за доверието, което оказват на организаторите и журито, предоставяйки продукциите си за излъчване и оценка в програмата на фестивала.

©Текст и снимки: Соня Алексиева


  Назад към Новини