Archive

Шестото Международно изложение “Културен туризъм” във Велико Търново – калейдоскоп от идеи, добри практики и световен опит

15.04.2009

Посланици, европейски и американски експерти, български учени и председатели на асоциации участваха в дискусиите, семинарите и презентациите на борсата

С всяка изминала година Международното изложение “Културен туризъм” във Велико Търново привлича все повече експерти, учени и специалисти от туризма, които представят своя опит, знания и добри практики в областта на културния туризъм. За времето, през което Националната борса „премина” в Международно изложение, туристическата гилдия, общините и музейната общност и у нас разбраха, че именно във Велико Търново се представят новините и проблемите в културния туризъм, сверяват се тенденциите и работещите идеи, вижда се какво предлага конкуренцията.

Културен туризъм 2009

Много са вече имената на водещи български учени, експерти, специалисти, които не само с присъствието си, но и с активното си участие в изданията на Международното изложение във Велико Търново доказват неговото значение и място в развитието на българския културен туризъм. Десетки са туристическите организации, държавните институции, общините и музеите, които представиха своята дейност и добри практики пред колегите си и гостите на борсата от 8 до 11 април т.г. Дискусии, презентации, кръгли маси, семинари, автентични обичаи, представяне на: занаяти, туристически маршрути и музейни експозиции – програмите на организаторите през годините стават все по-интересни, по-атрактивни и най-важното – все по-полезни за участниците.

Културен туризъм 2009

Тази година в шестото Международно изложение “Културен туризъм” във Велико Търново участва лично Н.П. Стефано Бенацо – посланик на Италия в България, който представи „Италианският опит в културния туризъм и препоръки за развитието му в България”. Асоциация „BEspania” – Палма де Майорка дискутира с българските и чуждестранни участници темата за „Насърчаване на туризма в туристическите дестинации в ХХІ век – опитът на Испания”. Катрин Дюменил от Постоянното представителство на Франция към ЮНЕСКО представи темата „Процедура по вписване в световно културно-историческо наследство на ЮНЕСКО”, а Ани Дюпон-Дюран говори за „Европейска столица на културата-опита на град Лил (Франция)”.

Културен туризъм 2009

С голям интерес беше посрещната дискусионна маса на тема: "Международен маркетинг на културното наследство на България чрез туризъм - глобални переспективи на новите технологии" по инициатива на Росица Охридска-Олсън от САЩ, която за втора поредна година пристигна в България за участие в изложението. В рамките на дискусията презентации направиха Росица Охридска-Олсън, известният писател и пътешественик Крис Делисо (САЩ) и Георги Илиев от РИМ – Стара Загора.

Културен туризъм 2009

В кръглата маса на БХРА и Нов български университет: „Културни пейзажи и туристически дестинации (Русе, Пловдив, Смолян, Асеновград, Златоград, Банско, Стара Загора) с модератор доц. д-р Ирeна Бокова, участваха членове на БХРА, директори на музеи от цялата страна, специалисти от общини и неправителствени организации в туризма. Доц. д-р Соня Алексиева - програма „Туризъм” на Нов български университет, член на УС на БХРА, представи примери за добри практики в културния туризъм в градовете Асеновград, Златоград, Смолян, Русе и Банско.

Културен туризъм 2009

Участниците в кръглата маса се запознаха с конкретните резултати от научни изследвания и промените в градовете с развит културен туризъм от екпозетата на Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей – Русе; ст. н. с. д-р Ангел Янков – директор на Регионален етнографски музей – Пловдив; Цвета Ненова – от „Арена медия” – Русе; Илия Годев – директор на дирекция „Европейски програми и туризъм” - община Смолян; Таня Марева – Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян; Евгения Иванова – и.д. директор на Регионален исторически музей Стара Загора; доц. д-р Валя Райчева – Институт по фолклор към БАН и др. След кръглата маса на БХРА и НБУ с интерес се очакваше инициативата на АБТТА - уъркшоп за туроператори „Културата скъсява разстоянията”.

Културен туризъм 2009

В панелите за презентации на туристически продукти в третия ден от изложението Дарина Карамихайлова, секретар на СХР – Велинград представи историческото, културното и природното богатство града във „Велинград – СПА столица на Балканите” заедно с документалния филм от церемонията по награждаването на града от BAHA в Сараево през декември м.г. Ирена Георгиева, председател на УС на АБТТА откри голямата тема за „Ролята на туроператора за популяризиране на България като културна дестинация” - презентация на АБТТА, в която участваха проф. Диана Гергова от Националния археологически институт при БАН, един от водещите в Европа археолози в областта на късната праистория и Христо Смолянов, д.ф.н. с темата за „.Свещеното знание на първата цивилизация”.

Културен туризъм 2009

„ВиТур.Бг" ООД представи атрактивна програма за изготвяне на панорамни снимки и виртуални обиколки на обекти по избор (хотел, ресторант, недвижим имот и др.), където Иван Шентов демонстрира магнетичния ефект на новите технологии в модерното презентиране и рекламиране на туристически обекти, музеи, общини и др. „Културният туризъм в условията на икономическа криза” беше основната тема на презентацията на ОП „Туристическо обсужване” - Столична община, а „Музеят на солта в Поморие” представи Милчо Скумов от историческия музей в Поморие.

Културен туризъм 2009

Текст и снимки:
© Соня Алексиева



Новини
15 април 2008 г.

Официално представяне на винопроизводител номер 1 на Чили

В края на 2008 г. изба Еrrazuriz заслужено спечели отличията “Изба на годината 2008” на Wines of Chile и “Чилийски винопроизводител на 2008” на International Wine & Spirit Competition в Лондон

Българският вносител на вино „Уайнбокс” ООД представи на 9 април т.г. една от най-известните чилийски изби Errazuriz. Това стана в присъствието на посланика на Чили за България и Румъния Н.Пр. Карлос Паркър от мениджър „Износ” на изба Errazuriz - Николас дел Солар, мениджър и от сомелиер на България за 2007 г. - Любомир Стоянов, носител на Годишната награда на БХРА за Ресторантски мениджър на 2006 г. в столичния ресторант JK.

Културен туризъм 2009

Официални гости на премиерата на чилийската марка вина бяха още Н.Пр. Херонимо Фюнес – посланик на Аржентина и Луис Ареги – търговско аташе на Аржентина в България; Иван Звездев, Вики от Мастило, Емил Маринчев и Алекс Ковачев от Red Devil, представители на бизнес средите, ХоРеКа бранша, винени ценители, експерти и др. Подбраните шест „вина-икони на избата”, между които Don Maximiano Founder's Reserve 2005 и La Cumbre Shiraz 2005, бяха съчетани с изискано шестстепенно меню, подготвено от главния готвач на ресторант JK - Пламен Европейски.

Errazuriz e фамилна изба, основана преди повече от 130 години. Членовете на фамилията Ерразуриз играят важна роля в най-значимите културни, социални и политически събития на Чили. Фамилията е дала на нацията четирима президенти на републиката, а Едуардо Чадуик е днешният президент на изба Errazuriz. Известна още и с това, че през 2004 г. в Берлин на т.нар. “Берлински дегустации” печели първите три от 10 места при сляпа дегустация на 10 първокласни вина, между които иконите от стария свят Шато Лафит, Шато Марго, Шато Латур и Солайя.

Културен туризъм 2009

„Това е повратен момент в историята на чилийската винена индустрия, тъй като утвърждава Чили като производител на вина от изключително високо качество”, подчерта Николас дел Солар в рамките на презентацията на избата. В края на 2008 г. изба Еrrazuriz заслужено спечели отличията “Изба на годината 2008” на Wines of Chile и “Чилийски винопроизводител на 2008” на International Wine & Spirit Competition в Лондон.

„Уайнобокс” ООД е млада компания с основна дейност внос и дистрибуция на вина от изби с международно признание, доказали се в производството на висококачествени вина. Към настоящия момент компанията представлява изба Trapiche (Аржентина), изба Juve y Camps (Испания), изба Dos Victorias (Испания) и Errazuriz (Чили).


  Назад към Новини