Archive

Българска асоциация на сомелиерите и виноценителите (БАСВ) организира осемдневен семинар за сомелиери

27.03.2009

Асоциацията обединява професионални сомелиери, собственици на изби, търговци и вносители на вина, както и любители на виното

„Базисно ниво по култура на винодегустация” е темата на осемдневния семинар, който се организира от 6 до 14 април т.г. от Българска асоциация на сомелиерите и виноценителите (БАСВ). Най-новата българска асоциация – БАСВ (BULGARIAN SOMMELIERSAND WINE CONNOISEURS ASSOCIATION), създадена в деня на Трифон Зарезан 2009 г. обединява професионални сомелиери, собственици на изби, търговци и вносители на вина, както и много любители на виното.

Нейна основна цел е да да поощрява развитието на сомелиерството, винопроизводството и дегустацията на вина в България. Председател на асоциацията е г-жа Стефка Свещарова. БХРА вече получи покана за партньорство в областта на туризма от БАСВ, която постави линк към сайта на асоциацията в www.bgsommelier.com.

Сред задачите на новото сдружение е да помага на членовете си с инвестиции и информация, да популяризира постиженията и възможностите им извън страната. За ценителите на виното е важно да знаят, че асоциацията е за спазване на професионалната етика и принципите на лоялна конкуренция между своите членове и други лица със същия предмет на дейност.

В края на всяка година членовете на БАСВ имат амбицията да осъществят класация по собствено точкуване на всички дегустирани от тях вина, която да е е ценен пътеводител за всеки потребител.

Основен момент в дейността на БАСВ ще бъде развиването на винената култура на членуващите в нея. За целта два пъти месечно ще се провеждат тематични семинари и дегустации. За лектори са поканени български и чуждестранни винени експерти.

За да помага за развитието на сомелиерството, винопроизводството и дегустацията на вина в България, БАСВ вече информира членовете и партньорите си от сайта bgsommelier.com. Там професионалисти и ценители ще намират информация за месечните сбирки и темите на семинарите, интересни статии от България и света в областта на виното, препратки към най-посещаваните винени сайтове и т.н.

Предстоящият семинар на БАСВ „Базисно ниво по култура на винодегустация” ще провежда от 6 до 13 април т.г., всеки ден, без събота инеделя от 15.00 до 18.00 ч. Цената за участие е 250 лв., крайният срок за записване е 1 април 2009 г. За повече подробности - на сайта на Българска асоциация на сомелиерите и виноценителите (БАСВ) - www.bgsommelier.com.


  Назад към Новини