Archive

Петиция от българските търговски фирми от Югозападна България притежаващи крайпътни обекти, представители на дребния и среден бизнес

19.02.2009

Всеки крайпътен търговски обект, намиращ се извън регулация, в това число мотели и хотели, подлежат съгласно Закона за пътищата на задължителна регистрация и плащане на ежегодна такса в Пътно управление /чл. 26 ал. 2 от ЗП и Наредбата за пътните такси/. Таксите са определени спрямо категорията на пътя и видовете дейности, които се упражняват – от 1 000 до 5 000 лв.

Българските търговски фирми от Югозападна България притежаващи крайпътни обекти и представителите на дребния и среден бизнес подготвиха петиция, която е внесена от народен представител до министъра на транспорта и министъра на икономиката.

Ако желаете да подкрепите петицията е необходимо да попълните, подпишете и подпечатате 3 стр. и да я изпратите по пощата на адрес: гр.Петрич 2850, ж.к. „Самуил”, бл. 25, ет 2, ап. 5 г-жа Пенка Никова. Телефон за връзка, допълнителен коментар и разяснения: 0745/6 10 28, GSM 0888 922 033 – Пенка Никова

П Е Т И Ц И Я

От българските търговски фирми от Югозападна България притежаващи крайпътни обекти, представители на дребния и среден бизнес

Във връзка със Закона за пътищата, Тарифата и таксите, определени от МС , които ежегодно трябва да се плащат на Пътно управление за специално ползване на пътя чрез експлоатация на търговски крайпътни обекти и пътни връзки към него.

Настояваме:

1. Таксите, определени от МС за специално ползване на пътя чрез търговски крайпътни обекти да бъдат намалени десетократно : до 200 – 300 лв. за обект.

2. Срокът на регистрационните режими да се удължи на 5 години.

Причини:

1. Тарифата беше приета септември 2008 г. и не отчита промените, които нанесе икономическата криза и драстичното свиване на пазара.

2. Тази тарифа натоварва с още един много жесток данък, в момент на икономическа криза, когато оборотите и печалбите паднаха наполовина. А този процес на спад тепърва ще се увеличава.

3. Всички развити икономически държави като Германия, Франция, Австрия, Гърция и др., предприеха специални мерки за защита и подпомагане на дребния, средния бизнес и занаячийството, а Вие ни облагате с нов и още по-жесток данък.

4. Таксите, които трябва да се събират не се превеждат в бюджета на държавата, а влизат в сметките на Пътно управление, а както всички знаем контролът там е много слаб и лесно могат да бъдат източвани.

5. Качеството на обслужване на пътя от Пътно управление не е добър.

Примери:

* При ремонта на отсечката Петрич – Е 79 пътните връзки към пътя не бяха асфалтирани. Отговорено ни беше, че това е наше задължение.

* Между новата настилка на пътя и подходите към нашите обекти се образува отвесен зъб, който варираше от 7 до 50 см. Въпреки срещите ни с представители на Областно Пътно управление Благоевград и молбите ни поне този зъб да стане по-полегат, за да не се трошат колите на хората, беше ни отговорено, че това е наше задължение.

* Тази година снегът падна на 03.01.2009 г. Отсечката Петрич – Е 79 изобщо не беше опесъчена. Главният път Е 79 беше опесъчен чак на 5.01.2009 г. Големият поток от коли беше на 4.01.2009 г – неделя, когато хората се прибираха от празниците. На 4–ти януари не валеше сняг, но опесъчаване не беше направено. В резултат на което на изкачването към Сандански - на двете възвишения и на спускането имаше засукани тирове. Образува се километрично задръстване от Симитли до Кулата, което продължи от 12 часа до 24 часа на 4 януари. През цялото това време на пътя нямаше нито една кола на Пътно управление, нито една кола на КАТ, нито някой друг държавен служител, който да се погрижи за хората, до организира движението, да изтегли тировете от пътя и да опесачи поне възвишенията.

Със своето действие или бездействие Пътно управление пречи на търговията ни и ни нанася материални щети, а ние по Закона за пътищата сме длъжни да му плащаме.

Ето защо молим МС да преразгледа тази тарифа:

в краткосрочен план да я намали до размера: годишна такса - една минимална работна заплата,

а в дългосрочен - да отпадне таксата изцяло.

26.01.2009 г.

гр. Петрич

Във връзка със Закона за пътищата, чл. 26, ал. 2 за експлоатация на търговски крайпътен обект и пътни връзки към него и във връзка с таксите, определени от МС.

Подкрепям действията за премахване или намаляване на таксите за издаване на разрешение за специално ползване на пътищата за експлоатация на търговски крайпътни обекти за българските фирми.

Подкрепям действията по удължаване сроковете за регистрация на крайпътните търговски обекти.

Крайпътно заведение: ............................................

Фирма: .................................................................

Представлявана от: ................................................

Гр. ..........................

Подпис: ............

Печат:

3 стр. вариант за печат


  Назад към Новини