Archive

Декларация до българското правителство по повод блокадата на ГКПП Кулата

05.02.2009

Изх. № 06-001/05.02.2009 г.

До г-н Сергей Станишев
Министър – председател на
Република България

До г-н Георги Пирински
Председател на Народното събрание на
Република България

До средствата за масова информация

Уважаеми г-н Станишев,

Обръщаме се към Вас и българското правителство по повод все по-обезпокоителните новини за блокадата на ГКПП Кулата – Промахон от протестиращите земеделци, където няма промяна в обстановката. Нещо повече – блокадата остава, като не се пропускат никакви автомобили, в това число и леки коли и автобуси. Според последните новини в българските медии на срещата на 4 февруари т.г. с граничните власти по проблема с блокадата не е договорено нищо ново.

Независимо от досегашните усилия на правителството, от връчената нота на гръцката страна, от усилията на министъра по европейските въпроси, от усилията на министъра на транспорта и др., България става заложник на процеси и сложни проблеми, които все повече се задълбочават. Както вече беше изнесено, стачката на гръцките фермери струва на страната вече над 10 млн. евро за българските превозвачи и стотици хиляди левове за българския туристически бизнес, но към тази сума трябва да се прибавят главоломно нарастващите загуби и на десетки други области от българската икономика.

Стотици хотелиери, туроператори и търговци стават заложници на стачката, която прогони туристите и бизнесмените, която замрази пътуванията и бизнеса в Сандански и Банско. Угрозата от масови фалити в туризма, убийството на малкия и среден бизнес в тези райони е реален факт, който вече седмици наред е пред очите на българското правителство.

Ние, представителите на три от най-големите български туристически организации, молим за отговор на следните въпроси:

1. Кога ще бъде прекратена стачката на гръцките земеделци и защо от нея трябва да търпят необратими загуби представителите на българския туризъм и бизнес?

2. Кой и как ще компенсира огромните загуби на населението от региона и ще възстанови нормалния начин на бизнес и живот в десетки български селища около границата?

3. Каква ще е крайната реакция на българското правителство относно ескалирането във времето на стачката в съседна на България страна, която повлича непредсказуеми последствия за българския туризъм и бизнес?

4. Може ли българското правителство да окаже съдействие на пострадалите хотелиери и ресторантьори от Югозападна България за получаване на компенсации от европейските фондове, предназначени за подобни случаи?

Молим за Вашето спешно съдействие и очакваме предложенията на правителството за решаването на тази кризисна ситуация.

5 февруари 2009 г.
гр. София

Благой Рагин,
Председател на Българската
хотелиерска и ресторантьорска
асоциация

Илия Пасков,
Председател на „Сдружение на
хотелиерите, ресторантьорите и
туроператорите – Сандански”

Янка Рахова,
Съюз на туристическия бизнес в
Банско


  Назад към Новини