Archive

Белоградчишките скали в битка с Гранд каньон

11.01.2009

Дунав, Ганг, Еверест и водопада Виктория сред номинациите за новите 7 природни чудеса на света

в. „Новинар”
8 януари 2009 г.

BHRA

Мъртво море е истинско природно чудо, което се намира на 396 м под морското равнище на границата между Западния бряг, Израел и Йордания, в долината на река Йордан. Въпреки че го наричат море, то всъщност си е едно солено езеро, което има честта да бъде най-ниската точка на земята. Любопитна подробност е, че във водите му не можеш да потънеш. Недалеч от него се намира град Йерихон, където се смята че са се намирали библейските селища Содом и Гомор.

261 природни феномена от 222 страни имат шанс да се превърнат в новите Седем чудеса на света в уникална класация, организирана от швейцарска неправителствена организация. Езерата Лох Нес, Балатон, Анхел, Танганайка и Титикака, реките Дунав, Ганг и Нил, Мъртво море, планинските върхове Олимп, Фуджияма, Еверест и Матерхорн, водопадите Виктория, Игуасу, Анхел и Ниагара, както и уникалното Дърво на живота от Бахрейн са малка част от претендентите да влязат в елитната седморка.

Организаторите на допитването очакват над половин милион души от всички точки на земното кълбо да се включат в определянето по интернет на финалистите в надпреварата, започнала още през 2007 година. Оттогава са излъчени 441 номинации, а гласуването на сайта www.newwonders.com/hp продължава до 7 юли тази година.

Тогава в списъка ще останат 77 от най-забележителните места, от които комисия от експерти, начело с бившия генерален секретар на ЮНЕСКО Федерико Майор ще сведе бройката до 21 финалиста. Крайните резултати ще научим чак през 2011-а, когато новите седем природни чудеса ще мерят сили с седемте чудеса, сътворени от човешка ръка.

Солидно балканско присъствие бележи инициативата, която се радва на нечуван ентусиазъм и подкрепа. В авторитетния списък попадат Охридското езеро в Македония, река Дрин в Албания, Плитвичките езера в Хърватия, гръцкият първенец Олимп. Феноменалните родни Белоградчишки скали смело дават заявка, достойно да ни отсрамят пред света.


в. „Стандарт”
Лора Симеонова
9 януари 2009 г.

България с два претендента за 7-те чудеса на природата

Белоградчик се мери с Везувий

Наш емигрант в Канада лобира за скалния масив

BHRA

"Тези скали сякаш са докоснати от Бога." Така българският емигрант в Канада Георги Ушавков рекламира Белоградчик в надпреварата на най-големите чудеса на природата. Уникалната местност край Видин е сред номинациите за призовата седмица. 261 кътчета от 6 континента ще се борят за място в класацията до 7 юли. Те са избрани сред 441 номинации от цял свят. Белоградчишките скали се състезават с Еверест, Гранд каньон, Мон Блан, Везувий, Лох Нес, Балатон, Титикака, Ниагарския водопад, Бора-Бора и Големият бариерен риф.

Всяка страна може да излъчи само по един претендент за световно чудо на природата. България обаче се промъква с два - благодарение на номинацията на Дунав, която пресича 10 държави в Европа. Въпреки двойния ни шанс да се прочуем като родина на едно от световните природни чудеса засега нашенците не могат да дадат подкрепата си за Белоградчишките скали и Дунав. Причината - местен инициативен комитет трябва официално да застане зад кандидатурата ни в състезанието. "Вече работим по въпроса", обясняват шефове в туризма.

Гласуването на адрес www.7wonders.com приключва на 7 юли. Първите 77 забележителности, събрали най-голям вот, продължават напред в състезанието. Авторитетно жури, председателствано от бившия председател на ЮНЕСКО проф. Федерико Майор, ще отсее най-уникалните местенца сред тях на 21 юли. Така 21 забележителности ще отидат на големия финал. Милиони хора от цял свят ще имат шанса да гласуват за седемте най-красиви кътчета на планетата чак до 2011 г. По време на финалната надпревара организаторите на състезанието - фондацията The New7Wonders на Бернар Вебер, ще посетят и представят "големите 21". Седемте чудеса на природата пък ще станат известни през 2011 г. На 07.07.07, пак по инициатива на фондацията на Бернар Вебер, над 100 милиона души от цял свят избраха новите чудеса на света. Тогава след оспорвана битка в голямата седмица влязоха дворецът Тадж Махал в Индия, Колизеумът в Рим, Мачу Пикчу в Перу, статуята на Христос в Рио де Жанейро, град Петра в Южна Йордания, пирамидата на маите в Чичен Ица в Мексико и Великата китайска стена.

За

Достойни са

Благой Рагин

Председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация С радост научих за тази идея и с двете ръце гласувам за нея. Белоградчишките скали са наистина нещо неописуемо красиво, величествено и неповторимо. Те напълно заслужават да влязат в класацията на новите чудеса на света. Това ще бъде страхотна реклама и за България като държава, и за туристическия бранш в частност. Аз самият заминавам утре (днес - б.р.) за Белоградчик и на място ще видя с какво мога да помогна за официалната кандидатура на обекта.

Перла в короната

Любомир Левчев

Всеки човек открива сам за себе си красотата на природата. За мен цялата природа на България е уникална. Но Белоградчишките скали са като перла в нейната корона. Защото обикновено се смята, че изкуството подражава на природата. Но в случая с Белоградчишките скали като че ли е обратното - природата е подражавала на човешката ръка. Тези скални групи не са просто геологически формации - те са истински скулптури. Стоял съм като дете в подножието им, омагьосан от тази каменна приказка. Така че номинирането им за едно от новите природни чудеса на света е отлично попадение. Нужна е обаче сериозна реклама и лобиране, за да се постигне желаният успех.

Против

Побитите камъни са по-уникални

Д-р Петър Берон

Белоградчишките скали са наистина невероятно красиво природно съчетание. Смело мога да заявя, че по-атрактивна местност от тях в България няма. Но като геологическа формация те не са чак толкова оригинални - по света има доста подобни скални конфигурации и те трудно ще се преборят с тях за място в новите чудеса на света. Аз лично бих предложил Побитите камъни край Варна, които са наистина световен феномен.

Само у нас са феномен

Алексей Жалов, спелеолог

Дали Белоградчишките скали ще се класират, зависи от това, кой ще бъде журито. По света аз съм виждал и по-причудливи образувания, но за мащабите на България тези скали са наистина уникални. Цветът им придава допълнителен чар. Другата им особеност е, че в началото на скалния комплекс има пещера - нещо, което не е характерно обикновено за такива скали. Подобни образувания има в Саксонска Швейцария, както и на границата на Словакия и Германия, но нашите са наистина по-мащабни.


Dnes.bg

10.01.2009

Белоградчишките скали номинирани за Седемте чудеса в света

BHRA

Снимка: Булфото

Белоградчишките скали участват в номинацията за едно от седемте чудеса на природата в света, която започна на сайта www.new7wonders.com, съобщиха от пресслужбата на общината.

Белоградчишките скали ще се конкурират с 260 обекта, разположени в 222 страни по света, като връх Еверест, Гранд Каньон и др., за да се наредят сред Седемте чудеса на природата.

За номинацията на белоградчишките скали бе съобщено вчера при откриването на хотелски комплекс и СПА център в Белоградчик от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

В тържеството участваха Благой Рагин - председател на БХРА, Емил Цанков - кмет на Белоградчик, представители на медии, на туроператорски фирми и управители на хотели.

Емил Цанков съобщи, че в община Белоградчик предстоят и други инвестиции, свързани с изграждането на хотели и ваканционни селища, но няма да разреши презастрояване в града.


horemag.bg

Белоградчишките скали с номинация за новите седем чудеса на света

10 януари 2009 г.

Белоградчишките скали стигнаха до четвъртфинала в номинацията за едно от новите седем чудеса на природата в света, съобщи кметът на общината Емил Цанков.

Гласуването вече започна на сайта www.new7wonders.com. Белоградчишките скали ще се конкурират с други 260 обекта в 222 страни по света. Скалният феномен ще се бори за титлата заедно с върховете Еверест и Матерхорн, Ниагарския водопад, вулкана Ясур на остров Вануату и още над 200 от най-зрелищните кътчета на нашата планета.

Инициативен комитет ще предприеме национална кампания за гласуване, в което да се включат всички българи, като подкрепят номинацията. Общината е получила уверение и на Държавната агенция по туризъм, че ще съдейства за популяризиране на феномена и сред чуждестранните туристи.

Обявяването на новината съвпадна с официалното откриване на четиризвездния хотел "Скалите" – първия висококатегориен хотел в региона. Предстои изглаждането на още два хотела – с 60 и 43 места, както и на две ваканционни селища и бутиков хотел при входа на Магурата, които ще бъдат завършени до година и половина. Заедно с това Емил Цанков подчерта, че няма да се позволи презастрояване на града.


Агенция "Фокус"

Зоя Николова
13 януари 2009 г.

Белоградчишките скали участват в класацията за новите Седем чудеса на света

Белоградчик. Белоградчишките скали са единствената забележителност от България, която се изправя срещу 260 световни обекта от 222 държави, като Ниагарския водопад, връх Еверест и други, за да се наредят сред новите Седем чудеса на света, предаде кореспондентът на радио “Фокус”- Видин. След гласуване в сайт, с адрес www.new7wonders.com от всички жители на планетата, което ще продължи до 7 юли 2009 година, експертна група ще определи 21 финалисти, получили най-много гласове. Гласуването може да стане и на интернет страницата на община Белоградчик.

Според кмета на община Белоградчик Емил Цанков, тази номинация отрежда престижно място на Белоградчик и България в Европа. „Ние може да се гордеем с това”, заяви Цанков, като обеща, че Белоградчик ще продължи да се развива, ще бъдат привлечени още нови инвестиции, свързани с туристическия бизнес, като всяка една инвестиция ще бъде съобразена с природния феномен - Белоградчишките скали.


в. „24 часа”
14 януари 2009 г.

Ваня Ставрева

Защо има скала Мадона край Белоградчик

Създаваме инициативен комитет в подкрепа на номинацията на Белоградчишките скали за едно от седемте природни чудеса на света, каза за "24 часа" кметът на Белоградчик Емил Цанков.

Той смята да покани в комитета проф.Божидар Димитров, шефката на Агенцията по туризъм Анелия Крушкова, главния редактор на "24 часа" Венелина Гочева, представители на Българската хотелска асоциация и други известни личности.

Цанков е категоричен, че след като Белоградчишките скали са единствен кандидат от България, трябва да се проведе национална кампания.

В момента скалите са на 197-о място сред одобрените 261 природни феномена. За да продължат напред и евентуалнода попаднат сред първите 77 природни обекта, определени чрез вот, трябва да бъдат подкрепени от комитет (виж долу интервюто с Тиа Фиринг от организаторите на кампанията за новите 7 чудеса на света).

Швейцарската фондация не каза от кого е дошла номинацията за Белоградчишките скали. Според Анелия Крушкова швейцарски студент ги е издигнал. Но скалите на Белоградчик бяха номинирани за участие в надпреварата и от в."24 часа"на 9 юли 2007 г., дни след като на сайта www.nat7wonders.com бе обявен проектът "Седемте природни чудеса на планетата". След инициативата “24-те чудеса на България” вестникът номинира за световното състезание четири от тях - Седемте рилски езера, Белоградчишките скали, Чудните мостове и Побитите камъни край Варна.

На 24 юли 2007 г. съвместно с община Белоградчик направихме пленер, в който 31 деца рисуваха скалите. С рисунките бе подредена изложба в крепостта "Калето", която е вградена в Белоградчишките скали.

Най-добрите три произведения бяха тиражирани под формата на електронна картичка, която тогавашният кмет Людмил Антов разпрати до всички свои приятели и партньори в страната и чужбина с молба за подкрепа на номинацията на Белоградчишките скали.

Днес Белоградчик и скалите са още по-популярни в Европа, тъй като преди 4 месеца градът бе определен за една от 20-те отлични европейски дестинации. Наградата "Най-добра европейска дестинация" бе връчена на кмета Емил Цанков от зам.-председателя на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген на церемония в Бордо, Франция.

През 2008 г. градът е посетен от над 87 хил. туристи, 10 хил. от които са чужденци. Тази година се очакват поне 100 хил.

Феноменалната красота на Белоградчишките скали е забелязана отдавна от чужденците. През 1841 г. френският пътешественик Жером Бланки пише: "Нито прочутите клисури на Олиул в Прованс, нито дефилето Пинкарбо в Испания, нито Алпите, нито Пиренеите, нито най-дивните планини в Тирол и Швейцария притежават нещо, което би могло да се сравни с това, което видях в България при Белоградчик."

Константин Иречек е още по-категоричен: “Това с думи не може да се опише. Трябва да се види!”

Белоградчишките скали се простират на около 30 км дължина и 3 до 5 км ширина. Скалната верига започва от връх Ведерник със скалните групи край с. Граничак и с. Дъбравка и завършва при с. Белотинци със скалната група Сто овце.

Най-величествените скали са около града: Момина скала, Мадоната, Конникът, Монасите, Ученичката, Дервишът, Лъвът, Мечката, Адам и Ева, Хайдут Велко, Замъкът, Гъбите.

А най-красива е легендата за Мадоната - младата и красива послушница в девическия манастир Валентина. Тя завъртяла любов с римския патриций Антонио. От любовта им се родило дете. Отлъчили и изгонили Валентина от манастира, но Господ изпратил буря, гръм и земетръс. Манастирът бил сринат, монасите се вкаменили, а Валентина, очаквайки своя Антонио, се превърнала в каменна Мадона с дете на ръце.


Илиана Ангелова

Тиа Фиринг, пресаташе на "Новите 7 чудеса": Не проигравайте своя шанс за финалите

Как бяха избрани Белоградчишките скали? Защо е включен само един обект от България?

- От всяка страна има само един обект. Не издаваме как точно са подбрани те. В момента върви гласуване по интернет от цял свят. До 7 юли 2009 г. ще останат 77 кандидата за новите седем природни чудеса.

- Само гласовете на хората ли са важни?

- Да, но от 77-те обекта, за които най-много се гласува в интернет, наш експертен съвет ще избере 21 обекта. Журито се оглавява от Федерико Майор, бивш генерален секретар на ЮНЕСКО.

Кандидатът от България - Белоградчишките скали, обаче в момента няма шанс да попадне сред финалистите. Те все още не са официално включени, защото нямат комитет, който да ги представлява. Ние няма с кого да контактуваме относно тяхната кандидатура.

- Защо е необходим този комитет?

- Ние с камъни не можем да си говорим. Комитетът е вид орган, който трябва да е упълномощен да представлява вашия природен обект за световната класация.

- Това трябва да е държавна служба или има по-широко разбиране за комитета?

- Това може да е някаква държавна, местна служба или пък група физически лица, туристическо или гражданско сдружение. Важното е да притежават печат от правителството и властите, че имат правото да представляват обекта в нашата класация. Когато отворите сайта и кликнете върху описанието на всеки кандидат, има линк към официално подкрепящия ги комитет. Повечето обекти, включени в класацията, имат такава подкрепа. Белоградчишките скали обаче нямат. Вместо линк към комитета има призив той да бъде основан.

- Какъв е срокът?

- Срокът беше до края на 2008 г., но тъй като България още не е излъчила свой комитет, сме готови да направим компромис със срока. Важното е да стане колкото се може по-бързо.

- А другите страни имат ли свои комитети?

- Не всички, но има и такива с повече от един комитет. В тези случаи от 1 януари 2009 г. страната ще бъде принудена да избере само един. Важното е да се мотивират повече хора да гласуват.


Тихомир Тончев

И швейцарски студент ги включил в конкурса

Кандидатурата на Белоградчишките скали е издигната и от швейцарски студент, който е бил на практика у нас, съобщи шефката на Агенцията по туризъм Анелия Крушкова.

Тя научила за конкурса случайно при визитата си в края на миналата година във Филипините. Тогава домакините свалили всички гости от автобуса и ги накарали да се подпишат за тяхна забележителност. В списъка с 400 обекта Крушкова видяла на 212-о място и Белоградчик. След като се върнала, казала на кмета на Белоградчик и организирала всички служители да гласуват за скалите. Впоследствие след пресяването българската забележителност е попаднала в следващата фаза на конкурса.

Агенцията по туризъм застава зад родната кандидатура, вече е изпратена бланка за подкрепа от държавна институция до организаторите в Германия, обясни шефката на ведомството. Това било едно от изискванията, за да се продължи участието.

Създаването на инициативен комитет обаче не е моя работа, говорих с кмета на Белоградчик да го организира възможно най-бързо, каза още Крушкова. Достатъчно било да се включат десетина души и да се изпълни и второто условие.


БНР - Радио България

Венета Николова

Публикувано на 14 Януари 2009

Белоградчишките скали с номинация за едно от 7-те нови природни чудеса на света

Белоградчишките скали в Северозападна България си оспорват титлата „Най-зрелищно кътче на планетата” с такива изумителни природни творения като Гран Каньон, Ниагарския водопад, връх Еверест и пр. До момента в Световното онлайн допитване, което ще определи новите „7 чудеса на природата”, са участвали хора от всички краища на земното кълбо. Българският природен феномен вече премина първото отсяване и сега успешно „щурмува” следващия кръг на престижната класация.

След оспорвана надпревара по интернет, преди година и половина бяха определени новите 7 чудеса на света, сътворени от човешка ръка. Сега на ред идват творенията на природата.

Участниците в онлайн допитването вече гласуват за 7-те най-знаменити според тях природни забележителности на адрес www.new7wonders.com. До момента са отсети 261 обекта от общо 222 държави. В селекцията са Ниагарският водопад, вулканът Везувий, връх Матерхорн, езерото Лох Нес и други емблематични природни явления.

Сред номинираните обекти са и невероятните скални гиганти в околностите на българския град Белоградчик, които разпалват фантазията с чудноватите си силуети, стигащи до 200 м. височина.

„Тези скали сякаш докосват Бога !” – така един от посетителите на уеб страницата на класацията определя впечатленията си от величествения природен феномен. Необичайният за тази част на Европа каменен пейзаж се разстила в продължение на 30-ина км. в околностите на Белоградчик. Фантастичните образувания, наподобяващи човешки силуети и фигури на животни и растения, са се оформяли в течение на милиони години. Каменните скулптури са толкова майсторски издялани, че сякаш оживяват пред смаяния ни поглед. Не случайно тук всяка скала си има име и е обвеяна с мистика и легенди. „Замъкът”, „Мадоната”, „Вкаменената сватба”, „Адам и Ева” и още десетки други фигури нашепват своите истории за трагична любов и изневяра, за героизъм и смърт, превръщайки се в неотменна част от местния фолклор.

Стрелналите се към небесата скални колоси крият в недрата си усойни ниши и бездънни пещери с хилядолетни сталактити и сталагмити. И още една забележителност приковава вниманието на пътешественика – това са така наречените естествени бонсаи или борове-столетници по на 200-300 години, впили корени в отвесните скални стени. Неотменна част от тази приказна картина е изникналата от скалите старинна крепост. От нея се разкрива спираща дъха гледка към разстилащата се в нозете й каменна гора. Предполага се, че основите й са поставени още от нашите предци – древните траки. По-късно на това място се установяват римляните, а след тях българските царе използвали естествената непристъпност на скалите, доизграждайки крепостта и превръщайки я в стратегически отбранителен център.

Покрай разстилащите се в околностите му фантастични скални образувания, Белоградчик се наложи като един от най-посещаваните български градове. Не случайно през 2008 г. община Белоградчик спечели национален конкурс за отлична българска туристическа дестинация. Заедно с близката каменна гора, градът се рекламира зад граници от ЕК и е вече част от т. нар. Европейска мрежа от по-непознати туристически атракции на Стария континент. Белоградчишките скали придобиха още по-широка популярност след като успешно преминаха първата класация на онлайн допитването за новите „7 природни чудеса на света”. Очаква се повече от един милиард души от целия свят да се включат във вота, който ще продължи до 7 юли 2009 г. След което международен екип от експерти ще определи 21 финалисти, получили най-много гласове. От тях ще бъдат селектирани новите 7 природни чудеса на света, сред които се надяваме да се наредят каменните фигури в околностите на Белоградчик. Вижте ги в клипа на Петър Георгиев.

Снимки: автора


  Назад към Новини