Archive

Писма от името на президента на  HOTREC Jens Zimmer Christensen във връзка с въвеждането на намалени ставки на ДДС за българския сектор на хотелиерството

15.05.2020

До:
Уважаемият Г-н Бойко Борисов
Министър-председател на Република България

Копие до:
Уважаемата Г-жа Николина Ангелкова Министър на туризма на Република България
Г-н Георги Щерев, Г-жа Вени Петрова, Председатели на БХРА

Брюксел, 14 май 2020

Уважаеми Г-н Министър-председател Борисов,

Относновъвеждането на намалени ставки на ДДС за българския хотелиерски сектор

Като европейска обединяваща организация на хотели, барове, ресторанти и кафенета в Европа, HOTREC се ангажира да осигури безопасна среда за гражданите и да подкрепи сектора на хотелиерството да овладее тази безпрецедентна криза.

Случаят е ясен в цяла Европа: Мерките за ограничаване на COVID-19, макар и неизбежни и решаващи, нанасят огромна вреда на стотици хиляди хотелиерски предприятия. Въпреки че очакваме постепенно възстановяване на бизнеса в цяла Европа през лятото, връщането към „обичайната дейност“ - със сериозни перспективи за растеж и възможности за заетост, както се предвиждаше неотдавна, в началото на 2020 г. - е невъзможно да се предвиди в този момент за сектора на хотелиерството.

Перспективите за хотелиерския бизнеса в България, както и в останалата част на Европа, са мрачни. Изключително малко вероятно е приходите да се върнат към нормалните си стойности след премахването на ограничителните мерки и голяма част от предприятията ще се борят да свържат двата края в следващите месеци, ако не и години напред. Следователно всички видове финансова подкрепа която може да бъде предложена за спасяването на жизнеността на сектора са от голямо значение.

По тази причина ние адресираме това свое писмо до Вас, за да изразим пълната си подкрепа на молбата, получена от Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за въвеждане в България на диференцирана ставка от 5% ДДС за настаняване, хранене и развлекателни дейности за период от 1 година след прекратяване на спешните мерки и 9% ДДС ставка за следващите. Данните от цяла Европа показват, че диференцираните ставки на ДДС за хотелиерските предприятия са една от най-ефективните мерки за подпомагане на заетостта, инвестициите и конкурентоспособността на национално ниво.

Трябва да отбележим, че работните места и заведенията в сектора на хотелиерството не могат да бъдат преместени в трети страни: всички създадени работни места са в пряка полза за хората, икономиката и държавния бюджет в Европа. Намаляването на ставките на ДДС с увеличаващото въздействие върху заетостта може да създаде социални спестявания, като върне хората на пазара на труда. Той също така адекватно се справя с риска от по-високи потребителски цени за хотелиерски услуги; при отсъствие на намалени ставки на ДДС, заведенията може да нямат друг изход освен да повишат цените, за да оцелеят.

В резултат на финансовата криза Франция въведе намалена ставка на ДДС върху ресторантьорските услуги през 2009 г. Френският национален статистически и икономически институт изчисли, че броят на фалити в сектора е намалял с 17%, като бе установено, че по този начин са били спасени 18 000 предприятия и 30 000 работни места при оценка на мярката.

В Германия през 2016 г., 6 години след намаление от 19 на 7% в хотелиерския сектора, през 2016 г. беше отчетено, че са създадени допълнителни 46 666 работни места. Това съответства на увеличение с 18,5%, което е значително в сравнение с ръста от 14,6% в общата икономика за същия период от време. Преди няколко седмици Германия предприе решително решение за борба с последиците от кризата COVID-19, като въведе много желаното намаление от 19% на 7% на ДДС върху храната, сервирана в ресторанти за периода от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г.

Изразявайки пълната си солидарност с нашата организация-член БХРА, призоваваме българското правителство да въведе намалена ставка на ДДС за хотелиерски услуги, като оставаме на ваше разположение за допълнителна информация относно икономическите и социалните ползи от намалените ставки на ДДС в Европа.

Уважаеми Министър-председател Борисов,

Като председател на HOTREC бих искал да изразя своята благодарност и да ви благодаря за подкрепата, която оказвате за възстановяването на българския туризъм.

Искрено Ваш,

Jens Zimmer Christensen

Председател на  HOTREC

 

Оргиналите можете да погледнете тук: 

до г-н Бойко Борисов, до г-жа Николина Ангелкова, до г-жа Вени Петрова, до г-н Георги Щерев

до г-жа Цвета Караянчева


  Назад към Новини