Archive

Не плашете туристите, сега е идеално за ски

11.01.2017

В Банско направихме куп фестивали и сега гостите не идват само за спорт, казва Малин Бистрин

Малин Бистрин е председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско и общински съветник в курортния град. Уплаши ли лошото време туристите, успешен ли ще е сезонът и как бизнесът и държавата могат да рекламират заедно държавата, отговаря Бистрин пред "Стандарт".

 

- Г-н Бистрин, уплаши ли лошото време туристите?
- Времето е прекрасно за ски. То е подходящо, има сняг. Студено е, но ски се карат именно в такова време, а не в топло. Даже снеговалежът, който според прогнозите ще продължи още няколко дни, ще ни гарантира успешен сезон. 
В момента в Банско има туристи от почти всички европейски страни, даже от Азия и Африка. Има гости, които не очаквахме като тези от Малта и Испания. 


- В момента текат и засилени данъчни проверки в курорта. Това притеснява ли бизнеса?
- Ние адмирираме проверките на данъчните. Колкото и да е непонятно за някои, това всъщност е много логично. Защото ние работим на светло. И искаме както ние плащаме данъците си и работим с грижа към обществото, общината и държавата, така да го правят и всички други, които оперират на Банско, да са съпричастни както с данъци, така и с отговорности. Затова и адмирираме тази дейности. И силно се надяваме данъчните и всички институции също да допринесат за успешния сезон. Защото едни по-големи приходи означават да оправим инфраструктурата и да се случат всички останали промени в курорта, които амбициозно си е поставило за цел ръководството на общината.


- Банско много често влиза в класациите като един от най-добрите и евтини ски курорти в Европа. В същото време има и много обвинения срещу опашките пред лифта, застрояването, недобрата инфраструктура. Какво според вас трябва още да се направи в Банско, за да стане курортът по-добър?
- Ние не можем да променим реалността. Това, което е позволено да се построи, вече е направено. Не можем да го изтрием с гъбичка, за да го няма. Нашата възможност в момента е да оправим съществуващата инфраструктура и да разрешим бъдещите проблеми в туризма. Защото всеки решен проблем носи по-силен сезон и ни гарантира много по-успешни инвестиции. Успехите на нашия бранш не се свеждат само до сектора. Ние сме крайният бранш на една дълга верига. Преди нас в нея са земеделци, животновъди, производители на вино и така нататък. Затова нашите успехи водят до приходи в цялата страна. В същото време виждате, че държавата не инвестира в нашия бранш. Ние просто искаме да не ни пречат. Да се разреши изграждането на една кабинка, чиято нужда е видима и това е безспорен факт. Оправяме инфраструктура, създаваме нови атракциони, така че сезонът да е целогодишен, какъвто е и слоганът на Банско.


- На какви атракции залагате, за да се случи това?
- В момента имаме няколко фестивала - оперен, балетен, джазов, филмов. Банско не е само спорт и ски. В курорта има места, в които да пиеш една хубава бутилка вино, но и такива, на които да се занимаваш с културни дейности. Съчетанието между култура и спорт ни издига на съвсем друго ниво. И действително наградите, които получаваме в Банско, са безбройни. Но вече имаме желание да се ориентираме към по-висококатегорийни клиенти, които да дойдат в курорта. Да не бъдат затворени в "ол инклузив" комплекси. Пакетите "включено в цената" не са печеливши нито за бизнеса, нито за общината. Защото тези туристи не излизат да си купят нищо навън. Дори една минерална вода, бутилка вино, дреха, подарък или въобще спомен от Банско. 


- Според промяна в закона за туризма, който в момента е на обществено обсъждане, вече по-лесно ще се строят писти и ски центрове върху  държавни земеделски земи и горски фондове, защото няма да има нужда да се сменя предназначението на земята. Това ще облекчи ли инвеститорите?
- Не мога да коментирам в детайли, защото не съм специалист по въпроса. Но като сектор от икономиката туризмът се оказва много важен за България. Дава над 14% от БВП. И това са само преките резултати от бранша. Затова и трябва да се обърне много голямо внимание на сектора. Да се види, че България не е индустриална държава, а има потенциал да развива земеделие и туризъм. И съответно да се лансират тези отрасли.


- За да се случи това, липсва ли ви помощта на държавата за реклама на туризма ни?
- Липсва ни. Особено на национално ниво. В последните дни сме свидетели отново на черен пиар, който е непонятен за нас. Колегите в бранша сме силно възмутени. Как може всяка държава да полага усилия да рекламира своите курорти? Ако включите "Евроспорт", можете много ясно да видите това. Докато у нас си пускаш телевизора и чуваш колко е студено времето и как не трябва да се ходи в курортите. Ами нормално е да е студено. Зима е, сега са най-студените дни през годината. Времето обаче е здраво, само за спорт и ски. 
Ето сега Банско се рекламира преди Световната купа по ски. Но това трябва да е и държавна политика. Още повече, че не всичко е само ски и море. Имаме възможности за културен, винен и религиозен туризъм, изобщо още много неща, с които по целия свят да се покаже, че България предлага разнообразен туристически продукт.


- Министерството на туризма стана на две години. Оправда ли създаването си ведомството?
- Браншът задължително трябва да има свое министерство. Не може такъв важен сектор да е сведен на ниво агенция. Това младо ведомство вече направи своите първи крачки и сега трябва осъзнато да мине по пътя, по който да ръководи такъв важен и значим бранш, какъвто е туризмът за България. Но министерството трябва да се допитва повече до бранша. Експертите в сектора са оперативно заетите хора, а не тези, които стоят зад бюрата. Ние в Банско направихме Консултативен съвет, който работи много успешно. Събираме се и решаваме на кои туристически борси да участваме. Дават се предложения какво да съдържа културната програма. Пряка е връзката между бранша и ръководството на общината. Затова и всяка седмица имаме нови фестивали и събития, които се случват. Съвсем нетрадиционни и нови, но които си носят своята публика. И увеличават чара на Банско. 


- Какви туристи иска да привлече Банско?
- Разчитаме както на старите пазари, така и на интерес от нови дестинации. Вече успяхме да стъпим и на Азиатския континент. Много успешно се рекламираме на турския пазар, където имаме  стотици процент ръст. Турците са много  добри клиенти и припознават Банско с качеството и разнообразието. Очакваме бум и на гости от Израел. Ориентираме се и към Централна Европа, в страните със силна икономика като Унгария, Чехия, Полша. Те вече познават добре Банско и традиционно идват в курорта. Видяхме, че има интерес и от Испания и Малта. Но най-важни за нас и от сантиментална гледна точка са българите. Те са най-желаните и важни туристи.  


- Според Румен Драганов от Националния борд по туризъм трябва да се направи конгрес на всички регистрирани хотелиери, за да излъчат те свое легитимно ръководство. Как гледате на тази идея?
- Не съм запознат с нея. Не е споделена с бранша в Банско. Може би идеята има нужда от разясняване. За бранша по-скоро е важно, ако не му се помага, то поне да не му се пречи да работи коректно. Ние генерираме продукт, който не бива да бъде очернян. Да не се задават въпроси колко струват пържените картофи на връх Тодорка например. А този, който пита, нека да изкара един ден горе на минус 20 градуса и да разбере колко ще струват. Защото нещата на място не са така, както на някой му се струва от жълтите павета в София. 


Наталия Малчева 

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2017-01-11&article=272877 


  Назад към Новини