Archive

Програма “Христо Ботев” – А сега накъде? - БНР

16.04.2014

Петък,18.04.2014 г. От 16.00 до 17.00 ч. Автор и водещ: Петра Талева

Пътешествия на духа

Разпети петък – не само най-тихият през Страстната седмица, но и най-тихият ден в годината. Избираме  посоки, с много духовна енергия:

- Килифаревски манастир, обител с богата  културно-историческа памет.

- А колко са храмовете и манастирите в община Драгоман? Защо в някои селища жителите наричат себе си Светогорци? - 40 % от българите ще прекарат  празниците извън  дома. Колони  автобуси и коли  ще бързат да преминат българо-сръбската граница, за да продължат нататък по различни европейски маршрути. Така обикновено виждаме по-далечните обекти, а по-близките, също толкова интересни, все отлагаме за някой друг път. Може да го направим сега.

- Петък, ден в който не се работи. Но  е времето за месене на великденски хляб, един от символите на вярата. Какви са видовете великденски хляб според българската традиция?

- Кой в Полша е имал право да боядисва яйца? Какво се случва с неканения гост по време на ритуала? - Запознайте се с етнографските региони и с начините им за украса на великденските яйца. А какво представлява постният жур? - Дори да не пътувате, нищо не пречи да си омесите великденски кекс, полският вариант на козунака. За това кулинарно пътешествие ще ви помогнем и с рецепта.

- Разпети петък и любопитна предвеликденска „обиколка” с различни, интересни и характерни обичаи по света.


  Назад към Новини