Архив

Предстои Национален конкурс "Най-добър сомелиер на България 2011"

05.07.2011

Национален конкурс за "Най-добър сомелиер на България 2011", организиран отБългарската асоциация на сомелиерите (БАС) ще се състои на 20-21 юли 2011 г. в гр. София. Победителят в конкурса ще представлява България на Европейското състезание през 2012 г., което се организира на всеки две години от Международната сомелиерска асоциация /ASI/.

Конкурса ще включватест, “сляпа” дегустация на бели и червени вина и на високоалкохолни напитки, декантиране на отлежали вина и сервирането, предлагане на подходящи напитки към зададено от журито меню, сервиране на пури и др.. Съставът на журито на състезанието се състои от енолози, сомелиери, специалисти в ресторантьорството, почетни гости от България и чужбина. Зрителите на конкурса ще се виждат отблизо действията на сомелиерите на видео-екран. Заявки за участие в конкурса се подават до 10 юли т.г. в офиса на БАС mail: basomelier@abv.bg. За допълнителна информация тел./факс: 02/4224029, GSM0988 661 581.

БАС е член на Международната асоциация по сомелиерство /А.S.I./, като е насочена към утвърждаване на професията на сомелиера в България и повишаване културата на винопотреблението. Над 2 000 души са преминали успешно базисното ниво в обучение по сомелиерство към асоциацията и 50 души в по-високото второ ниво.

До настоящия момент Българската асоциация на сомелиерите е провела пет национални, един Балкански и един Европейски конкурс за "Най-добър сомелиер". На Европейския конкурс, който се състоя през 2008 г. под егидата на Президента на Р България, г-н Георги Първанов, присъстваха състезатели, сомелиери и журналисти от над 46 държави. Националните шампиони по сомелиерство са представяли България по време на Европейски и Световни конкурси, организирани от 2000 година до момента от страна на Международната сомелиерска асоциация.

Документи:


  Назад към Новини