Актуални документи за попълване за Prophon

Тарифата на ПРОФОН за Публично изпълнение можете да разгледате подробно тук на официалната уебстраница на дружеството (www.prophon.org). Можете също така да използвате Калкулатор за публично изпълнение, като след получаване на информацията ПРОФОН генерира индивидуален договор и изчислява дължимата сума въз основа на своите тарифи и отстъпки.

Най-често задавани въпроси за Публично изпълнение – отговори от ПРОФОН

В: Защо трябва да имам сключен договор и с ПРОФОН, и с МУЗИКАУТОР?

О: ПРОФОН представлява продуцентите и артистите-изпълнители (т.нар. сродни права). Музикаутор представлява композиторите, текстописците и авторите на аранжименти (т.нар. авторски права).

Пример: Тончо Русев композира песен за Лили Иванова, по текст на Андрей Иванов, по поръчка на Балкантон, който и впоследствие издава диска. Тончо Русев е автор, Андрей Иванов е текстописец, Балкантон е продуцент и издател, а Лили Иванова е изпълнител. Възнаграждението за породените от това сродни права за публичното изпълнение на тази песен се събират от ПРОФОН и се изплащат и разпределят към Лили Иванова, като артист-изпълнител и съответно към Балкантон като продуцент от ПРОФОН.

В: Какво се разбира под „система за озвучаване", телевизорите попадат ли в тази графа?

О: Всички технически устройства, които се използват за възпроизвеждане на музика – аудио или видео записи – т.е. радио, телевизор, плеъри, компютри, сателитни приемници и т.н.

В: Когато в лоби-бар е включен телевизор, но с изключен звук – само картина (Fashion TV), дължи ли се възнаграждение?

О: Да, дължи се, ако в лоби-бара се осъществява търговска дейност съгласно търговския закон, а освен това и по горе е изяснено – има ли картина – значи е публично излъчване.

В: Хотелска верига оперира с 3 хотела на черноморието, чийто собственик са две еднолични дружества. Едноличен собственик и управител на дветедружества е едно и също лице. Трите хотела са част от една хотелска верига. Общият брой на обектите в трите хотела е петнадесет. Като се има предвид, че обектите работят под една търговска марка с един собственик, възможно ли е да се ползва предвидената отстъпка?

О: Този въпрос е изяснен в Общите условия на ПРОФОН и е регулиран конкретно в чл. 14, където се третира размера на отстъпките за вериги. Предполага се, че веригата са определен брой фирми, под обща юридическа шапка, с общо консолидиран счетоводен отчет. В случай, че тези обекти са верига, то те трябва да имат консолидиран счетоводен баланс, ако нямат такъв не се считат за верига.

В: Наш член притежава телевизор, на който гледа само новини. Трябва ли да плаща за него?

О: По ТВ канали винаги се излъчва и някаква музика, затова следва да заплаща сродни права.

В: Когато наемател е член на БХРА необходимо ли е да попълва Приложение № 5, отнасящо се за обект под наем?

О: Не е необходимо.

В: Какво се случва с парите, които плащам?

О: Събраните суми се разпределят и изплащат на членовете и нечленовете на ПРОФОН - продуценти и артисти-изпълнители, чиято музика е била използвана.

Още въпроси и отговори на този линк