Архив

БХРА участва в 47-я конгрес на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация (IH&RA) в Белград

15.01.2010

В българската делегация, водена от г-н Иво Маринов – заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма и г-н Благой Рагин – председател на БХРА ще пътуват членове на асоциацията от София, Велико Търново, Банско, Велинград, Поморие, Сандански и Боровец

От 18 до 21 януари т.г. в Белград в ще се състои 47-я конгрес на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация (IH&RA). Българската делегация ще бъде водена от г-н Иво Маринов – заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма и г-н Благой Рагин – председател на БХРА.

В нея ще вземат участие членовете на УС и КС на БХРА - г-н Златко Златанов, г-н Георги Вълев, г-н Димитър Лефтеров и г-жа Мара Дойчинова. Сред българските участници са членове на БХРА от Сдружението на хотелиери, ресторантьори и туроператори - гр. Сандански, Сдружението на хотелиери и ресторантьори Велинград, Сдружение „Хотели & Ресторанти” гр. Поморие, Велико Търново, Боровец, Пампорово, Банско.

В програмата на конгреса България ще се представи в дискусионен панел на тема „Балканите: новият очертаващ се пазар в Европа”, който ще се състои на 19 януари т.г. от 11.00 ч. На гала вечерята в хотел „Континентал” на 20 януари ще бъдат връчени диамантените награди за лидери в туристическата индустрия на IH&RA и Годишните награди на Балканския алианс на хотелиерските асоциации (BAHA) за 2009 г.

Автор: horemag.bg

18 януари

Туризмът с ръст до 4% през 2010

Започна 47-ят конгрес на IHRA

В Белград започна 47-я конгрес на Международната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите (IHRA). В четиридневните дискусии и кръгли маси участват 250 делегати от 42 страни. За първи път в 64-годишната история на най-старата световна браншова организация в туризма годишният й форум се провежда в балканска страна.

През 2009 година общият спад в туризма е бил 4%: Европа е с минус 6%, Азия и Югоизточна Азия - с минус 2%, Америка - с минус 5%, Близкият изток- с минус 6%. Само Африка има ръст от 5%, сочат данните, представени от заместник-генералния секретар на Световната туристическа организация. Главният секретар на Съюза на инвеститорите в туризма Соня Колтуклиева, която присъства на форума, цитира данни на организацията, според които показателите от последните месеци на миналата година са оптимистични и очертават началото на възстановяването на световния туризъм – очаква се ръст от 2 до 4% през 2010 година в сравнение с 2009 година.

"Убеждавайте и притискайте вашите правителства да работят за туризма, - посъветва колегите си президентът на ИХРА Гасан Аиди. - Президентът на Франция Никола Саркози имаше куража да се наложи ставката на ДДС да бъде свалена от 20 на 5,5% за хотелиерските и ресторантски услуги. Това постижение обаче отне на нашите френски колеги 14 години, които започнаха битката още по времето на президента Ширак. В Германия ДДС в туризма беше понижен от 17 на 7 %, в Йордания – от 18 на 7%. Трябва да убедите администрацията, че свалянето на ДДС означава нови инвестиции в сектора и нови работни места", подчерта Гасан Аиди. Според него играта с цените на нощувките е много опасна – веднъж като ги свалиш, много трудно клиентите ще приемат отново да ги вдигнеш. "Не пипайте цените! Предлагайте за същата цена повече екстри на туристите: при 3 нощувки четвъртата да е безплатна, следобедни закуски, процедури с голямо намаление, безплатен Интернет (смешно и неприемливо е във века на информационните технологии да се плаща за достъп до информация, пък било то и 10 евро)". Съветът на Гасан Аиди към хотелиерите е да акцентират върху маркетинга и привличането на нови клиенти. "По-добре по-малко служители в счетоводството, но повече експерти в отдела по маркетинг и продажби: това са хората, които носят приходи. Не уволнявайте добрите специалисти, трудно ще ги върнете обратно!"

Президентът на ИХРА обърна внимание на туроператорите, че през тази година 50 милиона китайски граждани ще получат международни паспорти с право да пътуват навсякъде по света – това е огромен потенциал, но ще спечели онзи, който пръв се насочи към китайския пазар. Според Гасан Аиди в България, Сърбия и Черна гора има прекрасен персонал, но собствениците трябва да инвестират в обучението и квалификацията, иначе никога няма да постигнат желаното качество.

На 20 януари Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация ще връчи 20 годишни "диамантени" награди. Бълтария ще получи 5 от тях. Гранд-хотел "Поморие" е отличен като най-добър хотел, "Хепи бар&грил" – най-добра ресторантска верига, "Димят", Варна – най-добър бизнес хотел, гранд-хотел "Велинрад" – най-добър СПА хотел. На 4 април Велико Търново ще бъде обявен за културна столица на Балканите по решение на балканската хотелиерска и ресторантьорска организация.

На конгреса присъства Иво Маринов, заместник министър на икономиката, енергетиката и туризма. Той поздрави участниците в 47-я конгрес на ИХРА и им пожела успешна и плодотворна работа: "Обръщам се специално, с най-добри чувства и пожелания, към председателя на организацията г-н Гасан Аиди, който през миналата година беше обявен за почетен гражданин на Велинград, СПА столицата на България. За нас е гордост и привилегия, че първият конгрес от новото десетилетие на 21 век се провежда именно в Белград, на Балканите. 2010 годинa ще бъде година на възстановяване за световната туристическа индустрия и аз вярвам, че ИХРА ще бъде един от двигателите на оживлението. В своята 64-годишна история организацията е доказала, че има способността да сплотява и организира членовете си за стимулиране на прогреса в туризма. Приносът на членовете на ИХРА към световната икономика е 900 милиона долара годишно - това категорично доказва нейното значение за всички.

За участие в конгреса пристигнаха 45 представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Тя е най-старата организация и гръбнак на браншовите организации в туризма и аз пред всички вас искам да изразя благодарността ни за партньорството на г-н Благой Рагин и неговите колеги.

Лично за мен от много години туризмът е професия и съдба. Така, както за всички вас. Туризмът е най-конкурентният отрасъл в световната икономика, най-гъвкавата и най-бързо развиваща се индустрия в страни като България, които искат да заемат своето достойно място в голямото европейско семейство. Туризмът е шанс за развитие и стопански просперитет на страни като Сърбия. Благодарение на професионалните качества на хората в този отрасъл, на разбирателството между хотелиери, ресторантьори,туроператори, транспортьори, на конструктивното партньорство между държавата и неправителствения сектор, корабът на туризма се поразклати, но не катастрофира. Аз мисля, че ще излезем от кризата по-силни и с по-качествени продукти за туристите".

Новината е публикувана и в рубриката "Пресата за нас"


  Назад към Новини