Архив

Кампания за отбелязване на 750-годишнината от изписването на Боянската църква

10.12.2009

Националният исторически музей организира дарителска акция за набиране на средства и популяризация на уникалния паметник на българското средновековно изкуство под защитата на ЮНЕСКО

Националният исторически музей организира кампания за отбелязване на 750-годишнината от изписването на Боянската църква – уникален паметник на българското средновековно изкуство под защитата на ЮНЕСКО. Кампанията се провежда под патронажа на министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов, министъра на културата г-н Вежди Рашидов, министър Божидар Димитров със съдействието на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.

Целта на кампанията е да направи Боянската църква още по-достъпен, популярен и привлекателен паметник за гражданите на България и гостите от чужбина и да инициира дарителска акция за набиране на суми, материали и услуги за облагородяване и социализация на околното й пространство.

Боянската църква

В рамките на дарителската кампания ще се продава специален диск, изготвен от фирма “Интернационални софтуерни информационни системи” и сдружение “Българска изследователска информационна мрежа”. Той съдържа с 20 кратки филми за Боянската църква, озвучени на шест езика – български, немски, английски, френски, руски и японски. Дискът ще се продава, като 40 процента от продажната му цена ще бъде отчислявана в полза на Боянската църква.

Кампанията ще има за цел и самата популяризацията на Боянска църква. Съвместно с Института по изкуствознание през април 2010 г. ще бъде организирана Международна научна конференция на тема „Боянската църква между Изтока и Запада в изкуството на ХІІІ век на християнска Европа”. Популяризацията на църквата включва още създаване на 20-минутен документален филм, който да бъде прожектиран пред посетителите в последната (възрожденска) част на църквата.


  Назад към Новини