Архив

Продължават публикациите за членовете и партньорите на БХРА - носители на Годишните награди 2009

03.12.2009

Поздравления за наградените от София, Варна, Русе, Велинград, Сандански, Разград, Белоградчик, Девин, Банско, с. Смилян, кк "Златни пясъци", кк "Свети Влас" и др.

Сп. HoReMag

27 ноември 2009 г.

БХРА връчва Годишните си награди за тринадесети път тази вечер

Автор: horemag.bg

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация тази вечер ще връчи за тринадесети път в своята история Годишните награди на асоциацията за 2009 г. в хотел "Дедеман Принцес София" - призьор в категорията Най-добър хотел за конгресен туризъм за 2009.

Сред гостите на официалната церемония ще бъдат министър Трайчо Трайков и заместник-министри от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Министерство на културата, Министерство на земеделието и храните, представители на Столична община, председатели на най-големите туристически организации, партньори на БХРА от бизнеса и водещи мениджъри и собственици в туризма от цялата страна.

На официалната церемония по връчването на Годишни награди на БХРА за 2009 г. туристическия бизнес ще бъде представен от предишните и новите носители на най-престижните и дългогодишните отличия в професионалната гилдия. Тази година към традиционните категории, по предложение на членове на БХРА, бяха добавени инови номинации – "За най-голяма чуждестранна инвеситиция в българския туризъм", "За най-голям принос в развитието на ресторантьорството", "Хотел за селски туризъм" и "Рибен ресторант".

Вече са ясни и самите носители на тазгодишните награди. Това са:

Градски петзвезден хотел на 2009 г.
Гранд Хотел "Димят" – Варна

Ваканционен петзвезден хотел на 2009 г.
хотел "Мелия Гранд Ермитаж" – кк "Златни пясъци"

Хотел за конгресен туризъм на 2009 г.
"Дедеман Принцес София" – София

Ваканционен четиризвезден хотел на 2009 г.
СПА хотел "Свети Иван Рилски" – Банско

Градски тризвезден хотел на 2009 г.
СПА хотел "Свети Никола" – Сандански

Балнеохотел на 2009 г.
СПА хотел "Персенк" – Девин

СПА хотел на 2009 г.
хотел "Велина" – Велинград

Бутиков хотел за 2009 г.
хотел "Глазне" – Банско

Най-добър семеен хотел на 2009 г.
семеен хотел "Чарлино Плаза" – Русе

Хотел за селски туризъм на 2009 г.
еко комплекс "Смилян" – с. Смилян

За Хотелски мениджър на 2009 г. е избрана Снежина Стамова, мениджър на хотел "Палас Марина Диневи". Награди за ползотворно сътрудничество и принос ще получат още кметовете на Баско и Белоградчик Александър Краваров и Емил Цанков, както и община Аврен. Като най-ефективна инвестиция в туризма за 2009 г. е отличен ваканционен СПА комплекс "Островче" в община Разград, а като най-голяма чуждестранна инвестиция в българския туризъм - Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" ЕАД. Банката с особени заслучи към туризма у нас в условията на криза е Райфайзенбанк България. ЕАД

В сферата на ресторантьорството са отличени ресторант "Том и Нези Класик" – Велинград за Ресторант на 2009 г., Капитан Кук за Рибен ресторант на 2009 г., както и веригата "Хепи" ЕАД за компания с най-голям принос в развитиети на ресторантьорството в България. Най - активен асоцииран член на БХРА за 2009 е фирма "Тандем – В" ООД. Медийното отличие тази година е запазено за главния редактор на вестник "Слънчев бряг прес" Максим Момчилов.




1 декември 2009 г.

в. Черно море

На церемония на БХРА Община Аврен грабна приз за туристически имидж на годината

Община Аврен грабна приза за принос в изграждането на туристически имидж за 2009 г. на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Общината бе отличена със специална статуетка и грамота, връчени лично на кмета Красимир Тодоров. Награди бяха раздадени в 22 категории на хотелиери, собственици на ресторанти и кметове, които подпомагат туризма.

Отличието на община Аврен е свързано с привличането на сериозни инвестиции от правителството на Москва в курортния комплекс "Камчия". 122,2 млн.евро е капиталът на фирмата и тези пари ще бъдат инвестирани в комплекса, който в момента се изгражда. През това лято бяха открити административният център с хотелска част, а след завършването на проекта СОК "Камчия" ще приема целогодишно по 1200 деца на смяна.

БХРА е първата професионална организация в България, която от 1996 г. връчва традиционните си годишни награди за най-добри постижения в областта на хотелиерството, мениджмънта, ресторантьорството и инвестициите. БХРА избира имената на тези мениджъри и собственици в туризма, които са част от успешното предприемачество и са реализирали най-големите инвестиции в бизнеса.




Expert.bg

30 ноември 2009 г.

Отличиха най-добрите в туризма за 2009 г.!

Годишните награди БХРА 2009

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) връчи за тринадесети път в своята история Годишните награди на асоциацията за 2009 г. в хотел „Дедеман Принцес София” на 27 ноември. В тежко време трябва да се покажат най-успешните дестинации, най-успешните, колеги, за да могат да бъдат пример, каза Благой Рагин, председател на БХРА.

Въпреки кризата туризма си остава печеливш, категоричен бе министърът на търговията Трайчо Трайков. Той отбеляза, че вместо очакван спад на приходите в бранша до края на октомври се отчита ръст с малко повече от 1 процент. Призът Ваканционен петзвезден хотел на 2009 г. отиде при хотел „Мелия Гранд Ермитаж” – кк „Златни пясъци”. За Ваканционен четиризвезден хотел на 2009 г. пък бе отличен СПА хотел „Свети Иван Рилски” - Банско.

Годишната награда на БХРА в категорията хотел за конгресен туризъм на 2009 г. грабна „Дедеман Принцес София” – София. За Градски

За Градски петзвезден хотел на годината бе обявен Гранд хотел „Димят” – Варна. Балнеохотел на 2009 г. стана СПА хотел „Персенк” – Девин, а СПА хотелът на годината е хотел „Велина” - Велинград. В категорията Бутиков хотел за 2009 г. наградата грабна хотел „Глазне” - Банско. Семеен хотел на 2009 г. стана „Чарлино Плаза” – Русе. Хотел за селски туризъм на 2009 г. стана еко комплекс „Смилян”.Награда за Хотелски мениджър на 2009 г. получи Снежина Стамова – мениджър хотел „Палас Марина Диневи”, Свети Влас.

Райфайзенбанк (България) ЕАД пък бе обявена за банка с особени заслуги към българския туризъм в условия на световна криза за 2009 г.Отличие за най-ефективна инвестиция в туризма за 2009 г. получи ваканционен СПА комплекс „Островче” – община Разград. С приз за най-голяма чуждестранна инвестиция в българския туризъм за 2009 г. бе отличен „Санаторно-оздравителен комплекс ”Камчия” ЕАД.

Ресторант на 2009 г. стана „Том и Нези Класик” във Велинград, а отличието за Рибен ресторант на 2009 г. отиде при „Капитан Кук”. Приз за най-голям принос в развитието на ресторантьорството в България пък получи „Хепи” ЕАД. Отличие за принос в изграждане туристическия имидж на България за 2009 г. получи Община Аврен.

Годишните награди БХРА 2009

За най-активен асоцииран член на БХРА за 2009 г. бе обявена компанията „Тандем – В” ООД. Признание за най-ползотворно сътрудничество в туризма с община през 2009 г. в кампанията „Новите седем природни чудеса на света” получи Емил Цанков – кмет на община Белоградчик. Грамотата за най-ползотворно сътрудничество в туризма с община през 2009 г. отиде Александър Краваров – кмет на община Банско. За най-ефективни туристически материали за 2009 г. бе награден Максим Момчилов – главен редактор вестник „Слънчев бряг прес”.

Сред гостите на официалната церемония бяха министри и заместник-министри на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, на Министерство на културата, на Министерство на земеделието и храните, представители на Столична община, председатели на най-големите туристически организации, партньори на БХРА от бизнеса и водещи мениджъри и собственици в туризма от цялата страна.




30 ноември 2009 г.

Спа новини

СПА хотели „превзеха” наградите на БХРА

Годишните награди БХРА 2009 Годишните награди БХРА 2009

Към традиционно отличаваните СПА хотел и балнеохотел на годината, тринадесетото издание на годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация излъчи СПА хотели като победители и в категориите: „Ваканционен 4-звезден хотел” – „Св. Иван Рилски” – Банско; „Градски 3-звезден хотел”- „Св. Никола” – Сандански; „Най-ефективна инвестиция в туризма за 2009” – Ваканционен СПА комплекс „Островче” край Разград. И това е едно безспорно признание за развитието на СПА туризма в България, за достигнатото качество и за налагането му като предпочитана уикенд ваканция от българите.

Най-новият петзвезден хотел в град Девин – „Персенк”, само за месеци от откриването си, отнесе признанието на професионалната гилдия за Балнеохотел на 2009 г. Впечатлява не само инвестицията от 14 млн. лв, а и екипът на хотела от 80 човека, амбицирани да създават и развиват луксозен туристически продукт, обогатен със СПА, уелнес и балнеотерапии. Хотелът прилага системи за управление на качеството (ISO 9001:2008 и НАССР) и е партньор по проект за управление на уникален регионален туристически продукт.

СПА хотел на годината стана Хотел „Велина” – Велинград. Модерният 4-звезден хотел предлага удобно настаняване, течаща минерална вода в стаите, външен басейн с целогодишна температура на водата 30 градуса, закрит минерален басейн с полуолимпийски размери, добри възможности за СПА и уелнес. За номинацията на „Велина” със сигурност е допринесло и доброто впечатление на един безспорен професионалист – гост на хотела през лятото бе д-р Гасан Аиди, президент на Световната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, по време на церемонията за връчване приза на Велинград за СПА столица на Балканите.

Церемонията в столичния хотел „Дедеман Принцес София” по награждаването събра над 300 гости, сред които бе министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който съобщи добра новина за българския туризъм – в трудната финансова година отрасълът е постигнал ръст от 1.3%.




TouristMedia.info

30.11.2009

БХРА връчи годишните си награди

Автор: Турист Медиа

На официална церемония на 27 ноември в хотел "Дедеман Принцес София" Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) връчи годишните си награди, предаде БТА. Отличията се връчват от 1996 г. на най-изявените мениджъри и собственици на хотели, реализирали и най-големите инвестиции в туристическия бранш.

Сред гостите на награждаването бяха кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който заяви, че въпреки кризата, туристическият бранш отбелязва 1,3% ръст, пише в. 24 часа.

Правителството на Русия получи наградата за най-голяма чуждестранна инвестиция в сферата на туризма в България. Правителството е собственик на "СОК Камчия" ЕАД, която строи детски комплекс в морския курорт. Капиталът на фирмата възлиза на 122,2 млн.лв. и е изцяло руска собственост.

В категорията "Градски петзвезден хотел на 2009 г." наградата получи Гранд Хотел "Димят" - Варна, за "Ваканционен петзвезден хотел на 2009 г." беше отличен хотел "Мелия Гранд Ермитаж" в комплекс "Златни пясъци". Наградата за конгресен хотел на 2009 г. БХРА връчи на "Дедеман Принцес София" - София. В категорията "Балнеохотел на 2009" г. е отличен СПА хотел "Персенк" - Девин. За Бутиков хотел за 2009 г. се обявява хотел "Глазне" - Банско. Най-добър семеен хотел на 2009 г. според асоциацията е "Чарлино Плаза" - Русе.




1 декември 2009 г.

infotourism.net

“Хепи” грабна първата награда на ресторантьорската асоциация

Веригата получи и още една толкова голяма награда за луксозния си специализиран рибен бренд „Капитан Кук", продукт на същата компания, който стана - „Рибен ресторант на 2009 година".

Годишните награди БХРА 2009

След 15 години силно присъствие на пазара веригата ресторанти "Хепи", заслужено бе удостоена с най-престижната награда на БХРА (Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация) „За най-голям принос в развитието на ресторантьорството в България". Професионалното отношение на целия екип на ХЕПИ към ресторантьорския бизнес повдигна нивото на обслужване и хранене в нашата държава.

Този факт беше ясно отчетен от БХРА с единственото по рода си, дадено за първи път отличие, което връчи Дончо Таневски - президент на Македонската хотелиерска асоциация, на собственика на веригата Орлин Попов. Същата вечер ХЕПИ получи и още една толкова голяма награда за луксозния си специализиран рибен бренд „Капитан Кук", продукт на същата компания, който стана - „Рибен ресторант на 2009 година". Наградата връчи Павел Найденов пред очите и аплодисментите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, много министри, депутати и светски личности.




"Днес +"

27.11.2009

Трайчо Трайков и Иво Маринов ще участват във връчването на

13-те годишни награди на БХРА

Годишните награди БХРА 2009

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и заместник-министърът Иво Маринов ще участват днес в официалната церемония по връчването на 13-те Годишни награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Събитието ще се състои в хотел "Дедеман Принс София" от 19:30 ч.

За 13-та поредна години БХРА ще отличи най-изявените мениджъри и собственици в туризма. За първа година по време на церемонията ще бъде връчен приз и в една нова категория – „За най-голяма чуждестранна инвестиция в българския туризъм”.




vesti.bg

27.11.2009

Трайчо Трайков ще участва в 13-те Годишни награди на БХРА

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и заместник-министърът Иво Маринов ще участват в официалната церемония по връчването на 13-те Годишни награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциациа. Събитието ще се състои на 28 ноември 2009 година, от 19.30 часа, в хотел "Дедеман Принс София", съобщават от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.

За 13-та поредна години БХРА ще отличи най-изявените мениджъри и собственици в туризма. За първа година по време на церемонията ще бъде връчен приз и в една нова категория – „За най-голяма чуждестранна инвестиция в българския туризъм”. /БГНЕС /




www.varnautre.bg

03 Декември 2009

Варненци обраха наградите за туризъм

Годишните награди БХРА 2009

За 13-и път Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация връчи за тринадесети път годишните си награди. Варненци триумфираха на церемонията

в хотел „Дедеман Принцес София”, където бяха раздадени призовете за 2009-а година. Тази година към традиционните категории, по предложение на членове на БХРА, бяха добавени и нови номинации – „За най-голяма чуждестранна инвеситиция в българския туризъм”, „За най-голям принос в развитието на ресторантьорството”, „Хотел за селски туризъм” и „Рибен ресторант”.

Годишни награди на БХРА за 2009 г.

* Градски петзвезден хотел на 2009 г.

Гранд Хотел „Димят” – Варна

Годишните награди БХРА 2009

Комплексът е изграден на основа на идеята за многофункционална сграда за обществено ползване, която да даде на града един уникален туристически продукт, обединяващ в себе си отлични условия за бизнес и почивка. Проектът на Гранд хотел Димят на стойност 10.5 милиона евро е реализиран на площ от 18 000 кв. м.. Концепцията на комплекса е да предлага качествен продукт на конкурентна цена. Мотото на екипа на хотела е „Не всичко е бизнес …..”. В Гранд Хотел „Димят” работят 103 души, които се грижат за комфорта на гостите.

* Ваканционен петзвезден хотел на 2009 г.

хотел „Мелия Гранд Ермитаж” – кк „Златни пясъци”

Годишните награди БХРА 2009

„Мелия Гранд Ермитаж” е един от суперлуксозните хотели на Черноморското крайбрежие, който комбинира прекрасно разположение заедно с удобства и съоръжения на световно ниво, включващи Level обслужване, разкошни спа процедури, фитнес и спортни програми в релаксираща атмосфера, множество конферентни зали с модерно оборудване. Неговите просторни два басейна, зони за почивка и слънчеви бани са в пълна хармония с красивите стаи, които са 727 на брой, 7-те конферентни зали, ресторанти и барове.

* Хотел за конгресен туризъм на 2009 г.

„Дедеман Принцес София” – София

Дедеман Принцес София Хотел е част от веригата Dedeman Hotels & Resorts International и е най-големият градски хотел на Балканския полуостров, специализиран в областта на конгресния и корпоративния туризъм. Дедеман Принцес София Хотел е част от веригата Dedeman Hotels & Resorts International и е най-големият градски хотел на Балканския полуостров, специализиран в областта на конгресния и корпоративния туризъм. Дедеман Принцес София Хотел вече повече от година е част от международната верига Dedeman Hotels & Resorts International. През 1966 с откриването на Dedeman Ankara се поставят основите на най-голямата хотелска верига в Турция. Днес 22 хотела в 20 града по света предлагат традиционното за Дедеман гостоприемство.

Хотел Дедеман Принцес София е разположен на изключително комуникативно място в непосредствена близост до административния и търговски център на столицата и разполага с 600 удобни стаи.

Дедеман Принцес София предлага отлични условия за провеждане на семинари, бизнес срещи, обучения и конференции в своите 10 многофункционални конферентни зали – с различни размери и капацитет от 10 до 750 гости.

* Ваканционен четиризвезден хотел на 2009 г.

СПА хотел „Свети Иван Рилски” – Банско

Разположен в подножието на Пирин планина, комплекс „Св. Иван Рилски” е построен на площ от 16 000 кв. м. и се състои от 4-звезден хотел и четири апартаментни къщи. СПА хотел „Св. Иван Рилски” разполага с 107 стаи, апартаменти и мезонети; лоби бар; конферентен център с три конферентни зали, бизнес център и конферентен бар. Ресторант „Модерато” е едно от малкото места в Банско, където се предлага европейска кухня със средиземноморски акцент, като специално място е обърнато на здравословните ястия. Механата на хотела разполага с 200 места, винарна и камина. СПА центъра предлага индивидуални уелнес програми, традиционни и съвременни СПА терапии, най-големият закрит басейн в гр. Банско с естествена светлина, оригинална турска баня, класическа сауна, парна баня, ледена стая, инфрачервена сауна и др.

* Градски тризвезден хотел на 2009 г.

СПА хотел „Свети Никола” – Сандански

СПА хотел „Свети Никола” е разположен в центъра на гр. Сандански, напълно реновиран и разполага с 7 апартамента и 84 стаи, ресторант с 100 места, снек бар с тераса, пиано бар, спортен център, казино. Основен приоритет на екипа на хотела е повишаване на степента на удовлетвореност на гостите на хотела и добро отношение и коректност с партньорите. СПА хотел „Свети Никола” непрекъснато инвестира в повишаване на квалификацията и уменията на персонала от 115 души, в оборудване и интериорни подобрения като само за 2009 г. е над 300 000 лв.

* Балнеохотел на 2009 г.

СПА хотел „Персенк” – Девин

На разположение на гостите на СПА хотел „Персенк” са 67 стаи и 7 апартамента, кафе-сладкарница, лоби бар, нощен бар, боулинг, детски кът, конферентен блок с три зали и бизнес център.

.

Инвестицията в обекта е повече от 14 млн. лева. Екипът на Спа хотел „Персенк” от 80 души е амбициран да създава и развива луксозен туристически продукт, обогатен със СПА, Уелнес и балнео-терапии, богата анимация, спорт и забавления. Хотелът прилага система за управление на качеството в съответствие с изискванията на стандарта EN ISO 9001:2008 , както и системата НАССР. Има одобрен проект от РИОСВ за ”Фирмена програма за управление на отпадъците 2009-2013 г.” и е партньор по проект „Управление и комуникация на уникален регионален туристически продукт чрез клъстърен подход на ЕМАS”.

* СПА хотел на 2009 г.

хотел „Велина” – Велинград

Хотел „Велина” е модерен четиризвезден хотел, сертифициран по ISO 9000 за добри производствени практики и HACCP. Хотелът разполага с различни типове помещения: стая Велина, Велина – стандарт, Велина – лукс, апартамент Стандарт, Фамилен, Панорама, като всички санитарни възли в стаите са с течаща топла минерална вода. Хотелски комплекс „Велина” е с богата традиция в грижата за гостите. На тяхно разположение са: лоби бар, ресторант, лятна градина, външен минерален басейн с целогодишна температура на водата 30 градуса, закрит минерален басейн с полуолимпийски размери, конферентна зала, бизнес център и СПА и Wellness център.

* Бутиков хотел за 2009 г.

хотел „Глазне” – Банско

Модерният и уютен хотел „Глазне” предлага на гостите си пълна гама от необходимите за една добра почивка услуги и удоволствия. Хотелът разполага с 60 легла в оригинални помещения, седем фамилни къщи – всяка от които с камина, ресторант, механа. Скай бара предлага неповторима атмосфера под звездното небе, наслада от кафе специалитети, коктейли и сладкиши приготвени в собствената пекарна на хотела. Спортният център включва закрит басейн, фитнес, сауна, солариум, масаж и ски гардероб. Хотел „Глазне” е носител на марката за качество „Автентична България”.

* Най-добър семеен хотел на 2009 г.

семеен хотел „Чарлино Плаза” – Русе

„Чарлино Плаза” предлага стаи с различно дизайнерско решение и обзавеждане, лоби бар, зимна градина, ресторант – вариете със 120 места, фитнес център.

Разположен в историческият център на Русе, хотел „Чарлино Плаза” се намира в сграда, построена през 1905 г., по проект на австрийски архитект в духа на виенските традиции от началото на 19 век. Хотелът с уникална архитектура предлага удобство, топлота, елегантен интериор и перфектно обслужване за бизнес престой и почивка.

* Хотелски мениджър на 2009 г.

Снежина Стамова – мениджър хотел „Палас Марина Диневи”

Снежина Стамова е завършила „Немска филология”, „Журналистика” и има магистратура от Икономическия университет – Варна, специалност „Икономика и управление на туризма”. Работи в к.к. „Албена”, к.к. „Златни пясъци” и от 2007 г. е мениджър на хотел „Палас Марина Диневи” – Свети Влас.

Петзвездният хотел „Палас Марина Диневи” разположен в Свети Влас – новата модерна туристическа дестинация, предлага изискан лукс за ценители. Предпочитано място за изложби – гостуване на уникати от фонда на НИМ, много конкурси, форуми, концерти, регати, ралита и светски партита.

* Банка с особени заслуги към българския туризъм в условия на световна криза за 2009 г.

Райфайзенбанк (България) ЕАД

Райфайзенбанк (България) ЕАД е водеща универсална банка и финансова група с 15-годишна история в страната. Основана през 1994 г., Райфайзенбанк (България) е 100% собственост на Райфайзен Интернешънъл Банк-Холдинг АГ, компанията, която управлява една от най-големите банкови мрежи в Централна и Източна Европа. Райфайзенбанк (България) е собственик на капитала на няколко дружества за управление на активи, факторинг услуги, компания за недвижими имоти, застрахователен брокер. През последните няколко години Райфайзенбанк (България) се утвърждава като един от лидерите в кредитирането на бизнеса, като обслужва над 690 хиляди клиенти в близо 200 клона в цялата страна.

* Най-ефективна инвестиция в туризма за 2009 г.

ваканционен СПА комплекс „Островче”

Ваканционен СПА комплекс „Островче” е затворен тип туристически обект в сърцето на красива липова гора на площ от 9 600 кв. м. Инвестицията в размер на 3 700 000 евро и осигурените 45 работни места са от изключително значение за развитие на местната икономика и допринася за подновяване на интереса към културно-историческите обекти в района, популяризиране на тази географска област от страната ни и възможност за професионална реализация на млади специалисти. За опазване на природната среда са изградени локална пречиствателна станция с биологично аеробно очистване и отоплителна система от слънчеви колектори. Комплекса включва хотелска част, пет ваканционни къщи, ресторант, летен бар, басейн, игрище и СПА център.

* За най – голяма чуждестранна инвестиция в българския туризъм за 2009 г.

„СОК” Камчия” ЕАД

Годишните награди БХРА 2009

Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия” e еднолично акционерно дружество с капитал 122 200 000 лв., който е 100 % собственост на Правителството на град Москва. Основната му мисия е проектирането, строителството и експлоатацията на значимия инвестиционен проект „Международен детски санаторно-оздравителен комплекс Камчия”.

Международният детски санаторно-оздравителен комплекс „Камчия” ще бъде хармонично разположен до брега на Черно море и левия бряг на река Камчия, върху 300 дка. и включва изграждане на детските лагери „Радуга” и „Черноморски”, учебно-възпитателен център с учебни помещения и кабинети, лечебно-диагностичен и балнеологичен център, амфитеатър, спортен комплекс, детска градина, начално училище и център за битови услуги., вилно селище „Пирин” и др. Комплексът ще работи целогодишно с капацитет 2 000 души. През тази година бе открит административно-образователния и хотелски център „Лонгоз 2”, като част от големия инвестицонен проект.

Дружеството е отличено със Сертификат за „Първи клас Инвестиция” от Българска агенция за инвестиции, със Сертификат за инвестиция клас „А” от Министерство на икономиката и енергетиката и със Сертификат по ISO 9001: 2000. Главен изпълнител на обекта е „Универсалстрой консулт” ООД –Благоевград.

* Ресторант на 2009 г.

ресторант „Том и Нези Класик” – Велинград

Осланяйки се на дългогодишния си опит и анализирайки изискванията на своите клиенти, собствениците на комплекса сем. Пачалови, създават туристически продукт, в който са вплетени по прекрасен начин българското гостоприемство и кухня и постиженията на европейската гурме култура. Архитектурно решена на две нива, закритата част на ресторанта поразява с естетика, изящество и оригиналност. Умелото съчетание на дърво, камък и метал създава уют и спокойствие. Капацитета от 120 места дава възможност за провеждане на фирмени мероприятия и лични празници.

* Рибен ресторант на 2009 г.

Капитан Кук

Годишните награди БХРА 2009

„Капитан Кук” е първият истински рибен ресторант в България. Веригата е основана през 2002 г. Понастоящем е най-популярното и посещавано заведение висш клас за ценители на рибната кухня. Днес ресторанти от тази верига има в София и Варна, като местата във всеки от тях са от 140 до 260.

В основата на известността на ресторантите „Капитан Кук” е уникалният начин на приготвяне на рибата – в т. нар. покрита B-B-Q пещ JOSPER. В ресторантите е въведена НАССР система, а в производствените звена от които се извършват доставките към ресторантите има внедрен и работещ стандарт ISO 22 000:2005.

* Хотел за селски туризъм на 2009 г.

еко комплекс „Смилян” – с. Смилян

Еко комплекс „Смилян” разположен до с. Смилян сред красотата на Родопите, разполага с 15 стай, механа, барбекю, басейн и параклис. Предстои завършването на къщите за гости към комплекса. В ресторанта разположен върху дървен мост над рибарника, гостите могат да опитат прясна риба, родопски специалитети и прочутия смилянски боб. Комплексът предлага атрактивни възможности за риболов на пъстърва, есетра и шаран в специално изградени рибни басейни, захранвани с минерална вода.

* За принос в изграждане туристическия имидж на България за 2009 г.

Община Аврен

Годишните награди БХРА 2009

Община Аврен се намира във Варненска област, в състава е влизат 17 населени места и к.к. „Камчия”. Основните отрасли в общинската икономика са селско стопанство и туризъм, от 2003 г. е в списъка на общините, освободени от данък печалба по Закона за корпоративното подоходно облагане. В курорта са изградени два туристически информационни центъра по Програма ФАР, създаден е познавателен маршрут „Камчийски лонгоз” и велосипедна алея.

Отличен пример за партньорство е осъществяваният от Правителството на град Москва инвестиционният план и поетапно строителство на „Международен детски санаторно-оздравителен комплекс Камчия”, включващ изграждането на детски лагери, спортен комплекс, център за развитие на изкуство и наука и др. в к.к. „Камчия”. След приключване на мащабният инвестиционен проект през 2010 г. ще бъдат открити нови 2 000 работни места за местните жители.

* За най-активен асоцииран член на БХРА за 2009 г.

„Тандем – В” ООД

„Тандем – В” ООД е водеща българска компания в производството на висок клас месни продукти и деликатеси. През 2003 г. получава оторизация за свободна търговия в ЕС, а през 2009 г. покрива 100% от най-високия международен стандарт за качество и безопасност на храните (International Food Standart). През 2008 г. фирмата иска да затвори хранителната верига и да я контролира на всяко ниво, като открива специализирано предприятие в с. Дамяново, Габровска област за биологично пасищно месодайно говедовъдство. През настоящата година „Тандем – В” става първата месопреработвателна фирма у нас, която сегментира продуктовото си фолио, като обособява четири групи продукти: „Финес и настроение”, „За моето семейство”, „Традиция от поколенията” и „Стил и вкус”.

Тандем инициира и участва в редица кампании за здравословно хранене, борба със затлъстяването, защита на потребителите като издава информационна брошура, опазване на околната среда и др. Съдейства на университети и професионални училища за практическото обучение и квалификацията на учащите се в тях.

* За най-голям принос в развитието на ресторантьорството в България

„Хепи” ЕАД

Годишните награди БХРА 2009

Брандовете на „Хепи” са: Happy Bar & Grill - верига от ежедневен тип ресторанти на пълно обслужване с 22 целогодишни и 2 сезонни заведения в България и едно в Барселона, Испания; „Капитан Кук” – висш клас рибни ресторанти, „Саса” – висш клас японски ресторанти, „Старо село” – традиционен български ресторант, Експрес кафе – ресторант за бързо хранене, индустриален кетъринг – обслужващ персонала на 25 фабрики, училища, държавни и общински организации.

Единни стандарти за работа, меню разработено от специалисти на база анализ на потребителското търсене и световните тенденции – обновява се 2 пъти годишно. В „Хепи” са изключително горди с над 2 500 служители на компанията, обучени да дават всичко от себе си, преминали обучение в учебния център и Хепи Академията. Хепи” ЕАД е носител на множество награди.

* За най-ползотворно сътрудничество в туризма с община през 2009 г. в кампанията „Новите седем природни чудеса на света”

Емил Цанков– кмет на Община Белоградчик

Белоградчишките скали станаха световноизвестни и стигнаха до четвъртфинала в номинацията за едно от новите седем природни чудеса, продължиха в конкуренция с други 261 обекта в 222 страни от света.

Община Белоградчик сформира инициативен комитет „Природен феномен – Белоградчишки скали”, който работи усилено за популяризиране на номинацията - с председател кметът на Белоградчик Емил Цанков. БХРА също участва като партньор в инициативния комитет за подкрепа на номинацията на скалите в тяхната надпревара с личното участие на трима свои членове.

От 16 февруари до 4 март 2009 г. те заемаха първа позиция, но след това бяха изпреварени от Дяволският град в Белград. Във втората фаза на инициативата те се състезаваха с 261 природни обекта от 222 страни. В началото на месец юли т.г. чрез гласуване на хората от цял свят бяха избрани 77, като в третата финална фаза продължиха само 28 чудеса на природата. Уникалните Белоградчишки скали са включени в резервния списък (сега са на второ място от резервите в категорията) от 43 природни обекта, които ще имат шанс във финалната фаза, ако природен обект от финалистите бъде дисквалифициран по време на третата фаза.

Вотът ще продължи през цялата 2010 г. и ще приключи през 2011 г., когато ще бъдат обявени и новите седем природни чудеса на света. Общо за българския природен феномен са гласували 6.8 млн. души от цял свят през втората фаза на класацията, и от началото на годината да средата на юни те са посетени от 155 хиляди туристи.

* За най-ползотворно сътрудничество в туризма с община през 2009 г.

Александър Краваров – кмет на Община Банско

Банско – място, където модерното се преплита с традиции и култура, съхранени през вековете. Специфичната възрожденска атмосфера, богатото културно-историческо наследство, съхраненият фолклор и занаяти, оригиналната кухня, уютните хотели и механи – всичко това в съчетание с приказно красивата природа на Пирин, превръщат Банско в притегателен туристически център.

Ски център Банско се утвърди като един от най-добрите зимни курорти в Източна Европа. Доказателство за това е домакинството на кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени през 2009 г. и два старта от Европейската купа за мъже през този зимен сезон. Лятно Банско предлага разнообразни планински маршрути, пътеки за маунтайн байкинг в Национален парк Пирин, възможности за лов, риболов, конна езда, голф и др.

В град Банско се намират пет паметника на културата, включени в 100-те национални туристически обекта на България. Градът е домакин на международни музикални фестивали, фестивал на цветята, на планинарските филми, на дни на банската традиция и др.

* Най-ефективни туристически материали за 2009 г.

Максим Момчилов е главен редактор в-к „Слънчев бряг прес” от 2002 г. и е носител на български и международни награди. Вестник „Слънчев бряг прес” отразява системно и последователно проблематиката в българския туризъм. Вестникът ръководен от г-н Момчилов е носител на приза „Златното перо” на СБЖ, на златен приз от МТБ „Ваканция 2008”. Вестник „Слънчев бряг прес” е асоцииран член на Съюза на собствениците - Слънчев бряг и на БХРА.

Материалът е публикуван и в рубриката "Пресата за нас"


  Назад към Новини