Архив

Десетки публикации по повод връчването на тринадесетите Годишни награди на БХРА за 2009 година

03.12.2009

Асоциацията благодари на печатните и електронните медии за популяризирането на имената на най-добрите мениджъри и собственици, на кметовете и бизнесмените, инвестирали в туризма

в. "Морски Дневник"

2 декември 2009 г.

Варненски компании обраха годишните награди на БХРА

Годишните награди БХРА 2009

Макет на детския курортно-санаторен комплекс, който правителствотона Москва възнамерява да изгради край устието на р. Камчия.

Фотограф: Морски дневник

Шест компании от Варна и региона са сред призьорите в тазгодишната селекция за наградите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). От 1996 г. асоциацията редовно отличава мениджъри доказали водещото си място в българския туризъм.

Тази година към традиционните категории, по предложение на членове на БХРА, бяха добавени и нови номинации – "За най-голяма чуждестранна инвеситиция в българския туризъм", "За най-голям принос в развитието на ресторантьорството", "Хотел за селски туризъм" и "Рибен ресторант".

В категорията "Градски петзвезден хотел на 2009 г. наградата бе присъдена на новоткрития през есента на т.г. Гранд Хотел "Димят" във Варна. Ваканционен петзвезден хотел на годината стана "Мелия Гранд Ермитаж" в курортен комплекс "Златни пясъци".

За най – голяма чуждестранна инвестиция в българския туризъм през 2009 г. наградата бе присъдена на "Санаторно-оздравителен комплекс Камчия" ЕАД. Едноличен собственик на акционерното дружество с капитал 122 200 000 лв. е правителството на град Москва. След завършването си Международният детски санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" ще бъде разположен до брега на Черно море и левия бряг на река Камчия, върху терен от 300 дка. Той ще включва детски лагери, учебно-възпитателен център с учебни помещения и кабинети, лечебно-диагностичен и балнеологичен център, амфитеатър, спортен комплекс и вилно селище "Пирин" и др. Комплексът ще работи целогодишно с капацитет 2 000 души. През тази година бе открит административно-образователния и хотелски център "Лонгоз 2", като част от големия инвестицонен проект.

В новата категория Рибен ресторант на 2009 г. награда получи варненската верига "Капитан Кук", основана през 2002г.

За принос в изграждане на туристическия имидж на България за 2009 г. БХРА присъди отлчието си на Община Аврен. Тя се намира във Варненска област, като в състава и влизат 17 населени места и к.к. "Камчия". Основните отрасли в общинската икономика са селско стопанство и туризъм, от 2003 г. е в списъка на общините, освободени от данък печалба по Закона за корпоративното подоходно облагане.

В курорта са изградени два туристически информационни центъра по Програма ФАР, създаден е познавателен маршрут "Камчийски лонгоз" и велосипедна алея.

За най-голям принос в развитието на ресторантьорството в България бе наградена компанията "Хепи" ЕАД, развиваща брандовете "Хепи" , Happy Bar & Grill, "Капитан Кук", "Саса" – висш клас японски ресторанти, "Старо село" – традиционен български ресторант и новата верига Експрес кафе Компанията менажира и собствено заведение в Барселона.




в. "Труд" - Варна

1 декември 2009 г.

Варненци обраха туристически награди

Годишните награди БХРА 2009




в. Черно море

1 декември 2009 г.

Стефан Денков

Обявиха "Димят" за 5-звезден хотел на 2009г.

Годишните награди БХРА 2009




в. Черно море

1 декември 2009 г.

На церемонията на БХРА
Община Аврен грабна приз за туристически имидж на годината

Годишните награди БХРА 2009




в. "24 часа"

28 ноември 2009 г.

Туризмът с ръст, видя Трайков

Виктор Иванов

Годишните награди БХРА 2009

Кметът на София Йорданка Фандъкова разговаря с шефа на асоциацията Благой Рагин при връчването на наградите в петък.

Снимка: Деси Кулелиева

Въпреки кризата и прогнозите за спад в туризма през тази година браншът отбелязва 1,3% ръст, обяви министърът на икономиката Трайчо Трайков при връчването на годишните награди на хотелиерската асоциация (БХРА).

Според шефа й Благой Рагин едва след коледните и новогодишните празници и очаквания ръст на почиващи от Македония и Сърбия браншът може да се надява да излезе на нула.

Трайков бе поканен да връчи награда на Райфайзенбанк за най-голяма помощ в туристическия бизнес през 2009 г. Кметът на София Йорданка Фандъкова даде приз на столичния “Дедеман Принцес” за бизнес хотел на годината.

Близо 20 награди бяха връчени от хотелиерската асоциация




30 ноември 2009 г.

в. "Пари"

Гранд Хотел Димят - градски хотел на 2009 г.

Годишните награди БХРА 2009




1.12.2009 г.

в. "Телеграф"

Хепи грабна първа награда на ресторантьорската асоциация

Годишните награди БХРА 2009




28.11. 2009 г.

Българска национална телевизия

http://bnt.bg/bg/news/view/18599/bhra_razdade_svoite_nagradi_za_13_pyt

БХРА раздаде своите награди за 13 път

Цветелина Атанасова

Най-престижните годишни награди в туризма бяха раздадени снощи от Българсакта хотелиерска и ресторантьорска асоциация. За 13 път бяха отличени постиженията на бранша в 22 категории. Наградата за инвеститор №1 в туризма за 2009 получи Санитарно-оздравителен комплекс Камчия, собственост на Правителството на град Москва, а Гранд хотел Димят - инвестиция №1 на Балканите

На пук на суеверните 13-ия избор на най-добрите не се оказа фатален. Въпреки кризата туризма си остава печеливш. Това отчете в приветствието си министъра на търговията Трайчо Трайков - вместо очакван спад на приходите в бранша до края на октомври се отчита ръст с малко повече от 1 процент. Сред най-добрите са гранд хотел Димят във Варна, Мелия Гранд Ермитаж в Златни пясъци, Спа хотелитне Св.Иван Рилски в Банско и Св.Никола в Сандански, бутиковия хотел Глазне.

Благой Рагин, председател на БХРА:
- В тежко време трябва да се покажат най-успешните дестинации, най-успешните, колеги, за да могат да бъдат пример.

И както се казва добрите не остават незабелязани - две отличия получи ДЕДЕМАН Принцес София - хотел за конгресен туризъм на 2009- та и специално отличие на Столичанта община за най-много отчетени нощувки в София. Веригата Дедеман е приготвила 10 милиона евро, за да наеме по хотел на морето и в Банско. Банката с собени заслуги към бранша е Райфайзен. Награда получи и кмета на Белоградчик - за най-ползотворно сътрудничество в туризма с община.

Емил Цанков, кмет на община белоградчик:
- Предстои да надграждаме, защото районът наистина е интересен. Търсим и международна значимост на това което правим.

От туристическия бранш се ангажираха да работят за своите клиенти още по-усърдно, защото страната ни има още какво да покаже.




в. "Монитор"

27 ноември 2009 г.

Раздадоха 23 туристически награди

Лияна Панделиева

Общо 23 годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) бяха раздадени вчера На официалната церемония статуетките връчиха кметът на София Йорданка Фандъкова, както и представители на бизнеса.

За най-ефективна инвестиция в туризма бе награден СПА комплекс „Островче", в който са вложени близо 4 млн. евро и е разположен между Разград и Търговище, което е от огромна важност и за местната икономика, подчертаха от БХРА. Най-голяма чуждестранна инвестиция е направена в детския санитарно-оздравителен комплекс „Камчия" върху площ от 300 дка от страна на правителството на Москва.

Наградата за най-активна община в международното си представяне получи кметът на Белоградчик Емил Цанков за издигането на Белоградчишките скали сред природните чудеса на света. Междувременно вчера мениджмънтът на хотел „Дедеман", домакин на тазгодишното награждаване, обяви планове за общо 13 млн. евро инвестиции в България. На първо време за 3 млн. евро ще бъде реновиран хотелът "Принцес Дедеман", а успоредно с това от веригата търсят да наемат два хотела за отдих - един в Банско и един на морето, които трябва да са съответно с 200 и 350 стаи. В тях ще бъдат вложени общо 10 млн. евро, като от веригата не купуват сградите, а се занимават само с менажирането им.

Столичната община по свое решение връчи на този софийски хотел наградата за най-много нощувки в софийски хотел до края на октомври - общо 69 хил., които генерират 40% средногодишна заетост за хотела.




в. "Монитор"

30 ноември 2009 г.

“Капитан Кук” - рибен ресторант на 2009 година

“Хепи” грабна първата награда на ресторантьорската асоциация

Годишните награди БХРА 2009

Президентът на Македонската хотелиерска асоциация Данчо Таневски (вляво) връчи наградата на собственика на веригата ресторанти "Хепи" Орлин Попов.

След 15 години силно присъствие на пазара веригата ресторанти "Хепи", заслужено бе удостоена с най-престижната награда на БХРА (Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация) „За най-голям принос в развитието на ресторантьорството в България". Професионалното отношение на целия екип на ХЕПИ към ресторантьорския бизнес повдигна нивото на обслужване и хранене в нашата държава.

Този факт беше ясно отчетен от БХРА с единственото по рода си, дадено за първи път отличие, което връчи Дончо Таневски - президент на Македонската хотелиерска асоциация, на собственика на веригата Орлин Попов.

Същата вечер ХЕПИ получи и още една толкова голяма награда за луксозния си специализиран рибен бренд „Капитан Кук", продукт на същата компания, който стана - „Рибен ресторант на 2009 година". Наградата връчи Павел Найденов пред очите и аплодисментите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, много министри, депутати и светски личности.




в. "Дневник"

27 ноември 2009 г.

Хотелиерската и ресторантьорска асоциация връчи 4 нови награди

Деница Ватева

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) връчва за първа година награди за сектора в 4 нови категории, стана ясно по време на официалната церемония на сдружението, която се провежда в столичния хотел "Дедеман Принцес".

Те са за "Най-голяма чуждестранна инвестиция в българския туризъм", която бе спечелена от правителството в Москва за детския оздравителен център "Камчия", призът "Хотел за селски туризъм", който отиде при хотел "Смилян" в едноименното село, както и за "Рибен ресторант на годината", която бе спечелена от "Капитан Кук". Четвъртата нова награда "За най-голям принос в развитието на ресторантьорството" отиде при веригата "Хепи".

През тази година най-добрият петзвезден градски хотел е варненския "Димят", стана ясно на церемонията. Призът за най-добър ваканционен петзвезден хотел беше връчен на "Мелия Гранд Ермитраж" в Златни пясъци, а за най-добър хотел за конгресен туризъм беше избран столичния "Дедеман Принцес". Отличието "Ресторант на годината" отиде при "Том и Нези класик" във Велинград.

За хотелски мениджър на годината беше отличена Снежина Стамова, която ръководи петзвездния "Палас Марина Диневи" в Свети Влас.

Материалът е публикуван и в рубриката "Пресата за нас"


  Назад към Новини