Архив

Декларация от неправителствените организации в туризма

30.11.2009

До г-н Бойко Борисов,
Министър-председател на РБългария
Копие:До г-н Трайчо Трайков,
Министър на икономиката, енергетиката и туризма
Копие:До г-жа Мария Стефанова
и.д. председател на СЕМ
Копие:До г-жа Вики Политова,
Генерален директор на b ТВ

Декларация

от неправителствените организации в туризма по повод предстоящото излъчване на поредицата „Бетонни градини” - „Слънчев бряг” на b ТV - b ТV Документите на 28.11.2009 г. от 22.30 ч.

Уважаеми г-н Министър-председател,

Обръщаме се към Вас от името на 16 неправителствени организации в туризма по повод предстоящото излъчване на поредицата "Бетонни градини" на b ТV Документите на 28 ноември 2009 т. от 22.30 ч. Шокирани сме от агресивната предварителна реклама на филма в b ТV и крайно възмутени от амбицията на една толкова престижна медия да работи срещу националните интереси на България.

Показаните до този момент кадри от филма по b ТV разкриват тенденциозно и едностранно развитието в годините на най-големия черноморски курорт. Независимо, че филмът още не е излъчен, сме изключително обезпокоени от внушенията, които той цели, без да посочва реалното развитие на комплекса:

• значението му за развитието на българската икономика
• милиардите левове инвестиции от частния бизнес през последните 10 години
• осигурените десетки хиляди работни места
• подпомагането на десетки други, свързани с туризма, индустрии
• ролята му в изграждане на имиджа на страната в най-конкурентните за българския туризъм 50 години
• милионите приходи за хазната на България от увеличената леглова база;

Възразяваме категорично срещу телевизионна поредица, която взривява дългогодишните усилия на милиони български мениджъри, собственици и работодатели, които инвестираха в България в името на приоритетния за държавата и структурноопределящия за икономиката ни отрасъл.

Никоя друга страна в света, не толерира подобно поведение на медиите си, не само в ситуация на световна икономическа криза, но и на фона на ожесточената конкуренция на международния туристически пазар. На практика това е предаване на националните интереси на българския туризъм и удар по репутацията на страната като туристическа дестинация в най-трудното време за българската икономика време.

Нещо повече, на първо място, предстоящата телевизионна поредица е в разрез на чл. 10, ал. 1, т. 6 от Закона за радио и телевизия, съгласно която „при осъществяване на своята дейност, радио-телевизионните оператори се ръководят от следните принципи...НЕДОПУСКАНЕ НА ПРЕДАВАНЕ, КОЕТО ПРОТИВОРЕЧИ НА ДОБРИТЕ НРАВИ – НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ, РАВНОПОСТАВЕНОСТ И ДР.” На второ място, противоречи на „ПРАВОТО НА СВОБОДНО ИЗРАЗЯВАНЕ НА РАЗЛИЧНИ ИДЕИ И УБЕЖДЕНИЯ В ОБЩЕСТВОТО ЧРЕЗ ПЛУРАЛИЗЪМ НА ГЛЕДНИТЕ ТОЧКИ ВЪВ ВСЯКО ЕДНО АКТУАЛНО ПУБЛИЦИСТИЧНО ПРЕДАВАНЕ С ПОЛИТИЧЕСКА И ИКОНОМИЧЕСКА ТЕМАТИКА”.

Именно ние, представителите на туристистическия бизнес, най-добре познаваме грешките и слабостите, допуснати до днес в българския туризъм. Именно ние, инвеститорите в тази индустрия, сме потърпевши от създадените проблеми и трудности, особено днес - в условията на тежката икономическа и финансова криза. Но само обективната и конструктивната позиция на всички страни в този процес, може действително да помогне на държавата в разрешаването на проблемите й в един от най-перспективните за България отрасли.

Под тази декларация се подписват председателите на 15-те най-големи български неправителствени организации в очакване на Вашата категорична реакция в името на българския туризъм от който и държавата, и бизнеса очакват икономически резултати, реални финансови приходи, платени данъци и запазване на работни места.

С уважение:

Председател на БХРА – Благой Рагин
Председател на БСБСПА – Стефан Шарлопов
Председател на СБТИ – Петя Славова
Председател на СИТ – Ветко Арабаджиев
Председател на БТК – Цветан Тончев
Председател на АБТТА – Ирена Георгиева
Председател на НАСПАУ – Станимир Станков
Председател на СНЦ „Съюз на собствениците – Слънчев бряг” – Елена Иванова
Председател на Съюз на хотелиерите на кк „Златни пясъци” – Георги Щерев
Председател на Съвет по туризъм – София – Витан Иванов
Председател на Тур клуб ремарк – Даря Заричинова
Председател на Браншова асоциация на хотелиерите и ресторантьорите – регион Североизточна България – Димитър Димитров
Председател на Сдружение на хотелиери, ресторантьори и туроператори – Сандански – Илия Пасков
Сдружение на хотелиери и ресторантьори Велинград – Златко Златанов
Изпълнителен директор на РТА „Родопи” – Георги Пампоров
Председател на Софийски туристически район – Витан Иванов

27 ноември 2009 г.
София


  Назад към Новини