Архив

Ресторанти „Чорбаджийска среща” станаха част от голямото семейство на БХРА

19.11.2009

В името на запазването на българската национална кухня и в помощ на по-младите колеги, които навлизат в бранша, на сайта на асоциацията www.bhra-bg.org се открива секция „Любими български рецепти”, а след една година ще бъде издадена едноименна книга

Ресторанти „Чорбаджийска среща” станаха част от голямото семейство на БХРА през месец октомври 2009 г. и с членството си декларираха желание и готовност да работят заедно с колегите си от страната за развитието на българския туризъм. Събитието беше отбелязано преди броени дни в един от ресторантите на веригата с участието на много гости, туроператори и журналисти и интересна фолклорна програма.

Чорбаджийска среща

Най-новият член на БХРА поздравиха председателят на БХРА г-н Благой Рагин, председателят на Контролния съвет на БХРА г-н Стоян Лазаров, членовете на УС на БХРА г-н Павел Найденов и г-жа Соня Алексиева, председателят на АБТТА г-жа Ирена Петрова, председателят на Асоциацията на екскурзоводите в България г-н Николай Миндов и др. Заедно със специалитетите от българската национална кухня, гостите опитаха от великолепните вина на „Едоардо Миролио”, винарската изба с чието любезно съдействие беше подготвена празничната вечер. От името на собствениците г-н Александър Иванов вдигна наздравица и благодари на БХРА за професионалната подкрепа.

Чорбаджийска среща

снимка с певицата

Най-популярен сред софиянци и гостите на столицата е първият ресторант – в кв. „Суходол”, който вече четири години привлича почитателите на българската национална кухня. Разполага със 70 места в закритата част и 80 места през лятото в градината. Предлага изключително българска национална кухня, като сред най-харесваните тук са родопските специалитети печеното телешко сукалче, свинско джоланче и агнешко месце, домашни наденици и скара, пърленки и хлебчета.

Чорбаджийска среща

Ресторантът е носител на българския дух и пресъздава уютът и топлината на възрожденската къща. Закачливите чипровски шарки са вплетени в дървените столове, а вековните греди, от които са направени сепаретата разказват за славни битки и вехти войводи. По полиците и стените са закачени автентични предмети от нашата история. Уютът се допълва и от огъня в старата камина. Богатото разнообразие от салати и разядки, вкусотийки и глезотийки, както и изпеченото пред очите на посетителите чеверме, спечелиха доброто име на ресторанта. По предварителна заявка може да се поръча и пълнено прасенце, което е истински деликатес, родопско чеверме и др. Предлагат се най-известните български вина и ракии. Заведението предлага и фолклорна програма, като посетителите стават част от празника и участват в изпълнението на българските народни песни и танци.

Чорбаджийска среща

От март месец т. г. в „Студентски град” до Зимния дворец на спорта, отвари врати и второто заведение с името „Чорбаджийска среща” със 150 места, удобно за бизнес срещи и семейни тържества. Постоянните гости, чуждестранните туристи и бизнес клиентите остават очаровани от богатата фолклорна програма, вкусните гозби, отбраните вина и люти ракии. Времето прекарано в ресторант „Чорбаджийска среща” изтича неусетно сред смях и забавления, песни и хора. Голямата амбиция на собствениците и екипа е да работи за запазване на оригиналната национална кухня, да издирва стари български рецепти и да учи младите колеги на добрите традиции в гостоприемството и кулинарията.

Чорбаджийска среща

Това е една от причините, по повод официалното обявяване на членството си в БХРА, ресторанти „Чорбаджийска среща” да предложи на асоциацията една чудесна идея, която да бъде реализирана съвместно на сайта www.bhra-bg.org. В името на запазването на българската национална кухня и в помощ на по-младите колеги, които навлизат в бранша, да се направи секция „Любими български рецепти”, с която БХРА ще изненадва всяка седмица своите членове и многобройните си читатели с подкрепата на майстор-готвачите на ресторанти „Чорбаджийска среща”.

Чорбаджийска среща

Една година по-късно, със съдействието на БХРА ще бъде издадена едноименна книга с всички събрани рецепти – най-добрата реклама за името и на ресторантите, и на най-дългогодишната асоциация в туризма. БХРА допълва идеята за книгата като ще разказва заедно с всяка рецепта за съответния регион от страната заедно с представянето на всички хотели и ресторанти там – членове на асоциацията.

По случай членството на ресторанти „Чорбаджийска среща” в БХРА всички български туроператори получават специални отстъпки при посещения на туристически групи и в двете заведения. За контакти и повече информация: ресторант „Чорбаджийска среща” (Суходол), ул. „Трети март” № 28, тел. 0897088889; ресторант „Чорбаджийска среща” (Студентски град), Зимен дворец, тел. 0897088887


  Назад към Новини