Архив

Колежът по туризъм – Варна при Икономически университет отбеляза 45 години от създаването си

09.11.2009

Под мотото „Традиции, професионализъм и иновации” преминаха събитията на първия в България учебен комплекс по международен туризъм

Колежът по туризъм – Варна при Икономически университет Варна отбеляза своя празник, посветен на 45 години от създаването с много събития, инициативи и гости. Още през октомври т.г. бяха осъществени две събития, посветени на предстоящия празник. Най-напред беше поставена плоча с посвещение на годишнината и логото на Колежа на връх Мусала от група студенти под ръководството на преподавателя по физическо възпитание и спорт Станислав Пляков. беше организирана кулинарна изложба проведена с активното участие на преподаватели от катедра „Туризъм” по проект „Българското кулинарно майсторство за устойчивото развитие на туризма”, финансиран от Европейския социален фонд по оперативна програма „Човешки ресурси”.

Колежът по туризъм – ВарнаКолежът по туризъм – Варна

На 30-ти октомври 2009 г. се проведоха мероприятия, посветени на 45-та годишнина от създаването на Колеж по туризъм Варна при Икономически университет–Варна – тържествено събрание и международна научно-практическа конференция на тема: „Туризмът и устойчивото развитие”. Празникът беше реализиран с активната подкрепа на Икономически университет–Варна, ФКЦ-Варна, Варненска туристическа камара, НТС-Варна и др.

Колежът по туризъм – ВарнаКолежът по туризъм – Варна

Гости и участници в тържествените събития бяха бивши и настоящи директори и заместник-директори на Колежа и неговия първоприемник Институт по международен туризъм Варна – Димитър Станев, Кръстьо Трендафилов, Лиляна Кожухарова, доц. д-р Марин Нешков, доц. д-р Георги Цоников, Мария Милкова, Недялка Николова, доц. д-р Виолета Димитрова и Снежина Кадиева. Сред многобройните участници в събитията бяха и бивши и настоящи преподаватели, служители и студенти, преподаватели от други учебни институции, представители на бизнес, нестопански и неправителствени организации - партньори на Колежа по туризъм.

Колежът по туризъм – ВарнаКолежът по туризъм – Варна

В международната конференция участие взеха чуждестранни гости - представители от Полша - университет в Счечин, университет Варшава, университета Белисток, от университета в Сибиу, Румъния, от Азърбайджан - Технологичен университет и Институт по туризъм Азърбайджан и от Колеж по търговия и хотелски мениджмънт в Чехия. Сред участниците и гостите на конференцията бяха преподаватели, докторанти и представители на учебни институции в страната – Югозападен университет „Неофит Рилски”, Благоевград, Нов български университет, Стопанска академия „Д. А. Ценов”, Свищов, Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”, Университет "Проф. д-р Асен Златаров", департамент „Чужди езици” и Колеж по туризъм - Бургас, много преподаватели от Колеж по туризъм - Варна и Икономически университет - Варна.

Колежът по туризъм – ВарнаКолежът по туризъм – Варна

По време на тържествено събрание, водено от заместник- директорката Снежина Кадиева доклади изнесоха настоящият директор доц. д-р Виолета Димитрова и един от основателите на Колежа и неговия първи директор г-н Димитър Станев. Гостите на тържественото събрание аплодираха дълго имената на създателите и продължителите на делото на колежа, първият в България, но и един от първите в Европа, проучил и адаптирал планове и програми за обучение в областта на туризма от швейцарски, френски и немски колежи. От името на УС на БХРА поздравления за голямата годишнина с пожелания за много успехи в образованието по туризъм изпрати Благой Рагин, председател на асоциацията.

Колежът по туризъм – ВарнаКолежът по туризъм – Варна

Пленарното заседание на международната конференция беше открито от проф. д-р Светла Ракаджийска от Икономически университет – Варна. Основни докладчици бяха д-р Генка Рафаилова - Колеж по туризъм - Варна и доц. д-р Соня Алексиева, ръководител секция „Туризъм” в департамент „Икономика и бизнес администрация” на Нов български университет с доклади по проблемите на устойчивото развитие на туризма и обучението на кадрите в туризма.


  Назад към Новини