Архив

Председателят на Черногорската асоциация на хотелиерите г-жа Драгица Дрекалович е следващият президент на BAHA

19.07.2007

Черногорската хотелиерска асоциация председателства Балканския алианс на хотелиерските асоциации (BAHA)

В началото на месец юли т.г. в Жабляк се проведе редовно събрание на Балканския алианс на хотелиерските асоциации (BAHA), на което участваха председатели на шест национални асоциации на хотелиери и ресторантьори от Балканите, както и индивидуални хотелиери, ресторнтьори, журналисти и предприемачи от туристическата индустрия. На заседанието на алианса в Жабляк, Сдружението на хотелиерите на Черна гора пое председателския пост на BAHA до края на 2007 год.

BAHA

Досегашният председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите на Сърбия /ХОTRЕС/ г-н Бранко Кривокапич предаде ръководния пост на BAHA на председателя на Черногорската асоциация на хотелиерите – г-жа Драгица Дрекалович, а заместник-председател стана председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите на Босна и Херцеговина – г-н Амир Хаджич.

BAHA

На събранието беше представен отчет за половингодишната дейност на алианса. По време на предаване на функциите на новия председател, президентката на асоциацията на Черна гора – г-жа Драгица Дрекалович акцентира на това, че балканските страни могат да постигнат висок икономически ръст, благодарение на туризма, тъй като това е един вид екпорт на собствена територия и е базиран на природните и културни забележителности и ангажира голям брой хора в широката верига на туристическата индсутрия. По време на мандата на черногорската асоциация, на членовете на BAHA ще бъде предложена нейна собствена интернет платформа, която ще допринесе за учредяването и консолидирането на тази верига в целия регион, като това ще поощри икономическото развитие и ще способства за самообособяването на Балканите.

Изпълнителният директор на МХА г-н Борис Мардонович представи тази платформа за туристическа индустрия на на Черна гора на свободен достъп на интернет адрес: www.visit-mha.org. Друга услуга, която Черна гора ще предложи по време на мандата си е проекта citycompas.com, която е представена от компания Ет медия от Подгорица. Третата услуга, която Черна гора ще предложи по време на председателския мандат е привличане на глобалните бизнес среди към балканския пазар, където вече са постигнати резултати, като преференциални условия от гръцки и американски компании за кетърингов инвентар и комуникационни услуги.

Новият вицепрезидент и Президент на Хотелиерите и Ресторантьорите в Босна и Херцеговина, г-н Амир Хаджич пое отговорността да се работи още по-активно подобри маркетинговата позиция на Балканските страни в рамките на Европейската Асоциация на журналистите в Туризма. Неговият четириминутен филм за Босна и Херцеговина спечели първо място на миналогодишния филмов фестивал в Сплит и всички членове на BAHA оцениха това като изключително постижение. Освен това колегите от Босна и Херцеговина поемат ангажимента два пъти годишно да издават списание BAHA, което ще допринесе за обмяната на опит и за фирмената реклама в туризма.

Председателят на БХРА г-н Благой Рагин даде висока оценка на BAHA за успеха й да обедини балканските страни, и подчерта, че този пример трябва да бъде последван и от политиците. Имиджът на Балканите в последните две години се подобрява, но е необходимо да се направи и още много, за да се увеличи потока от хора и капитали. Той отбеляза, че от приема на България в Европейския съюз са намалели със 7% броя на посещенията от Сърбия и Македония, за това БХРА е направила споразумение с Българската търговска камара, за да могат собствениците и управителите на хотели, членуващи в BAHA, да получават многократни входни визи за България в рамките на 1 година.

Заместник-президентът на Албанската хотелска асоциация г-ца Миряна Кука изрази задоволството си от добрата съгласуваност, сътрудничество и комуникация между членовете на BAHA и заяви, че опита и сътрудничеството в Алианса е насърчило развитието на модерна туристическата индустрия в Албания. Президентът на Македонската хотелиерска асоциация (НОТАМ) г-н Дончо Таневски представи програмата с мероприятията на BAHA до края на 2007 г.

Заседанието на BAHA премина в конструктивна и приятелска атмосфера, а домакините от Жабляк демонстрираха изключително гостоприемство и сърдечност. Гостите имаха възможност да се насладят на Националния парк „Дурмитор” и да опитат националните ястия, които всички оцениха единодушно като част от уникалното кулинарно богатство на Балканите. Следващото заседание предстои в края на годината в Сараево, където Босна и Херцеговина ще поемат председателството, а Албания – заместник- председателския пост.

BAHA е учредена по инициатива на БХРА на 17 септември 2005 г. в Охрид и по предложение на делегацията на Черна гора гласувано между всички участници, председателстването на алианса е на ротационен принцип.


  Назад към Новини