Архив

„Златни пясъци” има вече своя писана история

11.07.2007

Борис Калинков и Петър Дойчев са автори на уникалното издание „50 години кк ”Златни пясъци” на издателство „ФИЛ”, асоцииран член на БХРА

В рамките на тържествата по повод отбелязването на 50-годишния юбилей на кк ”Златни пясъци” още едно събитие събра в хотел „Адмирал” десетки мениджъри, хотелиери, бизнесмени, бивши и настоящи служители на курортния комплекс. На 7 юли т.г. бяха представени специалния сайт www.zlatnipiasaci.com и юбилейно издание, посветени на „Златни пясъци” е неговата дълга и интересна история.

Златни пясъци

Книгата „50 години кк ”Златни пясъци”, написана от известните автори Борис Калинков и Петър Дойчев, издадена от издателство „ФИЛ”, асоцииран член на БХРА, събра овациите на бъдещите си читатели с уникалните си архивни снимки и текстове. Автентичната история на курорта, разказана в над 120 страници, красивото оформление на изданието и специалната юбилейна корица превръщат и тази книга в произведение на изкуството. Много автографи раздадоха авторите и много поздравления получи професионалната работа на екипа на издателство „ФИЛ”, благодарение на които курортът вече има свой летопис, захранен завинаги и достъпен за всички, които са го създали, които са работили тук и които са почивали в куррота.

Златни пясъци

Сред консултантите на изданието са десетки имена в българския туризъм – бивши и настоящи водещи мениджъри в туризма, бивши и настоящи директори на курорта, експерти и изследватели. Находки за историята не само на известният курорт „Златни пясъци” , но и за историята на българския туризъм са събраните и използваните в книгата „50 години кк ”Златни пясъци” десетки оригинални илюстрации, документи, архивни фотографии, които връщат читателите 50 години назад във времето...

Златни пясъци Златни пясъци

„Курортът е открит на 30 юни 1957 г. Плажът - дълъг 3.5 км и широк от 80 м до 120 м е разположен по крайбрежието на Черно море, наречено в древността “Понтос евксинос” (гостоприемно море). Уникалното съчетание между море, плаж и гора, го прави изключително привлекателна дестинация за туристите от цял свят. Територията на кк “Златни пясъци” е крайморската част от природен парк “Златни пясъци” – разказват авторите на изданието.

„С правителствено решение кк “Златни пясъци” е отделен в самостоятелна територия. Обикновено, курортният сезон тук е от м. май до м. октомври, но чрез конферентен, балнео, спортен и културен туризъм “крилата” на сезона се разширяват с цел да се постигне целогодишна заетост. Средната температура през лятото е 27оС, а средната температура на спокойната и чиста морска вода е 24-25оС.

Над 90 модернизирани луксозни хотела с първокласни ресторанти и плувни басейни очакват своите гости всяко лято. Атракционните заведения с типична българска кухня и оригинална фолклорна програма предоставят незабравими мигове за своите посетители в к.к. “Златни пясъци”. Нощни барове с вариететна програма, игрални казина, боулинг-зали, сърф, яхтено пристанище, водни ски, делтапланери, подводно плуване, екскурзии, концерти, фестивали, морски празници, конкурси за “Мис Златни пясъци” и много други са възможностите, които предлага курорта за приятната почивка на туристите. През 1996 г. на кк “Златни пясъци” бе връчен международния приз “Син флаг”, който и до днес гарантира екологично чисти вода и пясък.”

Само тази част от книгата говори за вниманието на авторите към детайлите и за старанието им да разкажат за всичко достоверно и с факти – от построяването на първите хотели до имената на стотици българи, ръководили туризма в „Златни пясъци” или работили в курорта през последните 50 години от неговото създаване и развитие.

Електронен вариант на книгата можете да изтеглите от тук


  Назад към Новини