Архив

В Асеновград честваха "Калиница"

04.07.2007

25.06.2007
News.Plovdiv24.com

Калиница

Фестивал на сватбените ритуали се проведе на Еньовден в Асеновград.В деня на рождението на Св. Йоан Предтеча, градът чества уникалния обичай „Калиница" Названието е гръцко и означава "хубавица", "хубава булка", тъй като главното обредно лице е малко момиченце, облечено като булка.

Празникът съчетава езичество и православие, но според свещеноиконом Йордан Георгиев от църквата „Св. Никола" това е първият ден, в който малките момичета се въвеждат в храма.Това обяснява и защо шествието на калиничките започва от параклиса на Св. Богородица и после минава през града.Тази година, шествието завърши с фестивал на сватбените ритуали в читалището.Всяка махала избира калиница и през деня тя ходи с чадърче и заобиколена от по-големи момичета и момче-шафер. Калиниците е трябва да се виждат една друга и затова е чадърчето и момчето, което брани своята калиница. В навечерието на празника в дома на момиченцето по-големи момичета донасят своите нишани и ги слагат в бакърче с "мълчана вода". Покриват го с бяла кърпа и го оставят да "преспи" под звездите. Нарича се по нишаните привечер на празника.

Всички момичета от групата са облечени в бели празнични рокли, с венци от цветя на главите и с разперени книжни ветрила.На шествието из улиците момичетата и "калиницата" обикалят махалата и пеят: "Вижте нашта Калиница колко е красива, тя ще стане по-красива, нека да ни е жива!"

Тази година на „Калиница" и последвалия фестивал на сватбените ритуали присъстваха представителите на БХРА, Агенцията за туризъм, на хотелиерски и туристически агенции.Идеята е уникалният народен обичай да бъде откроен и включен в туристическите дестинации на Асеновград, където в момента се разработва общински проект за културен туризъм.


  Назад към Новини