Архив

Нови дискусии, срещи и награди за членовете на БХРА на Четвъртата международна борса „Културен туризъм” – Велико Търново

17.04.2007

Асоциацията се представи в дискусионните панели с богатия си дългогодишен опит, интересни идеи и предложения за културния туризъм

Текст: Соня Алексиева
© Снимки: личен архив

Приключи четвъртото - вече международно туристическо изложение, посветено на културния туризъм, чието начало БХРА като учредител заедно с община Велико Търново постави преди четири години. Десетки фирми, общини, музеи и сдружения участваха в културната борса във Велико Търново, която се състоя тази година под патронажа на Министерството на културата и с изключителното съдействие на ДАТ от 11 до 15 април т.г. в старопрестолния град.

Културен туризъмКултурен туризъм

С водосвет и слънчев ден започна официалното откриване на събитието, което беше открито от д-р Румен Рашев, кмет на Велико Търново и Благой Рагин, председател на БХРА. От името на асоциацията, г-н Б. Рагин подчерта, че "няма по-достоен град, който да се нарича културна столица на България - от Велико Търново... ". Сред гостите на борсата бяха г-жа Йорданка Фандъкова - заместник-кмет на Столична община, г-н Иво Маринов - изпълнителен секретар на СБТИ, г-н Витан Иванов - председател на Съвета по туризъм - София и др.

Културен туризъмКултурен туризъм

Интересната творческа програма на събитието по традиция събра водещи имена и специалисти в областта на културно-историческото наследство и културните атракции. Сред дискусиите се открояваха със своята актуалност темите "Перспективи за развитието на българските музеи. Съвременни изисквания и потенциал"; "Културни индустрии, интелектуална собственост, културен туризъм. Изводи и перспективи за кампанията на Министерството на културата "Пиратството ограбва"; "Културният туризъм - добри български, балкански и европейски практики"; "Регламентиране на екскурзоводска дейност. Проект за наредба за екскурзоводска дейност"; "Гастрономията - изкуство и туризъм"; "Визия и стратегия за представянето на България в международни туристически форуми и изложения" и др.

Културен туризъмКултурен туризъм

Сред събралите най-голям интерес дискусионни панели беше организирания от БХРА: "Културният туризъм - добри български, балкански и европейски практики", в който известни експерти и членове на БХРА показаха успешни български и чуждестранни практики в развитието на културния туризъм. В работната сесия на панела доц. д-р Соня Алексиева от НБУ, член на УС на БХРА, представи мултимедийна презентация на тема: "Как Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация подкрепя културния туризъм в България? Най-успешните национални и регионални практики на членовете на асоциацията в периода 1997-2007 г."

Културен туризъмКултурен туризъм

На участниците в борсата беше показан успешния дългогодишен опит на много регионални секции на БХРА и отделни нейни членове в утвърждаването на културния туризъм. Сред тях бяха колегите от Банско, Арбанаси, Велико Търново, Търговище, Севлиево, Златоград, Казанлък, Габрово, Асеновград, Варна, Русе, София и др. Сред интересните презентации и опит, които БХРА предложи на колегите си бяха и "Културните коридори в европейския Югоизток - проект, теория, реалности" на проф. Румяна Михнева, ВСУ "Ч. Храбър", заместник-председател на Национално движение "Българско наследство"; "Културният туризъм за местно развитие - българо-италиански паралели" - представена от доц. д-р Ирена Бокова, декан на ФБО на НБУ.

Културен туризъмКултурен туризъм

Конкретните успехи и инвестиции в културния туризъм на колеги от БХРА бяха показани в презентациите "Първата българска двуезична поредица луксозни издания за културен туризъм" на асоциирания член на БХРА РА "Фил", представена от нейния управител г-н Георги Филипов; на Геотурс Глобал презентираща програмите на The Travel Institute (USA) за сертифициране на ръководни кадри в туризма и на системата Smart Radio Tours, представени от Стефана Цанкова; на членовете на асоциацията от хотел "Палас" - "Атракционно заведение - пикник Българан", представена от г-н Станислав Колев, управител хотел "Палас" - гр. Казанлък; "Виж България" - от привидно посещение към действително намерение за културен туризъм" на г-н Юри Атанасов, управител ИСИУ ООД.

Културен туризъмКултурен туризъм

БХРА участва с конкретни предложения и в дискусионната програма на тема: "Европейските пари - фактор за развитието на туризма в регион ВеликоТърново", организирана от в. "Стандарт" с участието на водещи учени, експерти и журналисти. По предложение на доц. д-р Соня Алексиева, член на УС на БХРА, асоциацията ще представи водещите професии в туризма на страниците на вестника чрез имената на най-известните си мениджъри, носители на Годишните награди на БХРА през последните десет години.

Културен туризъмКултурен туризъм

В рамките на борсата бяха открити интересни изложби: на проф. Пламен Легкоступ - "Култура и традиции"; на оригиналната експозиция на Регионален исторически музей Пловдив - "На гости в Стария Пловдив", която беше представена от нейния директор д-р Ангел Янков; изложбата "Уникални костюми, реквизит и оръжия от любими български филми Музей на киното към националния исторически музей" и др.

Културен туризъмКултурен туризъм

По традиция с интерес се очакваше работата на журито на Фестивала на филми, представящи културно-историческото наследство и туристически потенциал на България "На източния бряг на Европа". Със спектакъл, концерт и уникалния аудиовизуален спектакъл "Звук и светлина" колегите от община Велико Търново и "Царевград Търнов" поздравиха многобройните участници в борсата. Международното изложение "Културен туризъм" - 2007 завърши с официална церемония и коктейл за връчване на наградите на борсата и на отличените филми във фестивала "На източния бряг на Европа".

Културен туризъмКултурен туризъм

Заедно с двете награди, които получиха членовете на БХРА в лицето на инж. Александър Митушев (Златоград) и г-н Георги Вълев (Велико Търново), Държавната агенция по туризъм връчи на "Царевград Търнов" златен плакет за принос в развитието и популяризирането на туристическа дестинация Велико Търново; д-р Румен Рашев - кмет на Община Велико Търново връчи грамота на "Роял Холидей" за презентацията и популяризирането на уникалния спектакъл "Звук и светлина"; Съветът по туризъм - София награди хотел "Арена ди Сердика" с почетен приз за запазване паметник на културно-историческото наследство; Българската асоциация на туристическите агенции награди "Съншайн турс" за популяризиране на културния туризъм в България


  Назад към Новини