Архив

Излезе от печат „Наръчник за разработване и въвеждане на HACCP – системата в заведенията за обществено хранене”

10.04.2007

Изданието на Съюза на българската туристическа индустрия (СБТИ) се предлага за членовете на БХРА на преференциална цена

Наръчник за разработване и въвеждане на HACCP - системата в заведенията за обществено хранене

Съюзът на българската туристическа индустрия (СБТИ) отпечата първия комплексен "Наръчник за разработване и въвеждане на HACCP - системата в заведенията за обществено хранене". Изданието е предназначено за туристическия бранш и съдържа практически указания и примерни материали, чрез които собствениците и управители на заведения за хранене сами да разработят и внедрят задължителните програми, които са предпоставки за въвеждането на HACCP. Към печатното издание се предлага и CD, на който са поместени в електронен вариант всички необходими документи за внедряване на системата.

В Наръчника са описани всичките стъпки за въвеждане на системата в действие, чрез които ресторантьорите ще могат да разработят своя индивидуална система, според вида на заведението и предлаганите храни. Практическите разработки в Наръчника са особено ценни, тъй като са приложими както за малки, така и за големи обекти. Очакванията са Наръчника да улесни всички собственици на заведения за обществено хранене и да се преодолеят трудностите по въвеждане на НАССР поради липсата на информация, на обучени хора за работа и липсата на средства по разработването и внедряването, съобщиха от ръководството на СБТИ.

Първото по рода си издание е в две части като първата съдържа примерни разработки на 10-те задължителни програми, без които не може да се въведе система. На специален диск към изданието са приложени и форми на всички документи, съпътстващи програмите като инструкции, дневници, чек-листове.

Втората част описва 12-те конкретни стъпки за разработване и въвеждане на НАССР-системата, сред които са изискванията към сградите, помещенията и оборудването, приемането на продуктите, изисквания към опаковките, съхранението на храните, поддържането на хигиената в заведенията и личната хигиена на персонала.

Наръчникът включва и програмата за обучение на персонала, която указва как да се приготвят и предлагат безопасни за здравето на хората храни. Част от системата е и програмата за изтегляне от пазара на негодните храни и предотвратяването на опасност от хранителен инцидент. Наръчникът съдържа и примерен план за безвредност на храните, както и указания за неговото изготвяне.

Системата HACCP е система от изисквания към безопасност на храните, които гарантират опазване на здравето на хората чрез превантивен контрол на всички звена от хранителната верига - от производители на храна за животни, транспортирането и съхранението на продуктите, до всички заведения за обществено хранене. Тя стана задължителна за България от началото на тази година и заведенията, които не я въведат ще подлежат на финансови санкции, отнемане на разрешителни за дейност или затваряне на обектите.

Предимствата при въвеждането на системата за производителите са производството на безопасна храна, поддържане на добро име пред клиентите, намаляване на материалните загуби от производство на вредна храна. Системата гарантира на крайните клиенти консумация на безвредни храни и сигурност за здравето им.

Изданието се разпространява в София и в страната от Съюза на българската туристическа индустрия като специално за членове на БХРА се предлага на преференциалната цена от 80 лв. За всички останали менижъри и ресторантьори от туристическия бранш, наръчникът струва 100 лв. Наръчникът може да се купи в офиса на БХРА - 1000 София, ул. "Триадица" № 5-Б, ет. 1 - БХРА, e-mail: bhra_office@abv.bg , за контакти: Румяна Попова - тел. 02/987 65 86.


  Назад към Новини