Архив

Видяхте ли новия фантастичен брой на сп. „Одисей”?

21.02.2007

В последното издание на списанието за пътешествия: всичко за февруари - месец на празници и зрелищни карнавали в различни кътчета по света

Февруарският брой на сп. "Одисей" представя Оман. Туризмът е основно перо в бюджета след петрола и природния газ. Има какво да научим от оманците - те се стремят да привличат малко, но платежоспособни туристи. Не развиват масов туризъм, за да запазят уникалната природа на страната си. Авторката Магдалена Гигова ни запознава с този екзотичен султанат с "разтеглива" територия, чиито граници варират заради заобикалящата го пустиня. Хилядолетна история, 1500 км плажове с най-фин пясък, невероятни дворци и джамии като от приказките на Шехеразада, климатизирани кучешки колибки… и още омански чудеса на страниците на списанието.

После с "Одисей" можете да посетите града на влюбените - Венеция. Владимир Влайков опровергава твърдението, че всичко вече е казано и показано за това мечтано кътче от света. Всеки нов поглед е различен. Вижте през неговия обектив лабиринта Венеция, сцена на "неповторимото съжителство на водата и града", поглед през тунела на времето…Друга екзотика е фестивала на йогата в индийската столица Ню Делхи. Авторката Ваня Стоева споделя емоциите си от участието в световното първенство по спортна йога, провело се в рамките на фестивала. Среща с магията на това древно изкуство, дар от боговете от времето, когато все още са ходели сред хората. Състезателите от България нощуват още и в ашрама, в който "Бийтълс" срещат бъдещия си гуру и после присъстват на Огнената церемония на брега на река Ганг.

На страниците на списанието, вече на родна земя ще видите "дивния каньон на Девинска река". Ще научите повече за древното минало, динамичното настояще и идеите за развитие на този регион от страната ни. Опознайте Девин през погледа на Алексей Жалов, който разказва за стремежа на местните жители да направят от града си привлекателен международен туристически център. "Условията за това са налице - благоприятен климат, лековити минерални извори... неповторима природа и... природни и културно-исторически забележителности в близост."

Забързани във всекидневните си грижи рядко се замисляме за символите на историческата памет на България. Често минаваме край тях без да вдигнем поглед, но сега ще го направим за един от най-ярките - Левски...Един паметник в сърцето на столицата, запазил спомена за свято дело и живот, изцяло посветен на родината. Идеята за издигането му се заражда в първите дни на новоосвободеното княжество, но се оказва, че не стигат силите за осъществяването й. На страниците на "Одисей" ще откриете оригинални документи, чертежи, снимки и дори стихове от наши именити творци, посветени на този така изстрадан паметник. Ще проследите историята му, за да стигнете до тържеството на българския дух.

Февруари е месец на празници и зрелищни карнавали в различни кътчета по света. Всички знаем, че в Китай посрещат Нова година, но познаваме ли всъщност тази древна традиция. Зорница Киркова разказва легендата за възникването на новогодишните тържества, а своеобразния й фоторепортаж отразява посрещането на годината на огненото прасето в Китай. В броя можете да прочете още за риболов из фиордите на Норвегия; за друга морска тема - международните състезания на големите ветроходи; за вторият терминал на летище София, една нова врата на България към света...

Одисей


  Назад към Новини