Архив

Винаги има какво ново да се научи от страниците на сп. „Одисей” !

28.01.2007

Четете за Страсбург, за най-стария музей в Рим, за Гватемала и за 200-годишното българско село Сливарово

Дългоочакваното членство на България в Европейския съюз вече е факт. Така започва нов етап за страната ни - предстои на всички нас да възприемаме различната, но и близка култура на западноевропейския свят, новите методи на работа, модерните технологии… Светът като цяло се променя. Европейските страни вече са достъпни за българина, отворен към знанието, пътуването, усъвършенстването. В миналото остават опашките пред посолствата и скромните, често изкривени представи какво е "отвъд". Онази невидима, но осезаема политико-икономическа стена падна и следите от нея вече се заличават. Сега не само че можем, но сме и длъжни да знаем повече. За да бъдем не само свидетели, но и фактор на промяната.

Списание "Одисей" вече 5 години запознава българския читател с културата на пътуване, с интересните кътчета от родината ни и от света. Винаги има какво ново да се научи. В януарския брой Светослав Иванов ви представя втората "столица" на Европа - Страсбург. В този град "се кове политиката, която засяга почти 500-милионното население на Европейския съюз". Очаква ви интересна разходка из неговите улици, които свързват средновековно минало с модерно настояще. Градът има собствен уникален архитектурен стил, внушаващ спокойствие - средновековна атмосфера в хармония с футуристичните трамваи и новите сгради на Европейския съд по правата на човека, Съвета на Европа и Европейския парламент. Страсбург - любопитен с историята си и с бъдещето си.

По-нататък страниците на списанието ще ви отведат до най-стария музей в Рим, Капитолийския. В него един от най-красивите градове в света пази съкровищата, открити при разкопки на земите му и произведения, собственост на Ватикана. Севдалина Нейкова е вашия гид из впечатляващите зали на постоянно разрастващия се през вековете музей, който е събрал уникални образци на древното изкуство.

Друга европейска дестинация, но далеч на север е Лофотен. Дотам е пътувал Герасим Величков, който ни показва студената красота на норвежкия архипелаг. Шест острова, покрити от полярна нощ, създават невероятно скално "представление" с помощта на астрономическите капризи. Меката зима там, която се дължи на Гълфстрийм, изненадва случайния гост с продължителност на деня от четири часа - между 10 и 14 ч. Ден, който при хубаво време оставя невероятен спомен със светлинното си шоу. В тези кратки четири часа хоризонта се озарява от кървавочервена жарава. Там ще откриете и рекордьора по краткост на географско название - рибарското селище О.

Вече на родна земя ще разгледате новопостроения православен храм "Св. Висарион Смоленски", който е втория по големина на Балканите след катедралата "Св. Александър Невски". В него хармонично се съчетават традиция и новаторство. После след гранична проверка ще успеете да минете "отвъд телените заграждения" в живописното Сливарово - 200-годишно българско село, на брега на река Резовска. Надписът "Опасни животни" пък ще ви посрещне във фермата за щрауси в с. Елшица, Пазарджишко.

В гръцкото село Драма (някогашно Горенци) пък ще празнувате Дионисиеви празници - веселбата е в чест на Кръщение Господне и Йоан Предтеча, завършвайки с Бабинден, но под патронажа на античния бог Дионис, виночерпеца - зрелищна смесица от християнски и езически обичаи.

Не сме забравили и далечните, по-екзотични за българина дестинации. Ирина Шаламандова ще ви заведе до Гватемала - земята на вечната пролет. Родината на маите и до днес е съхранила индианския си дух, пощадена донякъде от посегателството на конквистадорите. Един съвременен "поход" между колоритни градове, типични селца, огнедишащи вулканични върхове и езеро, образувано в отдавна изстинал кратер.

Четете повече на страниците на списание "Одисей"!

Одисей


  Назад към Новини