Архив

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) е пълноправен член на ЕКТАА

10.01.2007

АБТТА е приета като единствен представител от страна на България за редовен член на 94-та годишна среща на европейската организация

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти - АБТТА е приета за пълноправен член в най-авторитетната европейска организация в туризма - ECTAA. Основана през 1961 г., в ECTAA днес членуват националните асоциации на туристическите агенти на всички страни членки на ЕС. Асоциациите на страните кандидати за членове на ЕС членуват като асоциирани. АБТТА бе асоцииран член в продължение на близо три години.

Непосредствено преди приемането на България за страна член на ЕС, АБТТА бе приета единодушно като единствен представител от страна на България за редовен член. Статутът на пълноправен член осигурява много предимства, сред които следва да се изтъкне позицията, която осигурява ЕКТАА, за равностоен контакт с ЕК по всички въпроси, свързани с развитието на туризма. Като задължение на редовен член, АБТТА представи кандидатури за директор и заместник-директор в борда на директорите на ЕКТАА.

На 94-годишна среща на ЕКТАА са поставени няколко основни теми - нови визови изисквания за граждани от страни извън ЕС, унифициране на критериите за качество в туризма и въвеждане на единни световни стандарти, регулиране на общия пазар на въздушен транспорт чрез хармонизиране на цените на самолетни билети на територията на ЕС, създаване на гаранционни фондове за обезщетяване на пътниците в случай на фалит на авиокомпания.

Годишната среща единодушно избра г-жа Ирина Найденова и г-жа Александра Илиева за директор и заместник-директор в Борда на директорите на ЕКТАА. Със своите представители в този управителен орган, АБТТА пряко участва в управлението на ЕКТАА, във формирането на политиката на организацията в защита интересите на туристическите агенции от страните членки на ЕС. Членовете на АБТТА имат пълен достъп до информационната база на ЕКТАА, до всички въпроси които са дискутирани до момента с ЕК, до всички казуси и решения по тях, които са разглеждани в съдебни спорове в страните от ЕС, до всички въпроси, които ЕК обсъжда с ЕКТАА по развитието на стратегията и актуалните проблеми в туризма в страните от ЕС.

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) прие предизвикателството да организира среща на ЕКТАА през май 2008 г. в София. Това събитие ще даде възможност на българския туризъм в лицето на АБТТА да се представи по най-добрия начин на европейския туристически пазар, да даде нова перспектива на своите членове в партньорството им с туроператори и туристически агенти от страните на ЕС. Като пълноправен член България е поканена да председателства ЕКТАА през 2008 г. Едно изключително предизвикателство, което предоставя уникален шанс на българският туризъм да заеме достойно място в ЕС.

(Информацията за Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) е любезно предоставена за сайта на БХРА - www.bhra-bg.org от д-р Байко Байков, член на УС на АБТТА)


  Назад към Новини