Архив

Традиционните празници на Хисар - под знака на много история, аромат на рози и хубаво вино

15.06.2006

Акцент тази година беше научната конференция „Археологическото наследство на община Хисар и древна България”

   От 5-ти до 11-ти юни т.г. се проведоха традиционните празници на община Хисар. Тазгодишният акцент на беше научна конференция на тема "Археологическото наследство на община Хисар и древна България". В нея взеха участие с доклади и презентации научните работници: Анелия Божкова, Дияна Стоянова, Людмил Вагалински, Тотко Стоянов и други, които представиха малко известни факти от уникалното културно-историческо богатство на района. Научната конференция беше посветена на 30- годишнината от обявяването на Националния археологически резерват в Хисар.

   На празниците гостуваха известни българи, родени в града като певицата Мими Иванова - патрон на шоуто "Децата на Хисар пеят песните на Мими Иванова" и художника Вълчан Петров - с изложба на цикъла "Зодиакални знаци". В традиционният театрален фестивал дебютираха формации от Пазарджик, Ботевград, Кортен, Първомай, Брезово, Перущица, с.Черни осъм. Поетичното матине представи новия "Алманах на хисарските поети и литератори".

   Официалните гости посетиха с. Старосел, където участваха в ритуал "Розобер", разгледаха тракийските гробници, а след това дегустираха и вината от новата реколта на винарска изба "Старосел". Участниците в традиционните празници на община Хисар, които всяка година увеличават своите приятели и гости са категорични, че всеки път в града се случва нещо хубаво и различно, а този път празниците са минали под знака на много история, аромат на рози и хубаво вино…

   Хисар - един от най-зелените и чистите български градове изненадва все повече с бързото развитие на туризма и на СПА хотелите, които привличат много български и чуждестранни гости. Най-известни са 22-та лечебни извора, които лекуват различни бъбречни, жлъчни, стомашно-чревни и други заболявания. Туристите харесват красивите паркове на града, които са с площ над 340 дка и са залесени с над 300 дървесни вида - липа, люляк, чемшир, черен и бял бор, бряст и др. Сред най-известните е градината около почивната станция на Министерския съвет с над 200 вида дървета, много от които вписани в Червената книга. Само на 20 км от Хисар е уникалния тракийски храм до с. Старосел - най-големият открит до сега тракийски царски комплекс с храм-мавзолей, включен в 100 национални туристически обекти на България.


  Назад към Новини