Архив

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕДИИТЕ

23.02.2004

На 20 ноември 2003 г. се проведе третият Национален конкурс за “Готвач на годината - 2003” в рамките на 22-я “Панаир на туризма и свободното време” във Варна. В състезанието, традиционно организирано от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация (ВАРХ) този пък се включиха и Варненската туристическа камара и Съюза на собствениците за развитие на КК“Златни пясъци”. Конкурсът се организира в комплекса с любезното домакинство на четиризвездния хотел “Палм Бийч”.

Традиционното събитие вече трета година привлича професионалисти от цялата страна с желанието да покажат най-доброто в една от трудните професии в туристическата индустрия, както и усилията на членовете на БХРА да запазят и развиват традициите в готварството. Медиен партньор на конкурса беше списанието за професионалистите в туризма - НОtels & REstaurants MAGazine.

Тазгодишното състезание между участниците от цялата страна беше по зададена тема – топло предястие, приготвено от филе от сом с три гарнитури” за 3 куверта и основно ястие, приготвено на база на телешко бонфиле със сложна гарнитура за 2 куверта. Журито с председател Любомир Попов, преподавател в ТОХ, заместник-директор на школата на МВТУ в ТОХ, включваше едни от известните професионалисти в бранша :

Светлана Кръстева - главен технолог на Saint Ellas, завършила висша кулинария във Висшето училище за френска кухня “Феранди” към търговската камара на Париж, Елефтерия Димитрова, дългогодишен главен готвач - студена кухня, дизайнер на студена кухня в хотел “Интернационал” и Гранд хотел “Варна”, Веселин Шарков – собственик на заведения в КК “Златни пясъци”, бивш главен кулинар на КК “Златни пясъци”, носител на Годишната награда на БХРА за ресторантьор на 2002г., Михаил Марковски, заместник-председател на Българската асоциация на сомелиерите, Тодор Янакиев – известен ресторантьор в Търговище и Варна, ресторантьор на БХРА за 1998 г., член на УС на БХРА, г-н Костадин Шишков – управител на ресторант “Димят”, дългогодишен преподавател по организация и техника на обслужването в учебен център на КК”Златни пясъци”, г-н Нено Йовчев, бивш главен технолог на КК”Златни пясъци”, един от специалистите участвал в единния рецептурник на “Балкантурист”.

Трите първи награди в конкурса връчиха :

“Сачи – кремвирши от месо” - генералният спонсор на Националния конкурс “Готвач на годината” за 2003 г. “
Солинген – Цветко Георгиев” - водещата фирма в продажбите на качествени готварски, месарски и др. професионални инструменти
“Рока” – България АД – световният символ за качество, дизайн и висок стандарт, марката, която предлага всичко за банята.

Спонсори на конкурса бяха още и :

Festa Wine Company – компанията, получила три поредни награди “Златен ритон” за 2001, 2002 и 2003 г. на “Винария” за вино “Шардоне”.
“Дона” – фирмата, която вече осем години произвежда над 300 вида месни асортименти с девиза “Вкусът има значение”.
“Добруджански хляб” АД – първият приватизиран хлебозавод в България, утвърдил нов стандарт в потреблението на хляб с продуктовата серия “Златна Добруджа”, днес предприятие с индустриален характер на производство – до момента най-големия като производствена единица в страната.
“САНДРА Л.Т.” ООД – представител на FAGOR за България, фирмата, която извършва проектиране доставка, монгаж и сервиз на малки, средни и големи ресторантьорски кухни и оборудване за кетеринг.
“ВЕЕС” ООД – фирмата традиционен вносител, производител и доставнич на риба и рибни продукти за североизточна България и курортите по цялото Черноморие.
Sofia City Info Guide – месечният информационен справочник на столицата, който излиза вече 10 години, носител на първа награда на Медийния фестивал в КК”Албена” в категория “Месечни стравочници и пътеводители”.
Изпълнителната агенция за национална туристическа реклама и информация (ИАНТРИ) – агенцията, която организира и координира националното представяне на Република България в чужбина и изгражда представата за страната като целогодишна туристическа дестинация.


  Назад към Новини