Архив

Участниците в юбилейното Международно туристическо изложение “Планините на България – гостоприемство в четири сезона”, обсъдиха предизвикателствата пред новият зимен сезон

21.10.2013

Х-то Международно туристическо изложение за планински туризъм “Планините на България – гостоприемство в четири сезона”, организирано от РТА „Родопи”, под патронажа на Министерство на икономиката и енергетиката се състоя от 10 до 13 октомври 2013 г. в к.к. «Пампорово». В изложението участваха български курорти, общини, туристически сдружения, хотелиери и туроператори, както и представители от Турция, Гърция, Унгария, Германия, Австрия и САЩ.

В дискусионната част на изложението бяха презентирани нови туристически продукти включени в календара на предстоящия сезон Зима 2013-2014 на Община Банско, Община Чепеларе, Община Смолян и к.к. „Пампорово”. Община Габрово, Община Троян и Регион Сливен представиха реализирани туристически проекти и пакети, включващи нови културно-исторически обекти.

Домакините от „Пампорово” АД очакват ръст от 20 процента при записванията на британски туристи за предстоящият сезон, повишен интерес от българските клиенти, както и на нови пазари – Дания, Полша, Македония. Сред инвестициите на „Пампорово” са нов четириседалков лифт от м. „Двата моста” до връх Снежанка и нови лифткарти с чипове, които ще облекчат натоварването на лифтовите станции.

В рамките на проведените дискусии, относно ролята на нормативната уредба за състоянието на туризма в страната, участниците във форума стигнаха до единодушно мнение по следните проблеми:

- Необходимо е срочно да се реши комплексът от проблеми, свързан с облекчаване на визовия режим за страните, които са основни емитиращи пазари на българския туризъм – Русия, Украйна, Молдова, Турция.

- Изпълнение на Закон за туризъм в посока на обособяване на туристическите райони в България и създаване на организации за управление на тези дестинации.

- Необходимо е да се вземат изключително бързи и адекватни мерки за подобряване на транспортната достъпност към и в Средните Родопи Асеновград – Пампорово – Смолян – Стойките, преди настъпващият зимен сезон.


  Назад към Новини