Архив

Любителите на мелнишкото вино се веселиха на фестивала „Гроздобер в Мелник”

07.10.2013

На 5 октомври, с песни и танци на мегдана в Мелник, винопроизводители и любители на дионисиевата напитка се веселиха на втория фестивал „ГРОЗДОБЕР В МЕЛНИК” и благодариха за божествената напитка - виното, благославяйки двете големи сили - плодородието на земята и човешкия труд.Организаторите на фестивала: Община Сандански, Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански, Туристически информационен център – Сандански, Читалище „Емануил Васкидович” и гостите на гр. Мелник посрещнаха гроздоберачите и пълна каруца с грозде от известната „широка мелнишка” лоза, а ансамбъл „Празник” направи възстановка на древния народен ритуал за производство на гъсто мелнишко вино.

Специален гост на фестивала беше солистката на световноизвестното трио Бисерови – Любимка Бисерова, която зарадва гостите с китка пирински песни. Чуждестранни и български гости на най-малкия град в България се включиха с желание в готвенето на местни гозби от бабината кухня – точиха ентусиазирано кори за баница с жените от читалището в село Левуново, биха мътеница и бъркаха качамак с читалище Катунци и си хапваха сладко направо от тавите на склавските майсторки на погачите. А най-ентусиазираните се научиха да играят македонско хоро и попяха с читалищата от Сандански и с. Пирин. Мелничанки демонстрираха как се правят известните мелнишки сърмички и десерт с шира и орехи. Организира се търг с наддаване за най-засуканите гозби от бабината кухня, след който на мегдана се завъртяха хора и ръченици.

В атмосферата на старата мелнишка чаршия гостите на веселбата отпиваха по глътка мелнишко вино от винарските изби „Вила Мелник”, „Златен Рожен” и „Мелнишка ласка”.


  Назад към Новини