Архив

"Стандарт" съветва чужденци как да правят културно-исторически маршрути

07.10.2013

в-к „Стандарт”, стр. 11; 5.10.2013 г.

Златен медал за Чудесата

Учредяват в София българо-украинска туристическа палата

Фото Антон Чалъков
 

Златен медал "Климент Охридски" за кампанията "Чудесата на България" получи главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова от Балканската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. От името на почетния председател на БХРА Благой Рагин престижното отличие й бе връчено вчера от Александър Новиковски, президент на Асоциацията на лидерите на туристическата индустрия на Украйна. Той и бизнесменът Андрей Луканов от ръководството на украинската организация са в България, за да учредят заедно с БХРА Българо-украинска туристическа палата. Чрез нея браншът в двете държави ще може да получава пълна информация за възможностите за туризъм, конкретни маршрути и цени. Отделно палатата ще действа като бизнес инкубатор, в който фирми от двете страни ще обменят информация за общ бизнес, каза Новиковски на срещата си с г-жа Бозукова. Той поиска от нея съдействие при представянето на наши културно-исторически маршрути, които биха били интересни за украинските туристи.
Освен презентация за "Чудесата на България" и свързаните с тях маршрути ще предоставим на палатата информация за турове, свързани с винен туризъм, спа и балнеолечение, каза г-жа Бозукова.  
България е стратегически важна за нас, тя е на четвърто място като предпочитана дестинация след Турция, Гърция и Полша, обясни Новиковски. И съобщи, че за последната година има 15% ръст на украинските туристи в България. Причината са евтините самолетни билети с нискотарифни компании, които три пъти седмично имат полети до страната ни. Новиковски е собственик на туроператорска агенция, която годишно има 160-180 000 клиенти. Двамата бизнесмени са имали срещи у нас с ректори на висши училища в областта на туризма, за да договорят обмен на студенти. Искаме нашите младежи да карат практика си в България - като туроператори, администратори на хотели, аниматори, за да може след това адекватно да отговарят на очакванията на българските туристи в Украйна, обясни Луканов..  С Украйна имаме много общи неща - кирилицата, православието, манталитетът, длъжни сме да развиваме връзките между двете държави, заключи Благой Рагин.


  Назад към Новини