Архив

Ресторантьори пак поискаха забраната за пушене да падне

03.10.2013

01.10.2013, Новинарски сайт „Труд”, Бизнес

Ресторантьори и хотелиери възобновиха исканията си за либерализиране на забраната за пушене в заведенията. Във вторник те изпратиха писмо до премиера Пламен Орешарски и председателя на парламента Михаил Миков с искане за среща. В него припомнят, че падането на пълната забрана беше един от ангажиментите на управляващите в защита на малкия и средния бизнес.

“В периода преди парламентарните избори многократно се говори за мерките, които ще защитят работните места и ще насърчат развитието на малкия бизнес, като една от обсъжданите мерки в нашия сектор е възможността за въвеждане на изключения от забранителния режим”, пишат в писмото 28 организации.

В него се посочва, че ресторантьорите са на крачка от протести. Припомня се, че от влизането на забраната в сила на 1 юни 2012 г. досега са затворили на 20-25% от заведенията, а 15 хил. души са останали без работа. Ресторантьорите прогнозират по-голямо свиване на оборотите и фалити през зимата, тъй като времето не позволява да се пуши навън. Финансовите затруднения в бранша пък създавали предпоставки правилата да се нарушават. Освен това проверките за пушачи се превърнали в източник на “масова корупция”.

“Възникнаха твърди тарифи за протекция”, твърдят от бранша. И се аргументират със статистика за събраните глоби. “През 2011 г. са събрани 276 хил. лв., през 2012 са 184 000 лв. при много по-сериозни санкции и пълна забрана”, твърдят ресторантьорите.

 


  Назад към Новини