Архив

Рока България АД отново е сред най-зелените компании у нас

08.07.2013

За пореден път Рока България АД получава признание за зелени политики, за работата и инвестициите на компанията в устойчив бизнес и опазване на околната среда. В края на месец юни експертно международно жури отличи фирмите с най-голям принос за внедряване на зелените бизнес практики и развиването им на българска почва в националния конкурс Най-зелените компании в България, който b2b Media организира за трета година. Рока България АД зае второ място в категория Индустрия, производствен сектор, рециклираща промишленост, управление на отпадъци.

Рока България впечатли журито с политиката си по опазване на околната среда и приложението й на практика в целия производствен процес и продуктите на компанията. Българските потребители сами могат да оценят резултата от тези политики чрез продуктите на компанията. Във всички продукти се влагат технологии за все по-голяма икономия на вода и енергия. Компанията работи за намаляване на необходимият обем вода за ефективна работа на механизма за измиване на тоалетната чиния, включително при продуктите в икономичния ценови клас. Например, моноблок Mira Compact на марката Fayans е с механизъм 4,5/3л. вместо обичайните 6/3 л. При разработване на всички нови модели в компанията, стремежът е към постигне на същото качество и ефективност на измиване, като при 6/3 литра, но с 4,5/3 литра вода. При сравнително изчисление на средното потребление на едно четиричленно българско семейство, намаленият капацитет на казанчето може да спести приблизително 1000 литра вода на месец. Важно е да се отбележи, че това намалено потребление не се отразява на качеството на измиване.

Друг пример са смесителните батерии. Технологиите, които Roca разработва водят до 50% икономия на вода в смесителите. Те включват и механизми за регулиране на водната струя, ограничители на дебита на водната струя на батерии за бани и кухни, енергоспестяващи и термостатични батерии, и отново, без това да се отразява на качеството на потребление. Икономията на вода в санитарните помещения е от особено значение за съхранението на този природен ресурс, защото именно там се реализира най-голямото потребление в ежедневието.

Продукцията на компанията е крайния израз на отговорното отношение на Рока България към природата и опазването на ресурсите. Отговорността на компанията започва от проектирането и продължава в целия производствен процес. Най-важният пример за това как Рока България работи за опазване на околната среда и пестенето на вода и енергия във всички процеси и продукти е програмата Zero Waste (Нулев отпадък) с краен срок 2020 г.. Програмата включва целенасочена политика по управлението на енергията и повторното използване на отпадъците от всички производствени процеси във всички производствени звена на компанията по света, включително България.


  Назад към Новини