Архив

КОМЕНТАР НА ПРОФОН ОТНОСНО РЕПОРТАЖ В ПРЕДАВАНЕТО „ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА“, ПОСВЕТЕН НА ДЕЙНОСТТА НА ЕАЗИПА В СЕКТОРА НА ПУБЛИЧНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МУЗИКА, ИЗЛЪЧЕН НА 01.07.2013 Г. ПО НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

03.07.2013

http://www.gospodari.com/?go=video&p=detail&videoId=8631

 

  • ПРОФОН е дружество за колективно управление на права, носител на първа регистрация в Министерство на културата и удостоверение за право да упражнява тази дейност от министъра на културата, съгласно изискванията на Закона за авторското право и сродните права, приети през март 2011 г. Идеята на законодателя бе с тези промени да прекрати необоснованото присъствие на пазара на колективно управление на права на организации, които нямат реално покритие като членска маса, необходимите технологии (база данни, софтуер и развита система за събиране и разпределение), както и достатъчно административен капацитет, за да упражняват дейността по колективно управление прозрачно и в унисон със закона. За съжаление, промените в закона не постигнаха своята цел и вече повече от две години подобни дружества продължават да действат на пазара, основно на публично изпълнение, като подвеждат ползвателите относно обема на своята представителна власт.
  • ПРОФОН не коментира правото на членовете на ЕАЗИПА да се сдружават, но настоява дружеството да преустанови порочната практика да предлага на ползвателите от сектора на публично изпълнение – хотели, ресторанти, заведения, магазини и други търговски обекти – договори за уреждане на права, които не притежава и няма как да управлява. ПРОФОН е забранил категорично с две нотариални покани на ЕАЗИПА да се разпорежда с представлявания от него репертоар, който включва десетки хиляди записа и на практика представлява над 90 % от чуждестранния и национален хитов репертоар, който е от най-голям интерес за ползвателите и е в активна ротация. Тези забрани са грубо пренебрегнати!

          Считаме, че поведението на ЕАЗИПА на този пазар представлява нелоялна конкуренция, от една страна, поради дъмпинговите ниски цени, обясними скачеството и количеството на значително по-ограничения репертоар на ЕАЗИПА, но без това да става ясно на ползвателите, които видно от репортажа остават с впечатление, че могат да ползват в своите обекти каквато музика пожелаят. Смятаме, че демонстрираните в репортажа практики от ЕАЗИПА сериозно дискредитират сектора на колективно управление, доколкото подвеждат ползвателите относно обема на отстъпените им права и възможността за неограничено ползване на музика при сключен договор с ЕАЗИПА. Така ЕАЗИПА поставя ползвателите в рискова ситуация в случай на проверка от страна на контролните органи.

  • Сериозно възразяваме и срещу внушенията, правени от техни представители, за наличие на представителна власт на контролни органи. Ползватели споделят както пред нас, така и пред  легитимните органи за административен контрол по см. на ЗАПСП – Министерство на културата, че пред тях от ЕАЗИПА се представят като:
    •  организация с европейски статут;
    •  орган, чиито представители са овластени да прилагат закона съвместно с държавни институции като Министерство на културата и МВР, както и че
    • техните представители, наречени подвеждащо ИНСПЕКТОРИ, имат специални правомощията да налагат санкции и глоби.

НИЩО ОТ ТОВА НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА И НА РАЗПОРЕДБИТЕ НА ЗАКОНА!

  • Секторът за колективно управление е стратегически за музикалната индустрия и ПРОФОН вижда в този сектор преди всичко партньори и бизнес, който повишава качеството на предлаганите услуги, използвайки музика. Нашият подход към ползвателите на музика е колегиален и партньорски, а не конфронтационен. В този смисъл ние не можем да приемем методите на комуникация на емисарите на ЕАЗИПА  - тиражирането на неверни твърдения, злоупотребата със заплахи, агресивността, както и използването на недопустими внушения. Репортажът на Господари на Ефира демаскира действията на представителите на ЕАЗИПА и илюстрира дестабилизиращия ефект, който те имат върху сектора на публично изпълнение и репутацията на колективното управление на права.
  • Освен това, ние силно възразяваме срещу всякакви опити ЕАЗИПА да получи регистрация в Министерство на културата, равностойна на тази при дружествата като ПРОФОН и Музикаутор. Ако това се случи, ще бъдат обезсмислени основни разпоредби от закона, нарушен справедливия баланс на пазара и ще бъде пренебрегната волята на законодателя за гарантиране на прозрачност, предвидимост и спокойствие за ползвателите на защитена музика, когато спазват изискванията на закона. Тези важни съображения на законодателя са  формулирани в мотивите към законопроекта, като неделима част от тълкуването и прилагането на законовите текстове от чл.40 и сл. на ЗАПСП (обн. ДВ бр.25/25.03.2011г.). Целта на промените беше ясна - да се даде път на реално действащите и ефективни дружества за колективно управление на права, да има пълна прозрачност в техните действия по събиране, разпределение и изплащане на възнагражденията, да се гарантира достатъчна степен на закрила и стабилност за спазилите закона ползватели, при наличие на договор с легитимните  дружества, и така да се защити общественият интерес.
  • ПРОФОН събира възнаграждения за видовете права, които управлява легитимно по регистрация в Министерство на културата. Дружеството разпределя тези средства по възможно най-софистицирания, модерен и справедлив начин, максимално близък към реалното използване (на принципа per track/per second), а не на база произволни принципи и на калпак, какъвто е случаят при ЕАЗИПА. ПРОФОН инвестира в нова информационна система с много подробен интерфейс, който позволява разпределение включително и на студийните музиканти, бек вокалисти и други участници в реализирането на един запис. Предстои лансирането на системата myProphon, която вече е тествана  и работи,  и очаква своето активиране с новия сайт на дружеството. Чрез тази услуга правоносителите ще могат да регистрират своите нови записи в системата с всички необходими реквизити за по-точно разпределение. Освен това, myProphon засилва допълнително прозрачността, доколкото правоносителите сами ще могат да проверяват своята сметка в дружеството и да проследяват лично способите на използване по медии, брой ротации и други реквизити, важни за формиране на възнаграждението.
  • Не на последно място, ПРОФОН работи в пълен унисон с данъчните и счетоводни стандарти в България. За четвърта година дейността на ПРОФОН е обект на независим одит, който ежегодно излиза с положителен доклад, без никакви съществени забележки. Това е една сериозна гаранция за законосъобразността на дейността на дружеството пред правоносителите, пред ползвателите на музика и пред държавните органи. Съвсем логично възниква въпросът дали ЕАЗИПА отговаря на подобни изисквания и високи стандарти?
  • Освен това дейността на ПРОФОН има огромно икономическо и  социално измерение, доколкото приходите от колективно управление на права в България представляват над 39 % от всички приходи на музикалната индустрия в страната, при 6 %  средна стойност в световен мащаб. Това означава, че общественият интерес диктува да бъдат подкрепени именно дружествата, които действат като фактор за икономически растеж  и подкрепа на талантите на България.
  • Въпреки че не включва в името си израза „европейска агенция“, ПРОФОН е част от една международна и европейска инфраструктура за колективно управление на права, посредством множеството билатерални споразумения с чуждестранни дружества от цял свят, както и чрез все по-важните директни членства на големи независими компании и агрегатори на продуцентски и изпълнителски права от чужбина. Тази партньорска инфраструктура е особено чувствителна към прилагането на добри практики и стандарти за колективно управление на права като важен елемент за изграждане на международния имидж на страната ни в сферата на интелектуалната собственост. Препятстването на нормалната дейност на дружеството в страната се отразява негативно и върху тази инфраструктура.
  • В този смисъл, ако институциите на България и бизнесът, използващ активно музика, продължават да неглижират проблема с нуждата от стабилизиране на сектора за колективно управление, да отказват подкрепа за легитимните дружества като ПРОФОН и Музикаутор и да толерират непрозрачните и съмнителни действия на дружества без ясна легитимация като ЕАЗИПА, те рискуват да опорочат правоприлагането и да задълбочат проблемите с чуждестранните инвеститори, така необходими на България в период на икономическа криза.
  • Този проблем е още по-неотложен за решаване в контекста на неблагоприятните последици за България от повторното включване на страната ни в Списъка за наблюдение към Доклад 301 на Американския търговски представител за 2013 г.

  Назад към Новини