Архив

Уникален Средновековен атракцион в Мезешката крепост отвори врати за туристи

21.06.2013

Уникален Средновековен атракцион беше открит на 19 юни т.г. в района на крепостта край село Мезек. Военен лагер с палаткови съоръжения, каруци и макети на коне са само малка част от атракциите, които вече посрещат посетителите на Средновековната крепост. На откриването присъстваха и.д. областният управител на Хасково Николай Нанев, кметовете на Свиленград инж. Георги Манолов и на Ивайловград Диана Овчарова, консулът на България в Одрин Руско Георгиев, общински съветници на Община Свиленград, както и много жители на Свиленград, Мезек и околностите. „Радваме се, че с този проект създаваме атрактивен туристически продукт, за да привличаме в село Мезек и региона повече както родни, така и чуждестранни посетители”, заяви ръководителят на проекта инж. Иванка Димитрова.

Гостите на събитието имаха възможност да видят възстановка на средновековен военен лагер, настъпление и мирни преговори между войски в реставрираната крепост по проекта на Община Свиленград „С богатството на миналото към атрактивно бъдеще”. В постановкатa се включиха Любен Чаталов, Пламен Сираков, Дидо Мачев, Георги Керменски, Астор, както и много местни любители-актьори. В рамките на откриването беше представена и възстановка на ритуали и обичаи от времето на траките. Спектакълът включваше богати мултимедийни ефекти, с чиято помощ се представят лов на дивеч, ритуално погребение и тракийски танци, както и единствените в световен мащаб триизмерни холограми на исторически предмети, открити в гробницата.

Целта на проекта на Община Свиленград „С богатството на миналото към атрактивно бъдеще” е подкрепа и подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура на Средновековната крепост и Тракийската гробница в с. Мезек. Той е финансиран от ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г., а общата му стойност е 3 142 267 лева. Туристите могат да участват и в игри - пейнтбол, стрелба с лъкове, арбалети, хвърляне на ласо и други. Изградена е и пикник зона с маси и столове от дънери. В реализацията на проекта ще бъдат финализирани и останалите дейности – изграждане на велоалея до село Мезек, стрийт арт рисунки по пътя към Тракийската куполна гробница и др.


  Назад към Новини