Архив

Кухнята ни е бонус дори за парижани

29.04.2013

29 април 2013 г., Вестник „Стандарт”, бр. 7276 Полетите не стигат

enrgo-pro

София. Френските туроператори се влюбиха в родните чудеса.

"Не очаквахме такава природа, история и културни забележителности.", обясниха те след престоя си у нас. За краткия си престой туроператорите успяха да разгледат София, Стария Пловдив, Казанлък, Велинград, Велико Търново, Царевец и да се насладят на спектакъла "Звук и светлина" в старопрестолната столица.

"Имате уникални места, които да покажете на света.", обясниха в края на престоя си гостите. И обещаха да се върнат още през септември, но с групи туристи.

 

"Спокойни сме за нашите клиенти, защото България ще надскочи очакванията им.", обясняват французите.

Освен от културните и исторически забележителностите гостите останаха очаровани и от родната кухня. Още от посрещането им в България французите бяха изненадани с цяло печено каракачанско агне. От първата хапка европейците поискаха да научат тайната на ястието, приготвено за тях в хотела на Рагин. Шефът на хотелиерите веднага им разясни, че всъщност агнето е от традиционна родна порода и се е хранило с билки и треви в екологично чист район и на това се дължат вкусовите му качества.

Представителите на една от най-изкушените гастрономически нации в света оцениха по достойнство и шоколадовите десерти, поднесени им в столично заведение.

 

Според френските туроператори има само няколко дребни камъчета, които пречат на родния туризъм. На първо място звездите на хотелите ви не отговарят на категорията си, твърдят чужденците.

"Eдни са подценени и вместо 4 са получили 3. Други пък не заслужават това, което са защитили. Объркващо е за чуждите туроператори и трудно ще правите бизнес така.", обясняват французите.

"Третият минус след рекламата и категоризацията е липсата на достатъчно полети - има едва три седмично. От Париж до Тунис например има 10 полета на ден. Чехия пък предлага 4-дневна почивка от порядъка на 240 евро със самолета, трансфера, нощувки и закуски. Затова и французите ходят там по 11 пъти годишно.", обяснява Абдел Кчук, отговорник на една от най-големите френски агенции.

Най-важна е обаче рекламата, да се говори за вас, иначе защо строите хотели и ресторанти, които да останат празни, питат гостите. Според тях 7 млн. туристи годишно за България е твърде малко, защото можем в пъти повече.

Наталия Малчева


  Назад към Новини