Архив

Южните съседи резервират почивка на нашето море

22.04.2013

11.04.2013, вестник „Стандарт”, Добрич

Очакваме добър туристически сезон, каза пред журналисти председателят на регионалната структура на БАХР в североизточна България Димитър Димитров.

По данни от проведените борси и направените ранни записвания, към момента с колегите отчитаме ръст на туристи за лятото от Русия, Украйна, Беларус, допълни още Димитров. "Добри са записванията и се очаква това лято също ръст на гостите по нашето Черноморие от Чехия и Полша. Това, което на всички ни направи впечатление е, че към момента имаме доста записвания за почивка по нашето Черноморие на туристи от Турция, като определено ще имаме ръст на гостите от тази дестинация" - каза още Димитров.

Той добави, че браншът продължава да настоява да руските туристи да се издават безсрочни визи, което ще позволи на руските туристи да идват не само през лятото, а и през зимата в планинските ни курорти за зимен, ловен и културен туризъм - през цялата година. Прогнозно, според него ръстът на румънци по морето ще е около 5-6 на сто, колкото и миналата година. Пред старта на сезона, тъй като хотелите по морето поетапно започват работа активно около Великден, като основен проблем Димитров посочи плажовете. "По Добруджанското Черноморие имаме най-големите и не застроени плажни ивици, но именно тяхната големина е причината те да не могат да намерят стопани. Надяваме се, държавата да прояви разбиране, да направи плажовете на по-малки, за да може те да бъдат стопанисвани. Така те ще са почистени, с осигурено обслужване, което ще бъде полезно както за бизнеса, така и за туристите", заяви браншовикът.

Като любопитен факт той добави, че има запитвания към туристически агенции за почивка у нас от Китай и Индия. "Това са по-екзотични за нас гости, които имат специфични изисквания. Индийците, например, държат да може да им се предложи индийска кухня, а китайците пък много се интересуват от културен туризъм - исторически и културни забележителности. Страната ни е непозната за тях дестинация, която е богата като история и можем да ги привлечем, защото има какво да им покажем" - допълва Димитров.

Виржиния Георгиева


  Назад към Новини