Архив

Делегация от БХРА проведе работно посещение в гр. Охрид, Р Македония

17.04.2013

На 12 и 13 април 2013 г. делегация от членове на Управителния и Контролния съвет на БХРА и хотелиери от Царево, Хисар, Казанлък, Сандански, Велинград, Стара планина, Девин и Смолян ръководена от Председателят на асоциацията Благой Рагин направи работно посещение в РМакедония. В програмата на посещението се състоя работна среща в хотел „Дончо” - гр. Охрид, на членовете на асоциацията с колегите от македонския туристически бизнес, както и представяне на рекламно-информационни материали.

ВАНА

 

ВАНА

 

Дончо Таневски – президент на НОТАМ и колегите му от Македония, благодариха за възможността да се срещнат с представителите на БХРА и да споделят своя опит в излизането на нови пазари като Холандския. Преди една година хотелиерите от Македония са провели среща с туроператори от Холандия и са договори единни цени за услугите. Започнали са с два чартъра, сега имат четири. Според тях е важно да се предлага освен културен туризъм и посещение в съседни страни – Албания и Гърция. Отделно имат посещения от 15-20 групи годишно от по 20-30 души за поклоннически туризъм, като 20% от тях се връщат втори път, което значи, че са останали доволни. Сега биха желали да направим заедно нещо ново и различно, като туристически продукт включващ Македония и България, защото туроператорите търсят винаги нещо ново. Радослав Симевски – мениджър на хотел „Макпетрол” в планинския курорт Маврово сподели, че втора година посреща холандски гости и те са много доволни от почивката си.

ВАНА

 

ВАНА

 

Г-жа Ивелина Кючукова - изп. директор на туристическа агенция BalkaNova представи разработваният в продължение на две години общ маршрут за културен туризъм на Балканите - България и Македония. В края на месец април и през м. септември на посещение в България ще бъдат представители на туроператори от Франция. Гостите от Франция които са посетили България през миналата година, са дали положителни оценки на туристическия продукт. На срещата се изказаха мнения за необходимостта държавните институции да отделят повече средства за маркетинг на определени пазари и целеви групи туристи.

ВАНА

 

ВАНА

 

Любезните домакини от НОТАМ дадоха официална вечеря на българските колеги с кулинарни специалитети от Македония и вина от местни изби, а фолклорният оркестър допълваше доброто настроение. Гостите от БХРА разгледаха църквите и манастирите в старият град, Самуиловата крепост, историческият музей и се запознаха със старинно ателие за ръчно производство на хартия. Г-н Рагин и членове на асоциацията посетиха хотел „Гранит” в Охрид и хотел „Милениум Палас” в гр. Битоля и опитаха местни ястия, приготвени на пещ.

С направеното посещение, още веднъж се затвърди желанието и необходимостта от съвместна дейност и работа между български и македонски колеги в областта на туризма.


  Назад към Новини