Архив

Хотелиери vs. Енергото

08.04.2013

8 април 2013 г., вестник „Стандарт”, бр. 7255, стр. 20

Плащаме 75% от сметките в аванс, лъжат ни с ниско напрежение, твърдят от туристическата камара

enrgo-pro

Хотелиери се заканват да блокират старта на летния сезон по морето, ако не се разрешат проблемите им с Енергото. "Днес изпращаме колективна жалба, придружена с 15 искания и подписи на всички, които развиват бизнес в Североизточна България, на територията, където оперира "Енерго-про".

Писмото ще бъде изпратено на президента, омбудсмана, премиера, министъра на икономиката и енергетиката и ДКЕВР. Поводът е това, че нито едно от другите ЕРП-та не взема авансово 75 % върху сметката за ток, която плащаме за месеца", съобщи пред "Стандарт" председателят на регионалната професионална браншова структура за североизточна България Димитър Димитров. За да е по-ясно какъв е казусът, Димитров даде следния пример: Ако месечната сметка на един обект е 1000 лв., то собственикът му плаща освен тези 1000, и още 750 лв., които са аванс за следващия месец. "Това се прави единствено от "Енерго-про" и в условията на криза буквално убива малкия и среден бизнес. Голяма част от обектите по Черноморието са именно малки семейни хотели и заведения, които са поставени на колене от монополното положение на електроразпределителното дружество. На практика именно ние - бизнесът, го дотираме. В условия на криза сме длъжни да осигурим средства на електрокомпанията, а тя не се интересува ние дали можем в този момент да направим това почти двойно плащане. Искаме да плащаме реалното си потребление", каза Димитров.

Той посочи и друг проблем, за който туристическият бранш иска решение. Става въпрос за качеството на тока, който се доставя от електроразпределителното дружество. "Закупихме от Германия т. нар. умен електромер. Освен, че отчита потребеното количество, уредът показва и подаваното напрежение. Монтирахме умния електромер в обект на един от колегите, член на асоциацията. И за месец се оказа, че подаваното електричество не е с напрежение 220 волта, а достига максимум 200 волта. Това за нас е проблем, защото имаме в кухните много техника - микровълнови, готварски печки, колекттомати и други, които при ниско и непостоянно напрежение не работят. Освен това ниското напрежение отнема и повече време за приготвянето на едно блюдо - ако нещо може да бъде сготвено за 10 минути, при по-ниско напрежение времето се удвоява. Досега се бунтуваше народът срещу високите сметки, сега обаче се надига малкият и среден бизнес и дори сме готови да блокираме туристическия сезон.  Искаме качествен ток", посочи Димитров. Браншът настоява и да може да поставя на електромерите и таблата на обектите си пломби от независими одиторски фирми. Сега при проверки масово се случва собствениците на обекти да не присъстват и после биват уведомявани от електроразпределителното дружество, че е констатирана нередност на електромера. "Данните на електромерите в туристическия бранш се отчитат дистанционно, така че не можем да приемем обяснения за по-дълъг период на отчитане, както това бе посочено за декемврийските сметки. И при нас те бяха завишени между 50 и 100 %", каза още Димитров.

Виржиния Георгиева


  Назад към Новини