Архив

Дестинация Сандански участва в годишната среща на EDEN мрежата в Брюксел

01.11.2012

Зам. кмета на община Сандански Младен Тимчев представи EDEN (European Destinations of Excellence) дестинация Сандански на годишната среща на мрежата в Брюксел и подписа меморандумa за разбирателство - Декларация на европейската мрежа на най-добрите дестинации за устойчив туризъм. С подписването на документа Сандански официално пое ангажимент да си сътрудничи с другите EDEN дестинации в мрежата и гарантира постоянен обмен на информация и познания за развитие на устойчив туризъм. Курортният град получи официална покана oт Брюксел и за присъединяване към Асоциация EDEN.

ВАНА

Община Сандански спечели правото да се нарича EDEN дестинация през 2009 година с проектната идея „Земя целуната от Бог” на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански и партньорството на общината в раздел Акватик туризъм - „Водата извор на живот и благоденствие”, в който бе разработен туристически маршрут „На път за жива вода”.

ВАНА

EDEN се стреми да насърчава развитието на модели за устойчив туризъм, като дава видимост на туристически дестинации, които са насочени както към опазването на природната среда и оказването на подкрепа на местните общности, така и към запазването и популяризирането на тяхното културно-историческо наследство. От учредяването на наградите през 2007г. досега над 100 дестинации от 26 държави участнички са спечелили правото да се наричат EDEN, сред които дванадесет са в България. На Балканската среща във Враца през юли т.г. Антонио Пецано, представител на Европейската комисия, посочи като най-добър пример за сътрудничество в България инициативата на Сандански и Керкини в РГърция, свързали се именно през мрежата на ЕДЕН дестинациите.


  Назад към Новини