Архив

Нови предложения за туристическа анимация представиха на фестивалът „Гроздобер в Мелник”

10.10.2012

На 6 октомври т.г. любителите на Мелник и мелнишкото вино се веселиха на фестивала „Гроздобер в Мелник”, който бе открит от домакините - читалище „Емануил Васкидович” с изпълнение на детска фолклорна група. Основната идея и стремеж на организаторите Община Сандански, Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански, Туристически информационен център – Сандански и Сдружение „За Мелник” бе да се отбележи едно от най-значимите събития в региона – гроздоберът.

ВАНА

Празненството започна на чаршията с пристигането на гроздоберачите и пълна каруца с грозде от „широка мелнишка” лоза, с песни за гроздобер, вино и любов и автентични македонски хора. Ансамбъл „Празник” направи възстановка на древния народен ритуал за производство на гъсто мелнишко вино. Чуждестранни и български гости на най-малкия град в България се включиха с желание в готвенето на местни гозби от бабината кухня – точиха кори за баница с жените от читалището в село Левуново, биха мътеница и бъркаха качамак с читалище Катунци и си хапваха сладко направо от тавите. А най-ентусиазираните се научиха да играят македонско хоро и попяха с читалищата от Сандански и Склаве.

ВАНА

В атмосферата на старата мелнишка чаршия гостите отпиваха от мелнишкото вино на винарска къща „Мелник” и изба „Мелнишка ласка”. Много бяха желаещите да изографисат икона, да изработят цветен витраж и да се докоснат до изкуството на дърворезбата – част от предложения за анимация на Туристически информационен център – Сандански, представени от ателие „Ликин”.

ВАНА

По залез слънце гостите си тръгнаха с весело настроение и вярата, че през февруари следващата година на фестивала „Златен грозд” отново ще отпият от гъстото мелнишко вино.


  Назад към Новини