Архив

Успешно приключи изпълнението на проект “Участие на гражданите в проект за културен туризъм „Света София”

04.10.2012

ВАНА

Асоциация Европейско висше училище по хотелиерство и туризъм с партньор Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация изпълниха проект “Участие на гражданите в проект за културен туризъм „Света София” с финансовата подкрепата на Столична община, Програма Европа, 2012 г. и реализиран в подкрепа на кандидатурата на град София за Европейска столица на културата - 2019 г.

Проектът “Участие на гражданите в проект за културен туризъм „Света София” подкрепя инициатива в областта на културния туризъм, насочена към обществена ангажираност с дългосрочното развитие на град София, а също така отговаря на критериите за избор на Европейска столица на културата в категория „Град и граждани”. Той е насочен към насърчаване активното включване на гражданския сектор за подобряване образа на столицата и към подпомагане и улесняване приноса на гражданите за разкриване и насочване потенциала на столицата в културно измерение, и по конкретно – в областта на културния туризъм.

ВАНА

Интерпретирането и представянето по най-атрактивния начин на богатото наследство на столицата пред света се споделя от всеки гражданин на столицата, осъзнал силата от развитието на културния туризъм върху местното население, местната икономика, заетостта на населението и неговата икономическа активност. Обсъждането на всички актуални проблеми на културния туризъм в столицата ще допринесе изключително много при подготовката на кандидатурата на София за културна столица на Европа.

ВАНА

Във връзка с изпълнението на проекта бяха проведени две събития – на 27 и на 28 септември обучителен семинар на тема „Културен туризъм в градска историческа среда” и на 1 октомври дискусионен форум по две основни теми: „София – възможности за развитие на културен туризъм” и „Модели за културен туризъм в София – представяне на археологически и архитектурни обекти чрез съвременни изкуства”.

Лектори на семинара бяха видни и уважавани специалисти в областта на туризма и социо-културна адаптация на туристически обекти – арх. В. Китов и г-н Р. Драганов, като програмата на семинара включваше теоретично и практическо обучение с презентации на тема „Културен туризъм в градска историческа среда” – в две части; представяне на модели за културен туризъм в археологическия комплекс на новата метростанция „Сердика” и практически насоки за нови възможности за развитие на културен туризъм в гр. София.

ВАНА

ВАНА

Основна цел на дискусионния форум бе да привлече различни сектори от обществото – представители на фирми в туристическата сфера, неправителствени организации, студенти и преподаватели, както и всички граждани интересуващи се от развитието на туризма и културата в столицата. По време на форума присъстващите имаха възможност да се запознаят с добри практики на взаимодействие на гражданите и техния град в представянето му като град с богата култура и историческо наследство в европейската практика. Важна цел, която форумът постигна е повишаване ролята на гражданите в интерпретиране на културно-историческото наследство в София, поставяне на акцент върху оказване на граждански контрол по съхранение и опазване на културно-историческото наследство, както и стимулиране на граждански инициативи за развитието му.

По проектът ще бъдат отпечатани и разпространени листовки и кратък туристически справочник за културен туризъм в столицата.

ВАНА

ВАНА


  Назад към Новини