Архив

Архитектурно етнографски комплекс “Етър” ви очаква на Празника на Слънцето – 25 юни

24.06.2011

На 25 юни т.г. - събота, в Архитектурно етнографски комплекс “Етър” ще се отбележи за двадесет и трети път Празникът на слънцето, билките и водата-Еньовден. Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, а който се окъпе в течаща вода, ще е здрав през цялата година.

Обобщаваща тема на тазгодишната Еньовденска обредност е слънцето в народната представа на българина. Председателят на съюза на билкарите и съорганизатор на събитието Емил Елмазов, ще покаже пред гостите на празника замесване на „Слънчев хляб” от лимец – дивото жито на древността. Гостите на празника ще имат възможността да наблюдават приготвянето на място на три слънчеви лекарства.

От 11.00 ч. в изложбената зала на комплекса ще бъде открита изложбата „Светци – лечители - покровители” на Специализираният музей по резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна. Изложбата е съставена от икони, зографски рисунки и щампа, тематично обвързани с най-характерните мотиви и изображения на светци лечители и покровители.

Гостите на музея ще могат да разгледат и изложбата "Сенарството в бита на балканджията", която ще бъде разположена в малката изложбена зала до билкарницата. Експозицията проследява целия трудов процес – подготовката на ливадите, коситбата, сушенето на сеното, транспортирането и съхранението. Всички предмети, които са включени са автентични и използвани по предназначение дълги години преди да влязат във фонда на музея. Посетителите ще има възможност да се насладят и на енергийна изложба на художничката Дочка Михова-Силания, успяла да въплати красотата и чудодейната сила на растенията в картините си.

Ще бъдат избрани и победителите в конкурсите за еньовденски венец и за биопано от слънчеви билки. В рамките на празника е организиран и базар на билкови продукти, в който тази година участват и био-пчелари, производители на билкова козметика и естествени продукти за здраве и красота и др. Празникът на Слънцето в Етъра ще бъде съпроводен с богата фолклорна програма.


  Назад към Новини