Архив

Представители на БХРА се срещнаха с председателя на Комисията по бюджет и финанси към НС г-жа Менда Стоянова и обсъдиха прилагането на измененията в Закона за местните данъци и такси

12.05.2011

На среща провела се между членове на Управителния съвет на БХРА и г-жа Менда Стоянова – председател на Комисията по бюджет и финанси към Народно събрание, бяха обсъдени проблемите свързани с местните данъци и такси в сила от 1 януари 2011 г. Беше споделен опита на различните общини при определянето на размера на данък сгради, такса битови отпадъци и туристическия данък. Отбелязан бе и положителният опит от срещите с Национално сдружение на общините в България и поддържания диалог със тях. В бъдеще срещите на БХРА с Национално сдружение на общините по въпроси от взаимен интерес ще станат традиционни.

По отношение на туристическия данък беше посочен положителният опит и ползата от еднаквия му размер за различните категории обекти, както и необходимостта от разграничаване на хотелите на сезонни и целогодишни.

По отношение на данък сгради: както и по време на срещата с Национално сдружение на общините в България, така и по време на срещата с г-жа Менда Стоянова се изтъкна спешната необходимост от нова методика за определяне на данъчната оценка на сградите. Същата би могла да се предложи от хотелиерския бранш, съвместно със Сдружението на Общините в България и да се предостави за разглеждане на бюджетната комисия в парламента. Тук беше изтъкнат също и факта, че местоположението на туристическите обекти, не би трябвало да бъде фактор влияещ върху размера на данъчната оценка.

По въпроса с таксата за битови отпадъци се обсъди съществуващата в закона възможност базата за нейното определяне да бъде не данъчната оценка, а различна от нея основа, като напр. балансовата стойност на обектите. Беше изтъкнато, че е най-коректно и изгодно заплащаните суми да бъдат за реалното извозено количество смет, така както се практикува в част от общините в страната. Отново се посочи необходимостта от разграничаване на обектите на целогодишни и сезонни.

В заключение г-жа Менда Стоянова изтъкна възможността за 2011 година законодателно да бъде удължен срока, в който общините могат да преразгледат решенията си за ставките на местните данъци и такси, което би резултирало в намаляване на размерите на трите данъка. След днешния ползотворен разговор членовете на Управителния съвет на БХРА виждат възможността съвместно с представители на Сдружението на общините в една бъдеща среща да бъде поставен и въпроса за уреждане на статута на националните ни курорти.


  Назад към Новини