Архив

Хотелиери искат облекчен визов режим за бизнесмени от Турция, Русия и Украйна

31.03.2011

Най-много посещения в зимните курорти през този сезон са регистрирани от туристи от Гърция. Това съобщи пред „Континенти” председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин. Той добави, че се наблюдаване и увеличение на посетителите от Сърбия, Македония и Румъния. Традиционно в курортите идват също така много руснаци и англичани. Като проблем Рагин посочи привличането на туристи от Турция. „От там има много желаещи да посетят зимните ни курорти – основно Пампорово и Банско, но има визов проблем. Предложили сме на български, гръцки и румънски евродепутати да лобират в Брюксел да може да се дават безпроблемно бизнес визи за руснаци, украинци и турци. Мисля, че има чуваемост от страна на евродепутатите, но промяната няма как да стане изведнъж. Въпросът е в Брюксел да видят, че балканското сътрудничество е в ход и че издаването на такива визи ще донесе полза на България, Румъния и Гърция”, коментира той.

Благой Рагин

Според Рагин Банско се налага като най-посещавания курорт през зимния сезон. Като причина за това той посочи големите инвестиции там. Влияние е оказал и провелият се в курорта кръг от световната купа по ски. „Банско беше номиниран и от Балканския алианс за зимна ски столица. Отделно Гърция и Турция обявиха България като зимна дестининация на Балканите, като от това най-много спечели Банско, защото сърби, македонци, румънци и гърци припознават България и по-специално Банско като своя дестинация”, обясни председателя на БХРА. Той коментира, че за момента няма опасност в Банско да продължи презастрояването, защото свободният пазар е спрял отрицателната тенденция. Според него едва ли през следващите 5 години ще бъде построен нов хотел в зимните и летните ни курорти.

Рагин обяви, че БХРА подкрепя идеята на общините Банско, Разлог и Добринище да се увеличат ски пистите в Пирин и да се построят нови влекове. „В Банско имаме 15 хил. легла и лифтът не може да обслужва всички туристи, защото е малък. От анкетата, която направихме с нашите чужди гости, единствената им забележка е опашката на лифта. Трябва да се намери начин този проблем да се реши”, коментира той. Рагин отбеляза, че в Европейския съюз от 10 до 13 процента от горския фонд може да се използва за строежа на писти и влекове, а в България използваме 0,1%.

„Еколозите спекулират с това да се опазва природата. Те налагат своето мнение силово. Ние нямаме нищо против да има дебат, в който да убедят обществото в своята правота. Вместо това те пишат доноси до Брюксел и ни създават проблеми. Но те трябва да знаят, че не може да се живее само с въздух, трябва и храна. Ние сме по-големи защитници на природата от тях. За всяко дърво, което стане жертва на писти или строителство ние сме предложили да се посадят десет. Имаме такъв пример във Варна, където на наш колега се наложи да отсече десет дървета и след това засади 100. Това можем да го направим навсякъде. Приложимо е и за Пирин. България е уникална със своите дадености. Природата ни е дала толкова много и можем да направим тук една Швейцария”, добави Рагин.


  Назад към Новини