Архив

Хотели ще фалират, заради повишен данък сгради, прогнозира Благой Рагин

31.03.2011

Въпреки, че хотелите в зимните курорти са отчели ръст на туристите между 8 и 10%, огромната част от тях не са реализирали никаква печалба. Това заяви пред „Континенти”, председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. „Тази година поради световната и вътрешната криза няма печалба – работим на себестойност. Хотелиерите си плащат банковите кредите, с лихвите и работят в условията на високи цени на тока, водата и газта. Последните са завишени от монополистите, които не се съобразяват, че има криза. А ние няма накъде да дигаме повече цените, защото нашите клиенти ще бъдат потърпевши. Ето защо ние се лишаваме от печалба, за да имаме клиенти, за сметка на държавата и за сметка на монополите”, коментира Рагин. Според него тази ситуацията с нулевата печалба на хотелиерите, няма да се промени и през тази година. Въпросът е колегите да оцелеят и тази година, докато отмине кризата, добави той.

Благой Рагин

Като по-сериозен проблем председателят на БХРА посочи завишеният от три до осем пъти данък сгради на част от хотелите. „Моите колеги са притеснени от това, че министър Дянков каза, че няма да има увеличение на данъците през тази година, обаче има. На практика се получава така, че данък сгради и данък смет на някои места за завишени с пъти. Това се е получило заради променената данъчна оценка на част от хотелите, която е била завишена многократно. Причината за това е, че преди две години пазарната оценка е била голяма. Сега се случи обратното – държавата вдига данъчната оценка, а пазарната спада, без да се намалят промилите. При някои хотели се стига и до осем пъти завишаване на данъка, който е буквално непосилен за тях”, отбеляза Рагин. Той добави, че в момента от БХРА правят маркетинг, за да видят колко са пострадалите хотели. Моментните данни сочат, че става въпрос за около 30% от цялата леглова база.

„Ще искаме среща с председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова, за да търсим изход от положението. Ако не намерим изход от положението около 20% от хотелите в страната ще бъдат принудени да затворят. Това значи, че хиляди наши колеги ще отидат на борсата за безработни при условие, че увеличаваме туристите, а не можем да увеличим печалбата. Държавата вместо да ни подаде ръка, без да иска ни забива нож в гърба, а ние не можем да понесем този удар. Когато се променят драстично законите трябва да се направи допитване, да има обществено обсъждане, за да има консенсус. В противен случай има опасност една от страните да бъде губеща, а това не влияе добре на свободния пазар”, коментира още Рагин.


  Назад към Новини