Архив

На Тодоровден в Етъра - празник на конете и младите булки

09.03.2011

На 12 март 2011 година в Архитектурно- етнографски комплекс “Етър” от 11.30 часа ще се пресъздадат обредни практики, характерни за Тодоровден: украсяване на коне, раздаване на тодоровденски хляб за коньово здраве, захранване на конете и ходене на гости на млада булка. Тодоровден се празнува в първата събота на Великденските пости. Вярва се, че на този ден свети Тодор съблича деветте си кожуха, забива гореща главня в земята да я затопли и отива при Господ да го моли за лято.

На този ден рано сутринта стопанинът разчесва животното, сплита му гривата и опашката, украсява ги с червени конци, пискюли и чесън, против зли погледи, като накрая със захарна вода “заглажда косъма, за да лъщи”. В народните представи жените на този ден месят Тодоров хляб, украсен с тестена подкова или тестено конче за коньово здраве. Този обреден хляб те раздават на комшиите, за да са плодовите конете. За здравето на конете, момите също така пукат бакла и я нижат на червен конец за конски гердан.

На Тодоровден празнуват и младите булки, които са минали под венчилото през изминалата година. Близки и познати ходят на гости като задължително носят дар кравай, наречен булчински. Според поверието, колкото повече краваи получи младата невеста, толкова тя ще е по-добре в новия и дом и ще има повече деца.

Етър


  Назад към Новини