Архив

Мартенски победители в конкурсите на Архитектурно - етнографски комплекс „Етър” за мартеници и фотоконкурса на тема “Духът и изобретателността на габровските майстори”

07.03.2011

Повече от 40 деца се включиха в традиционния конкурс на Архитектурно - етнографски комплекс „Етър” за изработка на мартеници. За направата на многобройните мартеници децата са използвали различни оригинални идеи - шишарки, дървени лъжици, боб, капачки и др.

BAHA

В категорията за цялостна колекция спечели миналогодишния победител ЦДГ „Перуника” с подготвителните групи I и II. Тази година децата изработиха тематично пано с мартеници, изцяло закичена с мартенички габровска котка, своеобразно мартенско дърво с калинки и дървени лъжици, предрешени като Пижо и Пенда. За най-автентична мартеница наградата получи Мартин Тодоров Иванов от 3 “а” клас на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Габрово, а най-оригинална мартеница изработиха 6 “а” клас от ОУ ”Христо Ботев”, гр.Габрово. Бяха раздадени и поощрителни награди сред които за най-млад и най-възрастен участник.

BAHA

На 28 февруари т.г. приключи фотоконкурса на тема “Духът и изобретателността на габровските майстори”, организиран от Архитектурно - етнографски комплекс “Етър”. Участниците в конкурса, трябваше да качат свои снимки на страницата „Елате в Габрово” във Facebook. Условието беше не само да се сподели тематична снимка, но и да напишат коментар към нея - как им е повлиял престоя в комплекса. В рамките на конкурса са публикувани 107 снимки и един клип. Първо място получи снимката с най-много гласове - 61 посетители на сайта са “харесали“ уникалната снимка на Траяна Казанджиева. Второто място е за Елена Захариева и третото място печели снимката на Павел Граматиков. Победителите във фотоконкурса ще получат ваучери за еднократно семейно посещение на комплекса.

BAHA

В коментарите към снимките посетителите споделят, че приемат музея не само като културно-историческа забележителност, но и като място, където могат да си починат и да се наслаждават на природата. Впечатление правят снимките на двама участника в конкурса: габровец, който живее в Турция и след 22 години се е завърнал в родния си град и е дошъл на разходка в Етъра; и на другата участничка - Деница Цонева, която е от Габрово, но живее в Бостън и през месец февруари е решила да се разходи из Етъра и е публикувала актуални снимки от сезона.


  Назад към Новини