Архив

БХРА проведе дискусионна кръгла маса на тема „БХРА и Национално сдружение на общините в РБългария – модел за европейско партньорство”

23.02.2011

На 17 февруари 2011 г. в програмата на 28-та Международна туристическа борса „ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2011” се проведе кръгла маса на БХРА, съвместно с Националното сдружение на общините в РБългария на тема ”БХРА и Национално сдружение на общините в РБългария – модел за европейско партньорство”. На кръглата маса участваха председателя на БХРА – г-н Благой Рагин, г-жа Елена Иванова – зам. председател на УС на БХРА и водещ на кръглата маса, г-н Георги Щерев – член на УС на БХРА, г-н Витан Иванов – председател на Софийски туристически район, г-жа Илияна Щерева – член на УС на туристическа асоциация Банско и г-н Тони Пашов – представител на Сдружение на хотелиери и ресторантьори Велинград. От страна на Националното сдружение на общините в РБългария (НСОРБ) участваха: г-жа Гинка Чавдарова – изпълнителен директор на НСОРБ, г-н Емил Цанков – кмет на община Белоградчик, г-н Борис Врабевски – зам. кмет на община Тетевен, г-жа Надя Каратова - зам. кмет на община Кюстендил, г-жа Сашка Въчкова - зам. кмет на община Банско, г-н Благой Станчев – парламентарен секретар – НСОРБ, г-жа Надка Колева – експерт „Общински бюджети” - НСОРБ, г-жа Матилда Бахнева – експерт „Информационно-издателска дейност” - НСОРБ.

Дискутирани бяха три основни теми, касаещи промените в закона за местните данъци и такси в сила от 01.01.2011 година: туристическия данък и ставките му в отделните общини, контролът върху неговата събираемост и разходване; данъчната оценка като основа за изчисляване на данъка сгради и таксата битови отпадъци и съвместни законодателни инициативи с асоциацията на общините в РБългария.

По време на разговорите участниците споделиха добри и не толкова добри практики при определянето на ставките на туристическия данък от общинските съвети. Поради приетия в закона широк диапазон на ставката - от 0,20 лв. до 3,00 лв. някои общини като напр.София са приели данък от 3,00 лв за петзвездните хотели докато други общини като Чепеларе, Несебър и Банско са приели ниски ставки от порядъка на 0,20 лв при това еднакви за различните категории хотели. Мнението и на бранша и на представителите на сдружението на общините беше единно – за да излезе целият бизнес на светло и да не се укрива реалния брой на нощувките следва да се работи в посока намаляване на размера на данъка и уеднаквяване на ставката му за всички категории. Участниците и от двете сдружения се обединиха около идеята да се изготви предложение за промяна в ЗМДТ касаеща фиксирания минимум от 30% като се отчете сезонния характер на голяма част от туристическите обекти, както и датата, до която общинските съвети следва да определят размера на данъка за следващата година с оглед той да бъде съобразен при сключването на договорите с туроператорите за следващата година. Според бранша най-подходящо би било тази дата да бъде 30 юни. По въпроса с разходването на средствата от туристическия данък представителите на бранша изразиха категоричното становище, че средствата, събирани от досегашната туристическа такса се изразходват непрозрачно и не за определените от закона направления – реклама и туристическа инфраструктура, поради което настояха сдружението на общините да обърне внимание на общинските администрации да спазват разпоредбите на ЗМДТ и Закона за туризма. Заместник-кмета на Тетевен апелира за по-активна позиция на Консултативните съвети към общините при разпределяне на средствата, акумулирани от туристически данък.

По темата за данъчните оценки и отражението им върху размера на данъка сгради и таксата битови отпадъци беше отбелязано, че данъчните оценки в по-голямата част от населените места далеч превишават реалната пазарна цена на обектите, а това от своя страна води до неколкократно завишение на данъка сгради и таксата битови отпадъци. Участниците в кръглата маса се обединиха около предложението двете сдружения да изготвят съвместен проект за промяна в механизма за определяне на данъчната оценка, който след това да бъде предложен на законодателя. Тъй като по въпроса за таксата битови отпадъци отново беше изтъкнат фактора сезонност на обектите и извозването на сметта само в рамките на няколко месеца, г-жа Елена Иванова представи една добра практика в община Несебър, където заплащането става на реално извозен контейнер смет и по този начин сумата за тази такса става доста по-приемлива.


  Назад към Новини